Merirosvoja, keppihevosia, krokotiilimarssia, kirjaviisaita, kruunupäitä, ötököitä ja eläinystäviä sekä höpinää tötterössä!

Kirjalitta huipentuu Kulttuuritalo Laikussa järjestettävään päätapahtumaan lauantaina 10.11.2018 klo 11-16. Päätapahtumassa lumoudutaan luonnosta eläin- ja luontoaiheisen ohjelman parissa. Luvassa kirjailijavieraita, työpajoja, esityksiä, kirja-arvontoja ja muuta sanataideohjelmaa koko perheelle!

Tapahtumassa esiintyvät sanataiteilija Maami Snellman, lastenrunoilijat Raisa Jäntti ja Hannu Hirvonen, kirjailija Arja Puikkonen, kuvittaja Anne Vasko, tietokirjailija Karoliina Suoniemi, tutkija ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, tietokirjailija Titta Kuisma, Sanataideyhdistys Yöstäjä sekä Höpinätötterö. Tapahtuman juontaa Katti Matikainen. Vapaa pääsy!

Tapahtuma avataan kello 11, mutta tunnelmaan voi virittäytyä lastenrunoaamiaisella Laikun kahvilassa. Aamiaisella paikalla runoilijavieraita, tapahtumassa julkaistaan myös Raisa Jäntin toinen lastenrunokirja.

Rullan näyttelytilassa on marras-joulukuun ajan esillä näyttely Vanhan ajan joulu, joka on avoinna myös Kirjalitan aikana. Kulttuuritalo Laikun ja Lastenkulttuurikeskus Rullan tiedot löytyvät täältä: https://www.laikku.fi/

Tapahtuman koko ohjelma:

Klo 10-11

Lastenrunoaamiainen Laikun kahvilassa
Virittäydy päätapahtuman tunnelmaan Lastenrunoaamiaisella! Tapahtumassa voi nauttia Laikun kahvilan antimista, runoilijavieraina Raisa Jäntti ja Hannu Hirvonen. Aamiaisella julkaistaan Raisa Jäntin toinen lastenrunokirja. Tervetuloa myös aikuiset!

Klo 11

Rullan työpajatila: Kirjailijavieraana Raisa Jäntti ja Puru-kollektiivin runoilijat. Uneliaan Unttusen puutarhassa tunnistetaan, sepitetään ja väritetään runohyönteisiä.

Rullan Terra: Sanataideyhdistys Yöstäjän Taikaolentobiologiaa ja Luontorunopiste, avoinna koko päivän.

Musiikkisali: Sanoista satu -kirjoituskilpailun palkintotilaisuus. Lastenkirjainstituutin ja Lasten Tampere ry:n kirjoituskilpailussa pohdittiin, mistä satu tulee. 1.-4.-luokkalaisille suunnatussa kilpailussa kirjoitettiin satu ja kuvitettiin se.

Rullan lava: Kirjailijavieraana Hannu Hirvonen. Hannu soittaa kitaraa ja laulaa eläinaiheisia lastenlaulujaan. Irtoaako yleisöltä ryhmähaukku? Löytyykö biisiin pillisolisti? Entä millaista mahtaa olla krokotiilimarssi? Soiton ja laulun jälkeen lapset saavat ryhtyä kuvittajiksi. Pariin Hannun lastenloruun kun ei kukaan ole vielä tehnyt kuvitusta.
Yhteistyössä Suomen Nuorisokirjailijat ry.

Klo 11.30

Lastenkirjakahvila: Haastattelussa lastentietokirjailija ja sanataideopettaja Karoliina Suoniemi. Kirja-arvonta.

Klo 12

Rullan työpajatila: Karoliina Suoniemen ”Ihan oikeat prinsessat ja prinssit” -työpaja. Miten ihan oikeat kuninkaalliset lapset elivät ennen muinoin, entä nykyään? Miksi kirjeiden kirjoittaminen oli niin tärkeä taito pikkukruunupäälle? Entä kuka nuori prinsessa asui Turussa ja kuka puolestaan rakastaa Pokemon Go -peliä? Ihan oikeat prinsessat ja prinssit -työpajassa sukelletaan lastentietokirjailija ja sanataideopettaja Karoliina Suoniemen kanssa kuninkaallisiin hovitapoihin, tehdään hauskoja sanataidetehtäviä ja puhutaan samalla siitä, millaista oli olla lapsi ennen vanhaan.

Musiikkisali: Siiri Loiske ja Olli Simpukka: esitys merirosvojen seikkailuista (35 min). Siiri Loiske ja Olli Simpukka ovat merirosvoista hurjimmat. Heidän nimiään kuiskivat meren aallot ja rantojen puut. Eräänä päivänä Simpukka tähystää mastossa ja ilmoittaa Loiskeelle, että maata on näkyvissä. Löytävätkö he vihdoinkin aarteen, jota ovat etsineet jo vuosia? Esityksen jälkeen mahdollisuus osallistua sanataidetyöpajaan (ennakkoilmoittautuminen).
Tarinankertoja Maami Snellman, ohjaus ja käsikirjoitus Eppu Nuotio, puvustus ja lavastus Sanna Pelliccioni.

Klo 12.30

Lastenkirjakahvila: Haastattelussa kirjailija Hannu Hirvonen. Kirja-arvonta.

Klo 13

Rullan työpajatila: Sanataideopettaja Maami Snellmanin Siiri Loiske ja Olli Simpukka – työpaja merirosvojen seikkailuista. Millainen on sinun merirosvosi? Entäpä merirosvon laiva? Millaista aarretta merirosvosi etsii? Työpajan kesto on 30 min, suunnattu 3–7-vuotiaille. Työpajaan mahtuu 25 osallistujaa, ennakkoilmoittautuminen sähköisesti: https://palvelut2.tampere.fi/e3/lomakkeet/17254/lomake.html

Luentosali: Kirjaviisaat -finaali. Kuka on kirjaviisaista viisain? Tampereen vitosluokkalaiset kilpailevat kirjatietokilpailun finaalissa kolmihenkisin joukkuein. Kilpailun juontaa Katti Matikainen. Tuomareina kirjailija Hannu Hirvonen, lastentietokirjailija, sanataideopettaja Karoliina Suoniemi sekä Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen.

Klo 13.30

Rullan aula: Haastattelussa kuvittaja Anne Vasko. Kirja-arvonta.

Laikun piha: Tietokirjailija Titta Kuisman ”Luonnon ihmeelliset värit” -työpaja. Työpaja perustuu Titta Kuisman ja Laila Nevakiven Lapsen oma väriseikkailu – satua ja tietoa luonnon väreistä -kirjaan. Tunnin aikana kuulemme kirjan jännittäviä tarinoita, ”rakennamme” sateenkaaren, tutkimme valon vaikutusta väreihin kristallien avulla ja tutustumme erivärisiin eliölajeihin. Saamme tietää, miksi ötökkä on punainen ja taivas on sininen. Etsimme värejä lähiympäristöstä.

Klo 14

Rullan aula: Haastattelussa sanataiteilija Maami Snellman. Kirja-arvonta.

Rullan työpajatila: Kuvittaja Anne Vaskon työpaja ”Raitoja ja pilkkuja”. Oletko karhu, leijona vai ihan joku muu? Tule tekemään oma viirullinen, pilkullinen, täplikäs tai raidallinen eläinmaski. Työpajan kesto 45 min. Yhteistyössä Kuvittajat ry.

Luentosali: Lastenkirjallisuuden asiantuntija, tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä Halttusen luento: ”Rakkaus kirjaan alkaa sylistä”. Lukeminen lisää koko perheen hyvinvointia. Heikkilä-Halttusen puheenvuoro on suunnattu lasten ja nuorten vanhemmille ja muille läheisille. Heikkilä-Halttunen antaa helposti toteutettavia vinkkejä ja ideoita, joiden avulla yhteiset lukuhetket tuovat koko perheelle moninkertaisesti iloa ja hyötyä.

Klo 14.30

Rullan aula: Haastattelussa kirjailija Arja Puikkonen. Kirja-arvonta.

Klo 15

Rullan työpajatila: Kirjailija ja sanataideohjaaja Arja Puikkosen työpaja ”Kirjoita keppari!” – luovan kirjoittamisen työpaja keppariharrastajille. Kevyen kirjallisen alkuverryttelyn jälkeen voit valita tehtäväradalta itsellesi sopivan tehtävän. Suositus kouluikäisille, yläikärajaa ei ole. Oman kepparin voit tuoda mukaan. Arja Puikkonen on kirjoittanut useita hevoskirjoja ja yhdessä tyttärensä Emma Puikkosen kanssa nuorten luovan kirjoittamisen oppaan Käsikirja mielikuvituksen matkaajille. Ensi keväänä ilmestyy Arjan keppariaiheinen nuortenromaani Liitopoika. Yhteistyössä Suomen Nuorisokirjailijat ry.

Rullan lava: Höpinätötterö
Höpinätötterö on lastenmusiikkiduo, jonka vinkeän vinksahtanut show tarjoilee hupia ja huumoria koko perheelle. Lauluissa seikkailevat muun muassa vauhdikkaat ralliautot, herkulliset voileivät sekä Nestori-mato. Orkesterissa laulavat ja soittavat Janne Laurila (kitara & laulu) ja Joonas Keskinen (kontrabasso & laulu), jotka loihtivat ilmoille kaikenlaista höpinää! Duo julkaisi ensimmäisen täyspitkän albuminsa “Höpsistä pussiin” alkuvuodesta 2017. Debyyttialbumi oli Emma-ehdokkaana vuoden lastenmusiikkialbumiksi. Höpinätötterön voit bongata myös Pikku kakkosesta!

MYYNTIPISTEITÄ JA TOIMINTAA LAIKUN LUENTOSALISSA:
Teos & Tulenkantajat -kirjakaupan myyntipiste.
Liikkuva kirjasto.
Kirjojenkierrätyspiste: Tuo tullessasi, vie mennessäsi!
Lastenkirjainstituutin pöydästä voi ostaa LKI:n julkaisuja, Onnimanni-lehteä ja lastenkirja-aiheisia kortteja.

Lataa tapahtuman ohjelma PDF-tiedostona