KIRJALITTA-VIIKON OHJELMA
2.-8.11.2020


Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely 2.11.-8.11.2020

Sanataideyhdistys Yöstäjä on koonnut 9–18-vuotiaiden sanataideoppilaiden teksteistä näyttelyn, jonka teemana on tänä vuonna ”Taikavoimaa tarinoista!”. Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely nostaa vuosittain esiin lasten ja nuorten tekijyyttä ja sanataideharrastusta sekä elävöittää kaupunkitilaa.

Näyttelyn tekstejä löydät tänä vuonna Patosillalta, Pikku Kakkosen puistosta, Sorsapuistosta, Kaupin urheilupuiston Kuntokolmoselta, Monitoimitalo 13:sta sekä Tammerin puistosta.

Näyttely koostuu Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulun oppilaiden teksteistä. Näyttelyssä ovat mukana sanataideryhmät Rapina (9–11-vuotiaat), Sihinä (9–11-vuotiaat), Supina (12–14-vuotiaat) ja Kuiske (15–17-vuotiaat).

Kaikkiin näyttelykiinnityksiin on Tampereen kaupungin lupa.

Taikuuden varjolla -tekstinäyttely 2.-15.11.2020

Näyttely koostuu Taikuuden varjolla -kirjoituskilpailun voittajateksteistä. Kilpailun inspiraatiotekstin ”Varjon avunpyyntö” kirjoitti kirjailija Salla Simukka, ja sanataideharrastajat ympäri Suomea vastasivat avunpyyntöön valitsemallaan tavalla.

Voittajateksteistä tehdyt julisteet ovat esillä Tampereen keskusta-alueella olevissa JCDecaux’n Abribus-mainostauluissa 2.11.2020 – 15.11.2020. Lisäksi tekstit julkaistaan Kirjalitan nettisivuilla. Kilpailun järjestivät yhteistyössä Kirjalitta, Suomen sanataideopetuksen seura ja Taiteen edistämiskeskus.

Lue lisää Taikuuden varjolla -kirjoituskilpailusta.

Peppi Pitkätossu -näyttely
2.-19.11.2020

75-vuotiasta Peppi Pitkätossua juhlitaan toiminnallisella näyttelyllä Tampereen pääkirjasto Metson Satuhuoneessa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun ensimmäinen kirja Peppi Pitkätossusta julkaistiin Ruotsissa. Siitä lähtien Peppi-kirjoja on julkaistu kaikkialla maailmassa, yhteensä 77 kielelle käännettynä.

Vuonna 2020 Peppiä juhlitaan ympäri maailman! Osana juhlavuotta Suomen kirjastoissa kiertää Peppi Pitkätossu -näyttely, johon kuuluu myös askartelunurkkaus.

Näyttely on avoinna Metson Satuhuoneessa kirjaston aukioloaikoina. Arkisin klo 9-12 näyttely on varattu ensisijaisesti päiväkoti- ja kouluryhmille. Kaikkien ryhmien ilmoittautumiset etukäteen Metson lastenosastolle, p. 040 653 1988.

Lue lisää Peppi Pitkätossu -näyttelystä.

Tiistai 3.11.

Klo 9:00
Kirjaviisaat–kirjatietokilpailu tamperelaisille 5. luokkalaisille

Kirjaviisaat on tietokilpailu, joka pohjautuu Pirkanmaan lukudiplomin viidennen luokan kirjoihin. Kilpailuun osallistuneiden luokkien kolmihenkiset joukkueet kilpailevat Kirjaviisaat-mestaruudesta ti 3.11.2020 klo 9. Tänä vuonna Kirjaviisaat-finaalia voit seurata Tampereen Mediakoulun Koulukanavalla.

Lue lisää Kirjaviisaat-tietokilpailusta.

Klo 10.15
Kirjailija Magdalena Hain LIVE STREAM

Kirjailija Magdalena Hai esiintyy ti 3.11.2020 koululaisille suunnatussa livestriimissä Tampereen Mediakoulun Koulukanavalla.

Magdalena Hai on kirjailija, joka rakastaa kummitusjuttuja ja jonka tarinoihin ilmestyy puhuvia demonikissoja ja aurinkoja varastavia lohikäärmeitä silloinkin, kun hän yrittää kirjoittaa aivan tavallisista asioista, kuten rakkaudesta ja koulunkäynnistä.

Kaikkiaan 11 kirjaa lapsille ja nuorille kirjoittanut Hai on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana ja istunut eräällä kirjamatkallaan yhden adjutantin päässä Norjan kruununprinssistä.


Keskiviikko 4.11.

klo 18–20 ILTASADUN AIKA! Iltasatutapahtuma koko perheelle
Lastenkulttuurikeskus Rulla (Hatanpään valtatie 7, linja-autoaseman rakennus)

Ihasteltu iltasatutapahtuma parin vuoden takaa tekee paluun! Tarinoiden ystävät kokoontuvat jälleen marraskuisen illan hämyyn sanataiteen äärelle Lastenkulttuurikeskus Rullaan. Ohjelmassa on tarinoita, runojumppaa, kirjavinkkejä, musiikkia ja työpajailua Rullan taianomaisen Metsänpeitto-näyttelyn keskellä. Illan kunniavieras on Prinsessa Pikkiriikin äitinäkin tunnettu lastenkirjailija Hannele Lampela. Tervetuloa saapumaan myös yöpuvussa!

Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Turvallisen tapahtuman takaamiseksi kutsumme mukaan n. 24 vierasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Tapahtumaa suositellaan ensisijaisesti 4–10-vuotiaille.

Iltasadun aika -tapahtuman esittely ja ilmoittautumisohjeet.

Torstai 5.11.

Kirjailijavieraana Terhi Rannela

Kirjailija Terhi Rannela esiintyy Tampereen työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulun ryhmille.

Perjantai 6.11.

Klo 18 Harry Potter-tietovisa

Harry Potter -aiheinen tietovisa kaikille jästeille, noidille ja velhoille! Kysymykset ainoastaan Harry Potter -kirjoista. Visa järjestetään Teamsissa.

Tietovisaan voi osallistua 1-5 henkilön joukkueena. Joukkueen kannattaa olla saman koneen äärellä. Kannustamme osallistujia pukeutumaan teeman mukaisesti. Luvassa Harry Potter -aiheisia palkintoja!

Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen, joka tapahtuu alla olevan linkin kautta.

https://link.webropolsurveys.com/S/F70A470862C29B0C

Ilmoittautuneet saavat sähköpostitse osallistumislinkin – ja ohjeet.

Lauantai 7.11.

Klo 11-15 Taikakoulun työpajapäivä
Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13

Kirjalitan päätapahtuma järjestetään tänä vuonna erityisjärjestelyin työpajapäivänä Monitoimitalo 13:ssa la 7.11.2020 klo 11–15. Tapahtumassa sukelletaan Taikakoulun maailmaan, jossa voit osallistua muun muassa Velhokoulun oppitunnille, opetella taikurin johdolla taikatemppuja, tutustua loitsuihin, taikaolentoihin ja lumotun maan kartastoon. Taianomaisia työpajoja ohjaavat tietokirjailija Laura Ertimo ja kuvittaja Satu Kontinen, taikuri Timo Tiikkainen, tiedekeskus Tiedeka, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Monitoimitalo 13 sekä Sanataideyhdistys Yöstäjä.

Kaikkiin työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen, joka aukeaa lokakuun lopussa netissä. Voit ilmoittautua yhteen tai useampaan työpajaan. Työpajat rajataan pienelle osallistujamäärälle, ja niissä noudatetaan voimassa olevia koronarajoituksia.

Taikakoulun työpajanpäivän esittely ja ilmoittautumisohjeet.