Tänä vuonna Kirjalitta kannustaa päiväkoteja, kouluja ja perheitä etsimään sekä tuottamaan omia satukätköjä geokätköilyn hengessä. Luonto-Liiton satukätköjä voi käydä etsimässä Näsinpuistosta festivaaliviikolla, ja lisäksi loka-marraskuussa luontoon voi kätkeä omia satuja muiden löydettäväksi!

 

Luonto-Liiton satukätköt (ma 5.11.2018-)

Lue luontoa Kirjalitan ja Luonto-Liiton satukätköissä! Satukätköissä yhdistyvät luontoon
liittyvät faktat ja mielikuvitusta ruokkivat sanataidetehtävät. Kaikki kätköt löytyvät Näsinpuistosta. Puistoon on piilotettu yhteensä kuusi luonnosta löytyviin merkkeihin liittyvää satukätköä, jotka kaikki sijaitsevat polkujen lähellä. Kallioilla ei siis tarvitse kiipeillä.

Kun kulkee luonnossa avoimin silmin, voi löytää erilaisia merkkejä eläinten touhuista ja muista luonnon tapahtumista. Olet ehkä nähnyt pensaassa lehden, joka on täynnä pieniä reikiä. Sitä on perhosen toukka käynyt nakertelemassa. Tai ehkä kasvoihisi on metsässä osunut ohuen ohut seitti. Siinä on hämähäkki ollut työssä. Näin marraskuun alussa puiden paljaat oksat, jäätyneet vesilätäköt ja kuurainen ruohikko kertovat, että talvi on lähellä.

Ohjeet PDF-tiedostona: Luonto-Liiton satukätköt

Tee oma satukätkö ja paljasta sen koordinaatit myös muille!

Satukätkön tekeminen on hauska tapa tuoda lasten tekemiä satuja esille! Oman satukätkön voi tehdä vaikka perheen kesken tai koulu/päiväkotiryhmässä. Valitkaa sadun kätköpaikka yhdessä ja laatikaa etsimisohjeet. Satukätkö kannattaa piilottaa niin hyvin, ettei sitä löydä sattumalta, mutta sellaiseen paikkaan että sen voi löytää ohjeiden avulla. Pienryhmät voivat etsiä toistensa satukätköjä tai ohjeet voi antaa esikoulun tai päiväkodin muille ryhmille tai vanhemmille ja koteihin etsittäväksi.

Satukätkö syntyy näin:

– Keksi satu. Tarinan kaaren rakentamiseen voi käyttää Sanataideyhdistys Yöstäjän ohjeita (PDF)

– Kirjoita satu paperille.

– Valitse satupaperille sopiva rasia (esim. kannellinen pakasterasia), jossa satu pysyy luettavana myös ulkoilmassa, tai päällystä paperi kontaktimuovilla.

– Mieti sopiva kätköpaikka sadulle päiväkodin tai esikoulun lähimaastosta.

– Piilota satu kätköpaikkaan. Anna satukätköllesi nimi (se voi olla sama kuin sadun nimi tai esimerkiksi sadun piilottaneen ryhmän nimi: ”Siilien satukätkö”). Jos haluat, voit lisätä kätkön sisään myös pienen vieraskirjan (esim. pieni vihko), johon kätköllä kävijät voivat kirjata nimensä ja käynnin päivämäärän.

– Tee sanallinen ohje, joka ohjaa lähtöpaikalta (esim. päiväkodin ovelta) satukätkön luo tai selvitä
kätköpaikan koordinaatit ja ilmoita ne. Sanallinen ohje voi olla tämän tyylinen: ”Kävele kolmetoista
askelta kohti suurta kuusta. Käänny vasemmalle kohti keinuja. Kävele keinujen luo ja jatka kolme loikkaa eteenpäin jne.”

– Anna ohjeet esimerkiksi toiselle päiväkotiryhmälle tai koteihin, voit halutessasi julkaista satukätkön sijaintitiedot alla olevan lomakkeen avulla, jolloin muutkin voivat käydä tutustumassa kätköön.

– Muistathan käydä keräämässä kätkön pois luonnosta kun sitä ei enää tarvita. Samalla voit tarkistaa mahdollisesta vieraskirjasta, montako kävijää kätköllä on vieraillut.

Satukätköohjeet PDF-tiedostona: Tee oma satukätkö!

Voit jättää oman satukätkösi koordinaatit tai etsimisohjeet alla olevaan vieraskirjaan

 

VIERASKIRJA

Julkaise oman satukätkösi koordinaatit vieraskirjassa

 
 
 
 
 
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
Voit käyttää halutessasi nimimerkkiä.
1 merkintä.
Kirjalitta kirjoitti 23.10.2018 klo. 16:01
Tässä vieraskirjassa voit julkaista oman satukätkösi etsintäohjeet tai koordinaatit. Ohjeet kätkön tekemiseen löytyvät yläpuolelta.