Kirjalitan tunnuskuva 2022.
Kuvitus: Satu Kontinen

Kirjalitta-viikon ohjelma
7.-13.11.2022

Ti 8.11.2022: Kirjalitan koululaispäivä Pääkirjasto Metsossa

Klo 9:00-10:00
Kirjaviisaat-tietokilpailun finaali 5.-luokkalaisille

📍 Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali
📍 Kesto 60 minuuttia

Kirjaviisaat on kirjatietokilpailu tamperelaisille viidesluokkalaisille. Kilpailukysymykset pohjautuvat Pirkanmaan lukudiplomin viidennen luokan kirjoihin. Kilpailun finaalissa Kirjaviisaat-mestaruudesta kisaavat alkukarsinnan kolme parasta luokkaa kolmihenkisin joukkuein.

Lue lisää Kirjaviisaat-tietokilpailusta.

Klo 10:00-11:00
Metso Studion kirjailijavieraana Miina Supinen ja Anni Nykänen

📍 Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali (vain etukäteen varanneille koululuokille)
📍 Metso Studion livestream Tampereen kanavalla

Kirjailija, käsikirjoittaja Miina Supinen ja kuvittaja, sarjakuvataiteilija Anni Nykänen ovat energinen tekijäkaksikko, joiden vauhdikkaat ja humoristiset Kokkiklubi ja Rosmariini -sarjat ovat nousseet erityisesti alakoululaisten suosikkilukemiseksi.

Klo 9:15-13:00
Sanataideyhdistys Yöstäjän fantasiatyöpajat 6.-luokkalaisille

📍 Pääkirjasto Metso, Satuhuone (työpajapaikat on suunnattu pääkirjaston vastuukouluille*)

Fantasia mahdollistaa mitä kummallisimpia ympäristöjä ja olentoja, mutta niilläkin on omat sääntönsä. Minkälaiset ovat sinun fantasiamaailmasi perustuslait? Pajassa rakennetaan yhteinen fantasiamaailma ja kirjoitetaan siihen liittyviä tekstejä. Varoitus: tässä pajassa vastaan saattaa tulla ennennäkemättömiä otuksia!

Luokat on valittu ilmoittautumisjärjestyksessä.*

Keskiviikko 9.11.

Klo 10:00
Metso Studion kirjailijavieraana Magdalena Hai

📍 Koivistonkylän koulun liikuntasali (vain etukäteen varanneille koululuokille)
📍 Metso Studion livestream Tampereen kanavalla

Magdalena Hai on tuottelias, monipuolinen ja palkittu lasten- ja nuortenkirjailija. Tällä hetkellä Hai kirjoittaa suosittua Painajaispuoti -sarjaa lukemaan opetteleville sekä Royaumen aikakirjat -fantasiasarjaa nuorille ja nuorille aikuisille.

Klo 18:00-20:00
ILTASADUN AIKA! Iltasatutapahtuma koko perheelle Lastenkulttuurikeskus Rullassa

📍 Lastenkulttuurikeskus Rulla, Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4

Kirjalitan suosittu Iltasadun aika -tapahtuma on täällä taas! Iltasatutapahtuman ohjelmassa on loruja, tarinoita, kirjavinkkejä, musiikkia ja askartelua. Illan kunniavieraina esiintyy lastenkirjailija ja -runoilija Leena Ravantti sekä säveltäjä Soili Perkiö. Ilta alkaa Leena Ravantin kirjailijavierailulla, jonka jälkeen MLL:n Koko maailman tarinateltassa voi päästä kuulemaan eri kielisiä satuja. Lisäksi Sanataideyhdistys Yöstäjän työpajapisteessä voit askarrella omia lorukortteja. Ilta päättyy Soili Perkiön konserttiin, jossa Perkiö esittää Hannelen Huovin runoihin säveltämiään lauluja. Tarjolla on pientä iltapalaa. Tervetuloa saapumaan myös yöpuvussa!

Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautuminen alkaa 25.10. Lastenkulttuurikeskus Rullan nettisivuilla. Tapahtumaa suositellaan ensisijaisesti 4–10-vuotiaille. Peruthan osallistumisesi, jos et jostain syystä pääsekään paikalle.

Ilmoittaudu tästä linkistä.

To 10.11.2022

Klo 10:00
Metso Studion kirjailijavieraana Anu Holopainen

📍 Tesoman kirjasto, Lysti-sali (vain etukäteen varanneille koululuokille)
📍 Metso Studion livestream Tampereen kanavalla

Helsinkiläinen lasten- ja nuortenkirjailija Anu Holopainen on kirjoittanut yli 20 romaania sekä novelleja lapsille, nuorille ja aikuisille. Hän kirjoittaa mm. fiktiota ja tieteiskirjallisuutta. Holopaisen dystopiaromaani Molemmin jaloin (Karisto 2006) oli Finlandia Junior -ehdokas, ja viimeisintä tuotantoa ovat lapsille suunnattu IIK!-kauhukirjasarja (Myllylahti, 2019-) sekä pakko-oireisesta ahdistuneisuushäiriöstä kertova nuortenromaani Filigraanityttö (Karisto, 2021).

Klo 17:00-18:30
Sanataidekoulun nuortenilta

📍 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Stenvall-sali

Tervetuloa sanataidekoulun kaikille avoimeen nuorten iltaan! Illan aloittaa klo 17.00-17.30 WSOY:n lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja Paula Halkola, joka kertoo omasta työstään. Klo 17.30-18.30 esiintyy palkittu nuortenkirjailija Salla Simukka. Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston Lasten ja nuorten sanataidekoulu.

Perjantai 11.11.2022

Klo 10:00
Metso Studion kirjailijavieraana Jukka-Pekka Palviainen

📍 Kaukajärven kirjasto (vain etukäteen varanneille koululuokille)
📍 Metso Studion livestream Tampereen kanavalla

Jukka-Pekka Palviainen on sastamalalainen kirjailija ja alun perin kotoisin Raumalta. Hän on kirjoittanut mm. Rämäpäät– sekä Allu -kirjasarjat, ja kaikkiaan noin kolmekymmentä teosta aikuisille, nuorille ja lapsille. Niitä kaikkia yhdistää se, että vakaviakin aiheita höystetään huumorilla.

Klo 13:00-14:00
Roosalupin kirjailijavieraana Annukka Salama ja Elina Pitkäkangas

📍 Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali

Pirkkalaiskirjailijoiden perinteikkäät Roosalupi-kirjallisuuskeskustelut nuortuvat! Nuorten haastattelussa Kirjalitta-viikolla nuortenkirjailijat Elina Pitkäkangas ja Annukka Salama. Tapahtuman juontaa Taru Kumara-Moisio. Annukka Salamalta on ilmestynyt alkuvuonna nuortenkirja Ripley: nopea yhteys, jossa käsitellään nettiystävyyttä, koodaamista ja hakkerointia. Elina Pitkäkankaalta ilmestyi syyskuussa 2022 romaani Sang kertoo vallasta ja rakkaudesta kuvitteellisessa tulevaisuuden Itä-Aasiassa.

Lauantai 12.11.2022

Klo 11:00-15:00
Päätapahtuma: Kirjalitan työpajapäivä

📍 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4

Kirjalitta huipentuu työpajapäivään nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa lauantaina 12.11. klo 11.00-15.00. Päivän aikana todelliset ja mielikuvitusmaailmat vievät sinut pohtimaan maailmankaikkeutta, fantasiamaailmoja, maapallon rakennetta ja ihmismieltä. Pääset herättelemään luontoa eloon yhdessä nukketeatteriryhmä Taiga-Maton kanssa, kurkistamaan alamaailmoihin nettipoliisin Konstaapeli Danielin ja kirjailija Jari Mäkipään kanssa sekä lähtemään tutkimusmatkalle avaruuteen kirjailija Tero Hiekkalinnan johdolla.

Lisäksi sinulla on mahdollisuus osallistua Lumotun Tampereen kartaston luomiseen kirjailija Laura Ertimon ja kuvittaja Satu Kontisen työpajassa, herätellä mielikuvitusta Sanataideyhdistys Yöstäjän Mahdollisten maailmojen matkatoimistossa, tutkia maapallon rakennetta tiedekeskus Tiedekan työpajassa ja rakentaa tulevaisuuden soittimia Monarin työpajassa. Paikalla on myös Akateemisen kirjakaupan pop-up -myymälä sekä kirjastoauto Kosmos, josta voi lainata eri maailmoja avaavia teoksia myös kotiin mukaan.

Tutustu työpajapäivän aikatauluun täältä.

Koko viikon kestävät tapahtumat ja näyttelyt

Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely 7.-13.11.2022

Sanataideyhdistys Yöstäjä on koonnut 8–18-vuotiaiden sanataideoppilaiden teksteistä näyttelyn, jonka teemana on tänä vuonna ”Mahdollisten maailmojen matkatoimisto”. Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely nostaa vuosittain esiin lasten ja nuorten tekijyyttä ja sanataideharrastusta sekä elävöittää kaupunkitilaa.

Näyttelyn tekstejä löydät tänä vuonna ainakin Patosillalta, Pikku Kakkosen puistosta, Tammerin puistosta, Kehräsaaren sillalta, Koskikeskuksesta sekä Akateemisen kirjakaupan tiloista.

Näyttely koostuu Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulun oppilaiden teksteistä. Näyttelyssä ovat mukana sanataideryhmät Sihinä (8–10-vuotiaat), Rapina (10–13-vuotiaat), Supina (13–15-vuotiaat) ja Kuiske (15–18-vuotiaat).

Kaikkiin ulkotilojen näyttelykiinnityksiin on Tampereen kaupungin lupa.

Yksinäisten postitoimisto -tekstinäyttely 7.-20.11.2022

Yksinäisten postitoimisto -näyttely koostuu tamperelaisille kuudesluokkalaisille järjestetyn Yksinäisten postitoimisto -kirjoituskilpailun voittajateksteistä.

Voittajateksteistä tehdyt julisteet ovat esillä Tampereen keskusta-alueella olevissa JCDecaux’n Abribus-mainostauluissa 7.-20.11.2022.

Tekstit ovat esillä myös Maailma kynässä -työpajapäivässä Monitoimitalo 13:ssa (4 krs.). Lisäksi tekstit julkaistaan Kirjalitan nettisivuilla 7.11.2022.

Sanojen saaret -sanataidenäyttely 8.11-16.11.2022

📍 Työväenmuseo Werstas, 2 krs.

Sanojen saaret sanataidenäyttely on alakouluikäisille sekä perheen kanssa myös nuoremmille suunnattu toiminnallinen sanataidenäyttely, joka kannustaa kokeilemaan, tarinoimaan ja käyttämään omaa mielikuvitusta. Näyttelyssä saa koskea esineisiin, ja siellä saa myös lukea, kirjoittaa, kertoa ja esittää. Keskeisenä ideana on tarjota mahdollisuus kirjallisuuden ja sanataiteen erilaisiin tekstityyppeihin tutkivalla, vuorovaikutteisella otteella, itse tekemällä. Iloa!

Sanojen saaret-näyttely on yksi Operaatio Pirkanmaan syksyn Kulttuuritempauksista. Näyttely pitää sisällään niin kouluille suunnattuja työpajoja kuin yleisölle avoimia toiminnallisia työpajoja, jotka järjestetään festivaaliviikon viikonloppuna 11.-13.11. Näyttely on avoinna yleisölle:

📍 pe 11.11. klo 16-18
📍 la 12.11. klo 11-18
📍 su 13.11. klo 11-18