Kirjalitan päätapahtuma lauantaina 11.11.2023

Klo 11–15

📍 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4

Saapumishohjeet, Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden turvallisemman tilan periaatteet sekä esteettömyystiedot löydät tästä linkistä.

Kirjalitta huipentuu työpajapäivään nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa lauantaina 11.11. klo 11–15.

Paikalla ovat myös Akateemisen kirjakaupan pop up -myymälä sekä kirjastoauto Kosmos, josta voi lainata leikkisiä teoksia. Lisäksi tapahtumassa arvotaan esiintyjien uusimpia teoksia, lahjoituksia ovat tehneet Otava ja Tammi

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Voit antaa palautetta Kirjalitta-festivaalista ja työpajapäivästä täällä. Kiitos palautteestasi!


OHJELMA

Sanataideyhdistys Yöstäjä ry: Yövoimatoimisto

Klo 11–15
Tila: 2. krs, Kupla
Luonne: non-stop-työpaja

Tervetuloa Yöstäjän uraohjaukseen löytämään yöminäsi ja uusi, satumainen ammatti! Yöllistämme kaikki yöttömät takuuvarmasti.

Teatteri ILMI Ö.: Runokissa Roosa kadottaa riimin

Klo 11.15–12.05
Tila: 4. krs, Wivi Lönn -sali
Luonne: esitys

Runokissa Roosa kadottaa riimin on tarinallinen lastenesitys, joka rakentuu runouden ympärille. Runokissa Roosa tarvitsee apua löytääkseen kadottamansa riimin. Mutta mikä on riimi? Ja mikä on runo? Miten riimi liittyy runoon ja liittyykö se? Mitä kaikkea runo voi kertoa ja sanoa? Voiko kuka tahansa kirjoittaa runon?

Esityksessä etsitään erilaista runoutta ja seikkaillaan sanataiteen ja kielikuvien maailmassa. Esitys on interaktiivinen, lapset saavat myös itse kokeilla erityyppisten runojen kirjoittamista ja esittämistä Runokissan avustuksella. Yhdessä saadaan kokemus siitä, mikä on loppusointu, haiku tai vaikkapa räppi.

Somana ry: Kanin ja ketun leikkiteatteriseikkailu

Klo 11.30–13
Tila: 2. krs, Stage
Luonne: non-stop-työpaja

Marraskuu on yllättänyt kanin ja ketun, eivätkä talviturkitkaan ole vielä kasvaneet. On jo kylmä ja eläinkaverukset tarvitsevat kiperästi sinun apuasi! Osaatko auttaa kania rakentamaan talvipesän tai vainuamaan ruokia ketun kanssa pelkän mielikuvituksen avulla? Tervetuloa heittäytymään draamaleikin maailmaan! Kaikille leikkijöille luvassa pienet palkinnot!

Karoliina Suoniemi: Kauan sitten – leikkejä ja tarinoita viikinkiajalta pulavuosiin

Klo 12.15–13.00
Tila: 3. krs, aula
Luonne: työpaja

Miten shakki syntyi, entä pallot? Millä leikittiin Turun linnassa tai Amurin työläiskortteleissa? Millaisia leluja oli sota-ajan tai rautakauden lapsilla ja miten tiedämme niistä? Työpajassa leikitään ikivanhoja leikkejä ja loruja, ihmetellään lasten elämää ennen vanhaa, kirjoitetaan riimuilla sekä tutkitaan leikkien ja pelien historiaa. 

Aino Havukainen ja Sami Toivonen

Klo 12.45–13.30
Tila: 4. krs, Wivi Lönn -sali
Luonne: haastattelu

Rakastetun Tatu ja Patu -kirjasarjan tekijät kertovat haastattelussa työskentelystään ja siitä, mistä he saavat villit ideansa. Luvassa on myös hahmojen piirtämistä yleisön toiveiden pohjalta. Haastattelijana Päivi Haanpää.

Kaisa Happonen ja Anne Vasko: Mur-Karhun työpaja

Klo 13–14.30
Tila: 4. krs
Luonne: non-stop-työpaja

Tervetuloa Mur-karhun työpajaan, lintumetsään! Kaisa Happonen ja Anne Vasko tulevat Kirjalitta-festivaalille uusimman kirjansa kanssa. Mur – Pieni lintukirja on syntynyt Tammen ja Kansallisgallerian yhteistyöstä.

Iisa Juva: Leikki leikkinä -taikapaja

Klo 13.30–14.15
Tila: 3. krs, Korula
Luonne: non-stop-työpaja

Leikki leikkinä -taikapajassa askarrellaan taikaesineitä – jännittäviä naamioita ja kimaltelevia taikasauvoja. Työpaja sopii kaikenikäisille taikureille.

Kirsi Kunnas 100 -esittelypiste

Klo 11–15
Tila: 2. krs, aula
Luonne: esittelypiste

OHJELMA PERUUNTUU. Voit tutustua Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden hankkeeseen sen kotisivuilla www.kirsikunnas100.fi.

Kirsi Kunnas 100 -juhlavuosi 2024 kutsuu tutustumaan lastenrunouteen ja juhlimaan jokaiselle kuuluvaa lukuiloa. Juhlavuosi levittäytyy ensi vuonna Suomen joka kolkkaan kiehtovilla sisällöillä. Hankkeen projektipäällikkö Maarit Mäkinen Kulttuurikeskus PiiPoosta esittelee tulevan vuoden ohjelmaa ja toivottaa kaikki tervetulleiksi Lasten runovallankumoukseen!

Aforismileikki-kirjoituskilpailun palkintojenjako

Klo 14.30–14.50
Tila: 4. krs, Wivi Lönn -sali

Aforismileikki-näyttely koostuu tamperelaisille kolmasluokkalaisille järjestetyn kirjoituskilpailun voittajateksteistä. Voittajateksteistä tehdyt julisteet ovat esillä Tampereen keskusta-alueella olevissa JCDecaux’n Abribus-mainostauluissa 6.–19.11.2023. Tekstit ovat esillä myös Kirjalitan työpajapäivässä Monitoimitalo 13:ssa ja Kirjalitan nettisivuilla.