MAAILMA KYNÄSSÄ -TYÖPAJAPÄIVÄ

Lauantai 12.11.2022
Klo 11:00-15:00
📍 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4

Kirjalitan päätapahtuma järjestetään tänäkin vuonna Monitoimitalo 13:ssa lauantaina 12.11. klo 11.-15.00. Tämän vuoden työpajapäivässä matkataan tarinoiden kyydissä eri maailmoihin. Päivän aikana todelliset ja mielikuvitusmaailmat vievät sinut pohtimaan maailmankaikkeutta, fantasiamaailmoja, maapallon rakennetta ja ihmismieltä. Pääset herättelemään luontoa, kurkistamaan alamaailmoihin, lähtemään tutkimusmatkalle avaruuteen, tutkimaan maapallon rakennetta ja osallistua lumotun kartaston luomiseen. Paikalla on myös Akateemisen kirjakaupan pop-up -myymälä sekä kirjastoauto Kosmos, josta voi lainata eri maailmoja avaavia teoksia myös kotiin mukaan.

Monitoimitalon kahvila Café 13 on avoinna klo 11:00-15:00. Kahvilassa voit nauttia pikkupurtavaa sopuhintaan.

VAPAA PÄÄSY! Tapahtumaa suositellaan kouluikäisille, perheen pienimmät aikuisten kanssa.

Yhteistyössä Tampereen kaupungin nuorisopalvelut.

OHJELMA

MAAPALLON RAKENNE -TYÖPAJA

Klo 11:00-15:00
Tila: Aula, 2 krs.
Luonne: non-stop työpaja
Järjestäjä: Koko perheen tiedekeskus Tiedeka

Anna oman maapallomme yllättää! Kaivaudumme kerros kerrokselta syvemmälle kohti planeettamme keskustaa. Tule Tiedekeskus Tiedekan kanssa tekemään tulivuoria, liikuttamaan mantereita ja tutkimaan mahtavaa Maa-magneettia! Non-stop tiedetyöpajoissa saat todellisen näppituntuman geologiaan.

SOITTIMIA KIERRÄTYSMATERIAALEISTA -TYÖPAJA

Klo: 11:00-15:00
Tila: Ateljee, 3 krs.

Luonne: non-stop työpaja
Järjestäjä: Tampereen kaupungin Nuorisopalvelut (Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13)


Työpajassa tehdään helposti soitettavia tulevaisuuden perinnesoittimia kierrätetyistä materiaaleista.
Työpajan ohjaajana toimii kuvataitelija Teemu Raudaskoski.

MAHDOLLISTEN MAAILMOJEN MATKATOIMISTO

Klo: 11:00-15:00
Tila: Stenvall, 4 krs.
Luonne: non-stop työpaja
Järjestäjä: Sanataideyhdistys Yöstäjä


Sanataideyhdistys Yöstäjän Mahdollisten maailmojen matkatoimistosta löydät mitä merkillisempiä matkakohteita vieraista planeetoista toisiin ulottuvuuksiin. Sanataiteellinen matkatoimisto on täynnä erilaisia hassuja tekstejä ja maksuvälineeksi riittää mielikuvitus. Asiakkaat pääsevät itsekin kokeilemaan kirjoittamista pienten tehtävien avulla. Millaisen mielikuvituksellisen matkakohteen itse keksisit, ja millainen olisi oma turistihahmosi? Matkatoimistossa on esillä myös ”Yksinäisten postitoimisto” -kirjoituskilpailun tekstejä.


ÄITI MAATA ETSIMÄSSÄ -NUKKETEATTERIESITYS

Klo 11:30-12:00
Tila: Stage, 2 krs.
Luonne: esitys

Nukketeatteriryhmä Taiga-Maton on ilmaston lämpenemistä käsittelevä arktinen satu, jossa on ripaus pohjoisen magiikkaa ja shamanismia. Esityksen tarina on yhdistelmä siperialaisesta ja saamelaisesta kansansadusta, jotka kertovat Äiti maasta. Teos on interaktiivinen, jossa lapset pääsevät leikin kautta herättämään luonnon jälleen eloon ja pohtimaan sitä, mitä voisi tänä päivänä tehdä, että Äiti maa olisi tyytyväinen. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Karim Tsarkov.


LAURA ERTIMON JA SATU KONTISEN YHTEISHAASTATTELU

Klo 12:00
Tila: Aula, 3 krs.
Luonne: haastattelu

Tule kuulemaan tietokirjailija Laura Ertimon ja kuvittaja Satu Kontisen yhteishaastattelua. Laura Ertimolta ja Satu Kontiselta on julkaistu kolme lasten tietokirjaa: Lumotun maan kartasto (2020), Vesi (2017) ja (2016). Lumotun maan kartasto esittelee kymmenen sadulta kuulostavaa tarinaa eräästä olemassa olevasta planeetasta. Vesi taas tarkastelee silmiä avaavasti maapallomme tärkeintä elementtiä, vettä. taas avaa lapsille unen ja pimeän salaisuuksia ennen nukkumaanmenoaikaa.
Haastattelun jälkeen alkaa kaikille avoin Lumotun Tampereen kartta -työpaja.

LUMOTUN TAMPEREEN KARTTA -TYÖPAJA

Klo 12:15-15:00
Tila: Aula, 3 krs.
Luonne: non-stop työpaja, sopii kaiken ikäisille

Tampereen kartalla pitää olla ainakin koski, Hämeenkatu ja Särkänniemi. Mutta millainen kartta syntyy, jos kaupunkia katsoo lumotut lasit nenällään? Tule paljastamaan Tampereen ihanimmat, jännittävimmät, kadonneimmat ja parhaimmat paikat – juuri sellaisina kuin sinä niiden tiedät olevan. Lumotun Tampereen kartta -työpaja perustuu Laura Ertimon ja Satu Kontisen satumaiseen tietokirjaan Lumotun Maan kartasto (S&S 2020). Työpajassa maantieteilijä, tietokirjailija Laura Ertimo ja kuvittaja Satu Kontinen ohjaavat osallistujat näkemään, kertomaan ja kuvittamaan kaupunkia lumotun kartturin tavoin.

DEKKARIKIRJAILIJA JARI MÄKIPÄÄN ESIINTYMINEN

Klo: 12:15-13:00
Tila: Wivi Lönn -sali, 4 krs.
Luonne:
esitys

Kirjailija Jari Mäkipää vie dekkareiden maailmaan! Hän paljastaa, kuinka Etsiväkerho Hurrikaani -kirjat syntyvät ja millaista on salapoliisikirjailijan työ. Lisäksi kaikki osallistujat pääsevät mukaan yhteisen mysteerin keksimiseen!

NETTIPOLIISI KONSTAAPELI DANIELIN HAASTATTELU

Klo: 13:00-13:45
Tila: Wivi Lönn -sali, 4 krs.
Luonne: haastattelu


Suosittu nettipoliisi Konstaapeli Daniel Kalejaiye kertoo rikoksista ja rangaistuksista ja antaa ajattelemisen aihetta. Tiesitkö, että irtokarkin punnitseminen tahallaan väärin voi olla lievä petos, kaverin alastonkuvan lähettäminen muille on rikos tai että somesolvaaja saattaa syyllistyä kunnianloukkaukseen? Tieto auttaa välttämään hankaluudet ja puolustamaan omia oikeuksia. Nuorten elämästä nousevien esimerkkitapausten lomassa Daniel kertoo ajatuksiaan mm. rasismista, kiusaamisesta ja nettikäyttäytymisestä.

YKSINÄISTEN POSTITOIMISTO -KIRJOITUSKILPAILUN PALKINTOJEN JAKO

Klo 13:45 alkaen
Tila: Wivi Lönn -sali, 4 krs.
Järjestäjä: Lasten Tampere ry, Sanataidekeskus Yöstäjä sekä Lastenkirjainstituutti


Palkintojenjakotilaisuudessa jaetaan palkinnot viidelle Yksinäisten postitoimiston -kirjoituskilpailun voittajalle. Voittajatekstit julkaistaan Kirjalitan nettisivuilla maanantaina 7.11. ja ne ovat myös esillä festivaaliviikon ajan Monitoimitalo 13 aulassa. Lisäksi tekstejä nähdään Tampereen keskusta-alueen valomainostauluissa viikoilla 45-46.

TUTKIMUSMATKA AVARUUTEEN -TÄHTIESITYS

Klo 14:00-15:00
Tila: Stage, 2 kr.
Luonne: esitys

Tero Hiekkalinnan ”Tutkimusmatka avaruuteen” esityksessä tutustutaan Aurinkokunnan kohteisiin (Aurinko, planeetat, kuut, asteroidit ja komeetat), sekä Aurinkokuntamme ulkopuolella oleviin tähtijoukkoihin, kaasusumuihin ja galakseihin. Mitä avaruuden kohteita voi nähdä paljain silmin ja mitä kaukoputkella. Lisäksi esityksessä tutustutaan Kuurakettiin ja Avaruussukkulaan kuvien ja videoiden avulla.