Miina Supinen ja Anni Nykänen
Miina Supinen on kirjailija, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hän on kirjoittanut kirjoja niin lapsille kuin aikuisillekin, joista lyhytproosateos Apatosauruksen maa oli Runeberg-palkintoehdokkaana vuonna 2010.
Anni Nykänen on Turussa asuva sarjakuvataiteilija, kuvittaja, graafinen suunnittelija sekä animaattori, jonka kuvitusten sielun piilee niiden huumorissa, värikylläisyydessä sekä sarjakuvallisessa leikkisyydessä. Energisen tekijäkaksikon vauhdikkaat ja humoristiset Kokkiklubi ja Rosmariini sarjat ovat nousseet erityisesti alakoululaisten suosikkilukemiseksi. Kirjasarjat ovat täynnä hullunkurista fantasiaa, jossa Miina Supisen lyömätön huumori täydentyy Anni Nykäsen hilpeällä sarjakuvalla.
Miina Supinen sekä Anni Nykänen esiintyvät Kirjalitan koululaispäivässä tiistaina 8.11. klo 10-11 pääkirjasto Metson Lehmus-salissa (vain etukäteen varanneille koululuokille). Kirjaston kirjailijavierailut ovat myös vapaasti kaikkien katsottavissa Metso Studio livestreamin kautta Tampereen kanavalla.
Yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto.
Magdalena Hai
Maskusta kotoisin oleva Magdalena Hai on tuottelias, monipuolinen ja palkittu lasten- ja nuortenkirjailija, jonka teos Kerjäläisprinsessa (Karisto, 2012) oli ensimmäinen suomalainen steampunk-romaani. Magdalena Hai sai vuonna 2017 Tulenkantaja-palkinnon teoksestaan Kurnivamahainen kissa ja vuonna 2018 Royaumen aikakirjat -sarjan avausteos Kolmas sisar oli ehdokkaana lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajana. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden lisäksi Hai on kirjoittanut lyhytproosaa aikuisille. Tällä hetkellä hän kirjoittaa suosittua Painajaispuoti -sarjaa lukemaan opetteleville sekä Royaumen aikakirjat -fantasiasarjaa nuorille ja nuorille aikuisille, jonka toinen osa Isetin solmu näki päivänvalonsa syksyllä 2021.
Magdalena Hai nähdään Kirjalitassa keskiviikkona 9.11. klo 10 Koivistonkylän koulun liikuntasalissa (vain etukäteen varanneille koululuokille). Kirjaston kirjailijavierailut ovat myös vapaasti kaikkien katsottavissa Metso Studio livestreamin kautta Tampereen kanavalla.
Yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto.
Leena Ravantti ja Soili Perkiö
Leena Ravantti on Lappeenrannasta kotoisin oleva espoolaistunut runoilija ja lastenkirjailija, joka lastenrunoissaan nauttii hassuttelusta ja kielen musiikista. Hän uskoo lujasti niiden mahdollisuuksiin rikastaa lasten sanavarastoa ja mielikuvituksen lentoa. Vuosien varrella runoharrastus on tuottanut kolme lastenrunokirjaa, laulu- ja virsitekstejä sekä runoleikkejä lapsille. Hänen viimeisin julkaistunsa yhteisteos poikansa Aapo Ravantin kanssa on Höyhentakkisakki (2020, Lasten Keskus), jossa mielikuvitusta kutkuttavat runot ja hykerryttävät kuvat johdattelevat pienen lukijan lintujen ja luonnon tarkkailun pariin.
Soili Perkiö on ansioitunut musiikkikasvattaja, joka tunnetaan erityisesti työstään lastenmusiikin ja musiikkikasvatuksen parissa. Soili Perkiö on käsikirjoittanut ja esiintynyt YLE:n Pikku Kakkosen musiikkiohjelmissa (kuten Musarullaa, Muista laulaa ja Rytmireissu), tehnyt radio-ohjelmia ja säveltänyt musiikkia teatterille ja tanssiryhmille. Yhteistyössä Hannele Huovin kanssa on syntynyt pitkä lista lauluja, kirjoja ja äänitteitä. Soili Perkiö toimii myös Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmän lehtorina ja osastonjohtajana.
Leena Ravantti ja Soili Perkiö esiintyvät keskiviikkona 9.11. klo 18-20 Iltasadun aika! -iltasatutapahtumassa Lastenkulttuurikeskus Rullassa. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautuminen alkaa 25.10. Lastenkulttuurikeskus Rullan nettisivuilla. Tapahtumaa suositellaan ensisijaisesti 4–10-vuotiaille. Peruthan ilmoittautumisesi, jos et jostain syytä pääsekään paikalle.
Anu Holopainen
Itä-Helsingistä kotoisin oleva lasten- ja nuortenkirjailija Anu Holopainen on kirjoittanut yli 20 romaania sekä novelleja lapsille, nuorille ja aikuisille. Hän kirjoittaa mm. fiktiota ja tieteiskirjallisuutta ja on tullut tunnetuksi erityisesti nuorille suunnatusta fantasiakirjallisuudestaan. Holopaisen dystopiaromaani Molemmin jaloin (Karisto 2006) oli Finlandia Junior –ehdokas. Viimeisintä Holopaisen tuotantoa ovat lapsille suunnattu IIK!-kauhukirjasarja (Myllylahti, 2019-) sekä pakko-oireisesta ahdistuneisuushäiriöstä kertova nuortenromaani Filigraanityttö (Karisto, 2021). Anu Holopainen kertoo kirjoittamisen olevan hänen elämäntapansa, ammatti ja addiktio.
Anu Holopainen nähdään Kirjalitassa torstaina 10.11. klo 10 Tesoman kirjaston Lysti-salissa (vain etukäteen varanneille koululuokille). Kirjaston kirjailijavierailut ovat myös vapaasti kaikkien katsottavissa Metso Studio livestreamin kautta Tampereen kanavalla.
Yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto.
Paula Halkola ja Salla Simukka
WSOY:n lasten- ja nuortenkirjoista vastaava kustantaja Paula Halkola kertoo kustantamossa työskentelemisestä ja lasten- ja nuortenkirjojen kustantamisesta.
Aikaisemmin Halkola on toiminut Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtajana vuosina 2015-2017. Lisäksi Halkolan taustalta löytyy pitkä sanataideura Oulun Nukun sanataidekoululla ja Tampereella Sanataideyhdistys Yöstäjässä. Työuransa aikana hän on toiminut myös Tampereen kaupungin lastenkulttuurikoordinaattorina.
Salla Simukka on tamperelainen kirjailija. Simukalle on myönnetty kaksikymmenvuotisen kirjailijanuransa aikana lukuisia arvostettuja kirjallisuuspalkintoja, kuten Suomi- ja Topelius-palkinto.
Salla Simukka on saavuttanut suosiota nuortenkirjailijana myös kansainvälisesti. Lumikki-trilogia on ollut valtava maailmanmenestys: sen käännösoikeudet on myyty jo yli 50 maahan. Trilogian vetovoimaa selittää Simukan syvä tarinaperinteen ja populaarikulttuurin tuntemus.
Paula Halkola ja Salla Simukka nähdään Kirjalitassa Sanataidekoulun nuortenillassa torstaina 10.11. klo 17-18.30 nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.
Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston Lasten ja nuorten sanataidekoulu.
Jukka-Pekka Palviainen
Jukka-Pekka Palviainen on Raumalta kotoisin oleva sastamalalainen kirjailija. Nuorena rocktähteydestä unelmoinut Palviainen on sittemmin löytänyt sisältään tarinoita, joita hän onkin kirjoittanut kaiken ikäisille. Hän on kirjoittanut mm. Rämäpäät– sekä Allu -kirjasarjat, ja kaikkiaan noin kolmekymmentä teosta aikuisille, nuorille ja lapsille. Hänen tuotannolleen on tyypillistä käsitellä vakavia aiheita, välillä mustalla huumorilla keventäen. Lastenkirjoissa hän antaa kuitenkin ilon ja huumorin viedä mukanaan. Allu-kirjoissa lapsia on viehättänyt arjesta ammentava kekseliäs huumori sekä nokkelat sanaleikit. Hänen nuortenromaaninsa Joku vieraileva tähti (WSOY, 2011) on palkittu vuoden 2012 Topelius-palkinnolla, lisäksi lastenkirja Allu ja outo Uolevi (WSOY, 2019) oli ehdolla Runeberg Junior –palkinnon saajaksi. Vuonna 2018 hänelle myönnettiin Tampereen kaupungin luovan kirjallisen työn palkintojulkaistusta kirjallisuudesta.
Jukka-Pekka Palviainen nähdään Kirjalitassa perjantaina 11.11. klo 10 Kaukajärven kirjastossa (vain etukäteen varanneille koululuokille). Kirjaston kirjailijavierailut ovat myös vapaasti kaikkien katsottavissa Metso Studio livestreamin kautta Tampereen kanavalla.
Yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto.
Annukka Salama ja Elina Pitkäkangas
Annukka Salama on tamperelainen nuortenkirjailija. Hän on koulutukseltaan sekä elokuvantuottaja että filosofian maisteri pääaineenaan informaationtutkimus. Hänen fantasiatrilogiansa ensimmäinen osa Käärmeenlumooja (WSOY, 2012) palkittiin jaetulla Blogistanian Kuopus -palkinnolla vuoden parhaana nuortenkirjana. Teos sai myös Topelius-ehdokkuuden samana vuonna. Annukka Salamalta on ilmestynyt alkuvuonna nuortenkirja Ripley: nopea yhteys, jossa käsitellään nettiystävyyttä, koodaamista ja hakkerointia.
Elina Pitkäkangas on Hollolasta kotoisin oleva nuortenkirjailija, jolle kirjoittaminen on tapa rentoutua ja unelmoida, mutta myös keino harjoittaa kärsivällisyyttä ja itsekuria. Hänen ihmissusista kertova nuorten aikuisten urbaania fantasiaa edustava Kuura-trilogian lisäosa Hukan perimät (Myllylahti, 2020) oli Topelius ehdokkaana vuonna 2021. Elina Pitkäkankaalta syyskuussa 2022 ilmestynyt romaani Sang kertoo vallasta ja rakkaudesta kuvitteellisessa tulevaisuuden Itä-Aasiassa.
Annukka Salama ja Elina Pitkäkangas ovat mukana Kirjalitassa perjantaina 11.11. klo 13-14 Roosalupin vieraina pääkirjasto Metson Lehmus-salissa.
Yhteistyössä Pirkkalaiskirjailijat ry.
Nukketeatteriryhmä Taiga-Matto
Teatteri Taiga-Matto on kiertävä nukketeatteriryhmä, jonka esitykset ovat suunnattu ennen kaikkea lapsille ja nuorille, aikuista yleisöä unohtamatta. Nukketeatteriryhmän esitykset ovat useimmiten osallistavia, joissa käytetään elävää musisointia sekä nukketeatterin eri tekniikoita. Heidän uusin Äiti maata etsimässä -nukketeatteriesitys on arktinen satu, joka käsittelee ilmaston lämpenemistä. Karim Tsarkovin käsikirjoittaman ja ohjaaman esityksen tarina on yhdistelmä Äiti maasta kertovista siperialaisesta ja saamelaisesta kansansaduista.
Taiga-Maton Äiti maata etsimässä -nukketeatteriesitys nähdään Kirjalitan Maailma kynässä -työpajapäivässä lauantaina 12.11. klo 11.30-12 nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.
Laura Ertimo ja Satu Kontinen
Maantieteilijä ja kirjailija Laura Ertimo kutsuu itseään tietokirjailevaksi maantieteilijäksi. Hän on aikaisemmin keskittynyt maantieteelliseen tietokirjallisuuteen ja kartastoihin, mutta siirtynyt viime vuosina työskentelemään päätoimisesti lasten tietokirjallisuuden pariin. Satu Kontinen on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka on tunnettu yksityiskohtaisista mustetöistään sekä kummallisten otusten ja mielikuvitusmaailmoiden luomisesta, jotka saavat niin lasten kuin aikuistenkin mielikuvituksen laukalle. Vuonna 2004 hän oli ehdolla Finlandia Junior –palkinnon saajaksi ja vuonna 2017 yksi kymmenestä finalisteista Rudolf Koivu –palkinnon saajaksi.
Ertimon ja Kontisen uusin lapsille suunnattu tietokirja Lumotun maan kartasto (2020) sisältää kymmenen tarinaa muuttuvalta planeetalta ja niille kullekin kymmenen karttaa. Kirjaan mahtuvat niin kertomukset ilmastosta, kasvien välisestä rakkaudesta, arkeologisista aarteista kuin kartta keijuista ja menninkäisistä. Kaksikolta tunnetaan myös koko perheen lasten tietokirjateokset Yö (2016) ja Vesi (2017). Vesi tarkastelee silmiä avaavasti maapallomme tärkeintä elementtiä, vettä. Yö taas avaa lapsille unen ja pimeän salaisuuksia ennen nukkumaanmenoaikaa.
Laura Ertimo ja Satu Kontinen pitävät Lumotun Tampereen kartta -työpajan Kirjalitan Maailma kynässä -työpajapäivässä lauantaina 12.11. klo 12.15-15 nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.
Yhteistyössä Nuortenkirjailijat ja Kuvittajat ry.
Jari Mäkipää
Jari Mäkipää on Tampereelta kotoisin oleva lasten- ja nuortenkirjailija, joka kirjoittaa suosittua Etsiväkerho Hurrikaani -kirjasarjaa. Kirjasarjasta on tällä hetkellä julkaistu yhteensä 14 teosta. Vuonna 2014 sarjan teos Etsiväkerho Hurrikaani ja hämärän majatalo sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Tämän lisäksi häneltä on julkaistu vuosina 2018-2019 Masi Tulppa -kirjasarjaa. Mäkipää on myös käsikirjoittanut useita tv- ja verkkosisältöjä Ylen lasten- ja nuortenohjelmille sekä juontanut muun muassa suosittuja Ylen lasten- ja varhaisnuorten ohjelmia, kuten Lasten aamua, Operaatio Hurrikaania sekä Galaxia. Koulutukseltaan Mäkipää on taiteiden maisteri elokuvakäsikirjoittamisessa MA in Screenwriting, University of Salford (2011) ja medianomi (ylempi AMK, 2009).
Jari Mäkipään esiintyminen nähdään Kirjalitan Maailma kynässä -työpajapäivässä lauantaina 12.11. klo 12.15-13 nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.
Konstaapeli Daniel Kalejaiye
Someilmiöksi noussut Daniel Kalejaiye eli Konstaapeli Daniel työskentelee vanhempana konstaapelina Itä-Suomen poliisilaitoksella. Aiemmalta koulutukseltaan hän on nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja. Hänellä on Tiktokissa ja Instagramissa lähes 194 000 seuraajaa. Konstaapeli Danielin videoita Tiktokissa ja Youtubessa voidaan kuvailla viihdyttäväksi laillisuuskasvatukseksi. Videoiden avulla hän pyrkii välittämään tietoa rikoksista ja vaikuttamaan tavalla, jolla mahdollisimman harva nuori syyllistyisi rikoksiin.
Konstaapeli Danielilta on ilmestynyt maaliskuussa 2022 esikoisteos nimeltä Konstaapeli Daniel tässä, moro!. Kirjassa on esimerkkitarinoita nuorille tutuista aiheista, kuten suhdekriiseistä, bileillan kämmeistä ja kaveriporukoiden päähänpistoista. Lisäksi Kalejaiye avaa kirjassaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan muun muassa nettikäyttäytymisestä, rasismista, mopon virittämisestä, groomingista ja onnettomuuspaikalla kuvaamisesta.
Konstaapeli Daniel Kalejaiye nähdään Kirjalitan Maailma kynässä -työpajapäivässä lauantaina 12.11. klo 13-13.45 nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.
Tero Hiekkalinna
Tero Hiekkalinna on Kainuusta kotoisin oleva ja tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla asuva aktiivinen tähtiharrastaja, joka on omistautunut tähtitaivaan tarkkailun lisäksi kaukaisten kohteiden valokuvaamiseen. Työkseen Hiekkalinna kehittää ohjelmistoja perinnöllisyystieteen tutkimukseen, tämän lisäksi hän toimii Pikku Kakkosen uuden syksyllä 2022 ensiesityksensä saavan tähtitiedesarjan käsikirjoituksen faktantarkastajana. Hän on harrastanut tähtikuvausta jo lähes kymmenen vuotta, ja hän on kirjoittanut kolme suosittua avaruuskirjaa lapsille; Tutkimusmatka avaruuteen (2018), Rakettimatka avaruuteen (2019) ja Avaruuden arvoituksia (2020). ”Kaukoputkimiehenä” tunnettu Hiekkalinna on pitää suurta suosiota saaneita tähtiesityksiä niin päiväkodeissa kuin ala-asteilla.
Tero Hiekkalinnan pitämä Tutkimusmatka avaruuteen -tähtiesitys nähdään Kirjalitan Maailma kynässä -työpajapäiväsää lauantaina 12.11. klo 14-15 nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.
Yhteistyössä Suomen tietokirjailijat ry.