Kuva: Jani Ikonen, 2021.
KUMMIEN JUTTUJEN TYÖPAJAPÄIVÄ

Lauantai 13.11.2021
Klo 11:00-16:15
Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4

Kirjalitan päätapahtuma järjestetään työpajapäivänä Monitoimitalo 13:ssa lauantaina 13.11. klo 11.00-16.15. Tapahtumassa sukelletaan kummallisuuksien maailmaan, jossa voit kesyttää mörköjä, tutustua kammologiaan, osallistua Salasaaren Salapajaan, bongata ämminkäisiä, tehdä optisia illuusioita ja taikatemppuja sekä tutkia erilaisia limoja. Paikalla on myös kirjastoauto Kosmos, josta voit lainata kummallista luettavaa. Päivän huipentaa tuli- ja runoshow, josta vastaavat tulitaideyhdistys Flamma ja näyttelijä Emilia Pokkinen!

Monitoimitalon kahvila Café 13 on avoinna klo 10:00-16:00. Kahvilassa voit nauttia pikkupurtavaa sopuhintaan.

Työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen, joka päättyy 10.11.2021. Voit ilmoittautua yhteen tai useampaan työpajaan. Työpajojen osallistujamäärä on rajattu, ja pajoissa noudatetaan voimassa olevia koronarajoituksia. Työpajat ovat maksuttomia.

Ilmoittaudu pajoihin tästä.


OHJELMA
SALASAAREN SALAPAJA

Klo: 11:00-11:45 & 14:00-14:45 
Kesto: 45 min 

Tila: Stage, 2. krs
Ikäsuositus: +5

 
Salasaaren salapaja kutkuttaa mielikuvitusta ja kutsuu seikkailemaan! Salapajassa kokeillaan mitä seikkailija ehtii tehdä tiimalasillisen aikana, kootaan karttoja, kuunnellaan simpukoita sekä tallennetaan tarinoita Seikkailijoiden talon kirjastoon. Salapaja perustuu Silja Sillanpään ja Marja Siiran kuvakirjaan Salasaaren salaisuudet (WSOY, 2021). 

Salasaaren salapajan vetäjänä toimii kirjailija ja käsikirjoittaja Silja Sillanpää. Työpajapäivässä järjestetään kaksi salapajaa. Kumpaankin mahtuu 25 osallistujaa.

OTUSBONGAUKSEN ALKEET OPI PERUSASIAT ÄMMINKÄISISTÄ

Klo: 11:30-12:30 
Kesto: 60 min 

Tila: Stenvall, 4. krs

Minkälaisia merkkejä ämminkäiset jättävät kaupunkiin? Minkälaisia tapoja niillä on? Mitä ne syövät? Kuvittaja Tuomas Kärkkäisen työpajassa pääset bongaamaan ämminkäisiä, ja lisäksi askarrellaan leikaten, liimaten ja piirtämällä kuvia itse bongaamistasi otuksista. Pajaan mahtuu 15 osallistujaa.

LIMALABRA

Klo: 12:00-13:00 
Kesto: 60min

Tila: Strömmer, 4. krs  

Mikä venyy ja viruu, ja on löllöä ja ällöä? Tietenkin lima! Tule Tiedekeskus Tiedekan Limalabraan tutkimaan erilaisia limoja ja niiden ihmeellisiä ominaisuuksia. Limalabraan mahtuu 25 osallistujaa. Alle kouluikäiset ovat tervetulleita työpajaan huoltajan kanssa.

RUNOKAUPUNGIN LÖYTÖTAVARATOIMISTO

Klo 12:00-14:00
Tila: Nuorisotila, 1. krs
Non-stop, ei ennakkoilmoittautumista

Löytötavaratoimistossa kohtaat kaikenlaista löydettyä ja kadonnutta runokaupungin kaduilta ja kujilta. Tule tutkimaan mielikuvituksen reittejä ja löytämään oma runosi Kaupunki Kukaties -kirjan tekijöiden, Pia Krutsinin ja Jani Ikosen kanssa. 

KESYTETÄÄN MÖRKÖJÄ -TYÖPAJA

Klo: 12:30-13:15 
Kesto 45 min 

Tila: Ateljee, 3. krs
Ikäsuositus: +4 (nuoremmat aikuisen kanssa) 

Kirjailija Jade Haapasalon ja kuvittaja Martin Bonken työpajassa kesytetään omia mörköjä piirtämällä ja kirjanmerkkejä askarrellen. Työpaja kytkeytyy tekijöiden Valo ja yön pimeä -kirjaan. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto. Pajaan mahtuu 20 osallistujaa.

KIRJEITÄ IHMISILLE JA POSTIA KAMMOTUKSILLE!

Klo: 13.00-14.00 
Kesto: 60 min 

Tila: Stenvall, 4. krs
Ikäsuositus: +7

Tietokirjailija Reetta Niemelän työpajassa uppoudutaan Älä vihaa minua. Kirjeitä ihmisille– ja Kammotuksia -teoksiin. Toinen niistä on tietokirja eläimistä ja toisen runoissa tutustutaan Röhnömetsän kammotuksiin. Työpajassa pohditaan oikean tiedon ja mielikuvituksellisen kammologian eroja. Osallistujat pääsevät kirjoittamaan valintansa mukaan eläinten kirjeitä ihmisille tai postikortteja kammotuksille!  Molempiakin voi tehdä!  Ja vaikka ryhtyä kammologiksi! Pajaan mahtuu 25 osallistujaa.

TAIKASAUVOJA VASTA-ALKAJILLE

Klo: 13:00-14:00
Kesto: 60 min 

Tila: Ompelu, 3. krs
Ikäsuositus: 7-10-vuotiaat

Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän Taikasauva-akatemian työpaja “Taikasauvoja vasta-alkajille”. Kaipaatko joskus hieman taikaa elämääsi? Tarvitset vain oikean välineen ja elämäsi on yhtä taikaa sen jälkeen. Tule valmistamaan oma taikasauvasi nyt ja opettelemaan loitsimisen alkeita. Pajaan mahtuu 15 osallistujaa.

HARHOJA JA TAIKATEMPPUJA

Klo: 13:30-14:30 
Kesto: 60min 

Tila: Strömmer, 4. krs

Kummallista, miten tarkkoja silmiämme on helppo huijata! Tiedekeskus Tiedekan työpajassa tehdään optisia illuusioita ja taikatemppuja kodeista löytyvillä välineillä. Pajaan mahtuu 25 osallistujaa. Alle kouluikäiset ovat tervetulleita työpajaan huoltajan kanssa.

RÄPPÄÄMÄÄ -TYÖPAJA 

Klo: 14.30-15.30
Kesto: 60 min 

Tila: Taidepaja, 5. krs
Suositusikä: +10


Työpajassa pääsee kirjoittamaan, harjoittelemaan sekä tallentamaan räppiä kummista jutuista. Tallennettujen räppien pohjalta koostetaan yhteinen kappale työpajassa valmistuvan biitin päälle.  

Ohjaajina toimivat räppärit Ville-Veikko Kuusimäki ja Simo Nieminen.  
Työpajan järjestää Tampereen kaupungin nuorisopalvelut/ Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13 
 
Pajaan mahtuu 15 osallistujaa.  

ARVOITUKSELLISET JOHTOLANGAT -TYÖPAJA

klo 14.30-15.30  
Kesto: 60 min 

Tila: Stenvall, 4. krs
Ikäsuositus: 9+ 

Sanataideyhdistys Yöstäjän työpajassa ratkaistaan kummallisista kummallisin mysteeri jäljittämällä johtolankoja, etsimällä epäiltyjä ja arvuuttelemalla alibeja. Millainen tarina löytyneistä aineksista syntyy? Pajassa opitaan salapoliisitarinan peruselementit ja rakenne. Pajaan mahtuu 15 osallistujaa.

TULI- JA RUNOSHOW

Klo: 16:00-16:15
Kesto: 15 min
Vapaa pääsy. Säävaraus.
Paikka: Eeva-Liisa Mannerin aukio (Rongankadun ja Ojakadun risteys, Monitoimitalo 13:n läheisyydessä)

Kirjalitta-festivaalin päätapahtuman huipentaa tuli- ja runoshow!
Lauantaina 13.11. koetaan jotain ainutlaatuista, kun Tulitaideyhdistys Flamma ja näyttelijä Emilia Pokkinen yhdistävät voimansa. Tammerin puiston kupeessa, Eeva-Liisa Mannerin aukiolla nähtävässä esityksessä loistokas tulitaide ja Eeva-Liisa Mannerin runous kietoutuvat kiehtovaksi kokonaisuudeksi.

Flamma Fire Duo on kahden tuliammattilaisen muodostama kokoonpano. Pitkällä kokemuksella ja taitavalla tulenhallinnalla luodaan ikimuistoinen esitys.

Emilia Pokkinen on tamperelainen freelance-näyttelijä. Monipuolinen näyttelijä on tuttu niin teatterin lavoilta kuin televisiostakin.

Tuli- ja runoshow kunnioittaa kirjailija Eeva-Liisa Mannerin juhlavuotta. Manner oli monipuolinen runoilija, prosaisti, näytelmäkirjailija, esseisti, suomentaja ja kriitikko. Tänä vuonna hänen syntymästään tulee kuluneeksi sata vuotta.

Yhteistyössä: Eeva-Liisa Manner -seura

KUMMALLISUUKSIEN KAUPPA

Klo 11:00-16:00
Tila: Nuorisotila, 1. krs
Non-stop, ei ennakkoilmoittautumista

Kummallisuuksien kaupassa myyjät ovat mystisiä ja ostoslistat sitäkin oudompia! Tämä sanataiteellinen kauppa on täynnä erilaisia hassuja tekstejä ja maksuvälineenä käy mielikuvitus. Asiakkaat pääsevät itsekin kokeilemaan kirjoittamista pienten tehtävien avulla. Esillä on myös ”Kummallisuuksien kauppa” -kirjoituskilpailun tekstejä.