Kirjalitta-viikon ohjelma 6.–12.11.2023

Tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.

Voit antaa palautetta Kirjalitta-festivaalista täällä. Kiitos palautteestasi!


Koko viikon kestävät tapahtumat ja näyttelyt

Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely

📍 Patosilta, Pikku Kakkosen puisto, Monitoimitalo 13, Akateeminen kirjakauppa, Kauppakeskus Ratina, Cafe Metso 

Sanataideyhdistys Yöstäjä on koonnut 8–17-vuotiaiden sanataideoppilaiden teksteistä näyttelyn, jonka teemana on tänä vuonna ”Sanaleikkejä”. Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely nostaa vuosittain esiin lasten ja nuorten tekijyyttä ja sanataideharrastusta sekä elävöittää kaupunkitilaa. 

Näyttelypaikat ovat tänä vuonna Patosilta, Pikku Kakkosen puisto, Monitoimitalo 13, Akateeminen kirjakauppa, Kauppakeskus Ratina sekä pääkirjaston Cafe Metso. 

Näyttely koostuu Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulun sekä sanataiteen Lupa harrastaa -ryhmien oppilaiden teksteistä. 

Kaikkiin ulkotilojen näyttelykiinnityksiin on Tampereen kaupungin lupa. 

Aforismileikki-tekstinäyttely

📍 Tampereen keskusta-alueen Abribus-valomainostaulut

Aforismileikki-näyttely koostuu tamperelaisille kolmasluokkalaisille järjestetyn kirjoituskilpailun voittajateksteistä. Voittajateksteistä tehdyt julisteet ovat esillä Tampereen keskusta-alueella olevissa JCDecaux’n Abribus-mainostauluissa 6.–19.11.2023. 

Tekstit ovat esillä myös Kirjalitan työpajapäivässä Monitoimitalo 13:ssa ja Kirjalitan nettisivuilla. 

Unohdettujen satujen arkisto -elämystila

📍 Pääkirjasto Metso, Satuhuone

Unohdettujen satujen arkisto on yksi Operaatio Pirkanmaan syksyn kulttuuritempauksista. Sanataiteellinen elämystila pitää sisällään niin kouluille suunnattuja työpajoja kuin yleisölle avoimia toiminnallisia työpajoja 6.–17.11. Näyttely on avoinna yleisölle seuraavasti:

ke 8.11. klo 16–18
pe 10.11. klo 16–18
ke 15.11. klo 16–18
pe 17.11. klo 16–18
la 18.11. klo 10–15

Unohdettujen satujen arkisto on sanataiteen keinoin toteutettu mielikuvitusnäyttely kirjaston satuhuoneessa: elämystila, joka toimii vuorovaikutteisena oppimis- ja kokemusympäristönä. Elämystila kannustaa lapsia tutkimaan, luomaan, kirjoittamaan ja kertomaan, ja tuo esiin positiivisin tavoin lukemisen ja kirjoittamisen taidot. Unohdettujen satujen arkistossa saa koskea esineisiin, ja siellä saa myös lukea, kirjoittaa, kertoa ja esittää! Elämystilan toteuttaa Sanataideyhdistys Yöstäjä ry yhteistyössä Sara Hildén -akatemian sekä Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulun kanssa.

Leikitään lastenkirjoissa -kirjanäyttely 

📍 Lastenkirjainstituutti 

Näyttely on esillä 1.11.–20.12.2023 ja siihen voi tutustua Lastenkirjainstituutin kirjaston aukioloaikoina, maanantaisin klo 10–17 ja ti–ke klo 10–15. Tervetuloa tutustumaan! 

Leikitään lastenkirjoissa -kirjanäyttely esittelee lasten leikkien kuvaamista kirjoissa 1900-luvun alusta tähän päivään. Jokaiselta vuosikymmeneltä on valittu esiteltäväksi kaksi kuvakirjaa: yhteensä 26 kappaletta 1900-luvun alusta nykypäivään asti. 

Näyttely tuo esille, kuinka lasten leikkejä on kuvattu lasten kuvakirjoissa yli sadan vuoden aikana.  Leikki ja lasten leikkien muutos kertoo paljon maastamme ja sen kehityksestä luokkayhteiskunnasta hyvinvointiyhteiskunnaksi. Nykyaikana sekä lukeminen että leikkiminen joutuvat kilpailemaan lasten vapaa-ajasta esimerkiksi lisääntyneen ruutuajan kanssa. 

Näyttelyn on Kirjalitta-festivaalille koonnut Lastenkirjainstituutti. Tutustu näyttelyluetteloon (PDF) ja lue lisää tästä linkistä.

Onni on olla -näyttely 

📍 Lastenkulttuurikeskus Rulla, Keskustori 4 

Onni on olla -näyttely perustuu Sanna Pelliccionin vuodesta 2007 ilmestyneeseen ONNI-kuvakirjasarjaan. Kirjoja on jo yhdeksäntoista. Näyttelyn järjestää Lastenkulttuurikeskus Rulla ja se on nähtävissä 28.10.–17.12.2023. Lisätiedot tästä linkistä.
Näyttelyssä kirja astuu ulos kansistaan, ja kirjojen maailmat levittyvät näyttelytilaan leikkimaailmoiksi. Näyttelyssä kuljetaan villaisia sammalmattoja pitkin. Näyttelyssä vierailijat pääsevät tutustumaan kirjojen kuvituksiin, leikkimään Onnin leikkimatolle ja keittiöön, tekemään varjoteatteriesityksen sekä pulikoimaan minipallomeressä ja seilaamaan Onnin pahvilaatikkolaivalla. 


Tiistai 7.11.2023

Kirjalitan koululaispäivä Pääkirjasto Metsossa

Kirjaviisaat-tietokilpailun finaali 5.-luokkalaisille
Klo 9–10

📍 Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

📍 Live stream Mediakoulun koulukanavalla: https://video.ibm.com/channel/L5DeB5vJ9fw

Kirjaviisaat on kirjatietokilpailu tamperelaisille viidesluokkalaisille. Kilpailukysymykset pohjautuvat Pirkanmaan lukudiplomin viidennen luokan kirjoihin. Kilpailun finaalissa Kirjaviisaat-mestaruudesta kisaavat alkukarsinnan neljä parasta luokkaa kolmihenkisin joukkuein.

Lastenkirjailijavieraana Mari Luoma
Klo 10–11

📍 Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali

Koululaispäivän ohjelmassa lisäksi Sanataideyhdistys Yöstäjän sanataidepajoja ennakkoon ilmoittautuneille luokille Unohdettujen satujen arkisto -elämystilassa (Satuhuone).

Kirjailijavieraana Kalle Veirto

Klo 10

📍 Koilliskeskuksen kirjasto

Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -klubi-ilta

Klo 18–19.30

📍 Ylöjärven pääkirjasto Leija

Pirkanmaalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus eilen ja tänään:

80. juhlavuottaan viettävä Pirkkalaiskirjailijat ry järjestää marraskuun Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -klubin tiistaina 7.11. Ylöjärven Leija-kirjastossa klo 18 osana Kirjalitta-viikkoa. Tilaisuudessa keskustellaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvostuksesta, lajin muuttumisesta vuosikymmenten saatossa ja uusimmista virtauksista. Pirkanmaalaisten kirjailijoiden anti suomalaiselle lasten- ja nuortenkirjallisuudelle on ollut valtava: kaikki tuntevat esimerkiksi Kirsi Kunnaksen, Anni Polvan ja Rauha S. Virtasen teokset. Tule mukaan klubi-iltaan kuulemaan, mitä kaikkea kiinnostavaa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa tapahtuu tänään! Voit myös kertoa oman lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvän muistosi. 

Puheenvuoron saavat sekä tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen että kirjailijat Harri István Mäki ja Dess Terentjeva.


Keskiviikko 8.11.2023

Nuortenkirjailijavieraana Mikko With

Klo 13

📍 Hervannan kirjasto

Iltasadun aika! -iltasatutapahtuma koko perheelle 

Klo 18–20

📍 Lastenkulttuurikeskus Rulla, Keskustori 4 

Kirjalitan suositun iltasatutapahtuman ohjelmassa on tuttuun tapaan hauskaa kirjoihin liittyvää ohjelmaa koko perheelle. Illan kunniavieraina esiintyvät lastenkirjailija ja -runoilija Kirsti Kuronen sekä lastenmusiikkiduo Sagolik. Tapahtumassa voi tutustua myös Sanna Pelliccionin Onni on olla -näyttelyyn, kuunnella satuja MLL:n Koko maailman tarinateltassa, selvittää oman satuolentonsa identiteetin Yöstäjän satuhahmoanalyysissä sekä osallistua kirja-arvontaan, jossa on palkintona Kirsti Kurosen kuvakirjoja (yhteistyössä Otava ja Myllylahti). Tarjolla on pientä iltapalaa. Tapahtumaa suositellaan ensisijaisesti 4–10-vuotiaille. Tutustu iltasatutapahtumaan täältä.

Tervetuloa saapumaan myös yöpuvussa!

Esiintyjämuutos: 8.11. Iltasadun aika! -tapahtumassa Sagolik-duon Stina Koistista tulee Juho Kanervon rinnalle tuuraamaan tamperelainen laulaja & lauluntekijä Kielo Kärkkäinen.


Torstai 9.11.2023

Lastenkirjailijavieraana Roope Lipasti

Klo 10

📍 Tesoman kirjasto, Lysti-sali

Kirjabasaari

Klo 12–18

📍 Lastenkirjainstituutti, Puutarhakatu 11 A, 2. krs.

Kirjalitta-viikon ohjelmaan kuuluva Kirjabasaari järjestetään 9.–11.11.2023 Lastenkirjainstituutissa. Tervetuloa tekemään löytöjä! Basaari on avoinna:

to 9.11. klo 12–18
pe 10.11. klo 10–15
la 11.11. klo 10–13

Kirjabasaarissa myydään kirjaston kokoelmista poistettuja tai muutoin ylimääräisiä, uusia sekä vanhoja lasten- ja nuortenkirjoja. Kirjojen hinnat alkaen 1 €. Kirjabasaarissa järjestetään myös arpajaiset, joissa jaossa kirja- ja korttipalkintoja. Lue lisää tästä linkistä

Sanataidekoulun nuorten ilta

Klo 17 alkaen

📍 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Stenvall-sali

Saapumishohjeet, Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden turvallisemman tilan periaatteet sekä esteettömyystiedot löydät tästä linkistä.

Tervetuloa sanataidekoulun kaikille avoimeen nuorten iltaan!

Tilaisuuden avaa klo 17 Lukufiilis-verkkolehden toimituspäällikkö Sofia Blomberg, joka esittelee yleisölle Lukufiilistä. Klo 17.30–18.30 esiintyy nuortenkirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen, jonka Finlandia-palkittuun nuortenkirjaan perustuva Valoa valoa valoa -filmatisointi pyörii parhaillaan elokuvateattereissa. Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulu. 

Merimonsterit runoilevat!

Klo 17.30

📍 Tampereen Työväen Teatteri, Eino Salmelaisen näyttämön lämpiö

Lastenrunoilija ja Merimonsterit-esityksen ohjaaja Laura Ruohonen lukee runoja ja kirjoittaa uusia monsteririimejä lasten kanssa. Vapaa pääsy, yhteistyössä Kirjalitta-festivaali. Klo 18.30 Eino Salmelaisen näyttämöllä alkaa Merimonsterit-esitys, johon myydään erilliset pääsyliput teatterin lippumyymälässä tai ttt-teatteri.fi (23 €).


Perjantai 10.11.2023

Lastenkirjailijavieraana Arttu Unkari

Klo 9

📍 Peltolammin koulu

Isämies-kirjoistaan tunnettua kirjailijaa haastattelevat Peltolammin koulun neljäsluokkalaiset. Koulun kolmas- ja neljäsluokkalaiset ovat valmistautuneet kirjailijavierailuun tutustumalla Isämies-kirjojen aiheisiin ja luovaan kirjoittamiseen Yöstäjän sanataidepajoissa.

Tilaisuudessa arvotaan Arttu Unkarin kirjoja (yhteistyössä Otava).

Kirjabasaari

Klo 10–15

📍 Lastenkirjainstituutti, Puutarhakatu 11 A, 2. krs.

Lue lisää tästä linkistä

Peloton Peltohiiri -näyttely

Klo 16–17.30 

📍 Galleria Lastenkirja, Pispalan lastenkirjasto (Tahmelan huvila)

Tule tapaamaan Galleria Lastenkirjan Peloton Peltohiiri -näyttelyn taiteilijaa Aleksi Korpelaa
Galleria Lastenkirjassa auki olevassa lastenkuvakirjanäyttelyssä on esillä Aleksi ja Meri Korpelan neliosaisen Peloton Peltohiiri -kirjasarjan kuvitukseksi tehtyjä guassimaalauksia. Kuvitukset tekevä Aleksi Korpela on paikalla näyttelyssä perjantaina 10.11. klo 16–17.30. Tule keskustelemaan kuvituksista ja kuulemaan tarinoita niiden takaa. Lapsille galleriassa on tarjolla myös Peloton Peltohiiri -väritystehtäviä. 
 
Galleria Lastenkirja sijaitsee Pispalan lastenkirjastossa Tahmelan huvilalla. Peloton Peltohiiri -näyttely on auki 9.9.–10.11.2023. Tilaisuuden järjestää Pispalan Kirjastoyhdistys Ry. Lue lisää tästä linkistä.


Lauantai 11.11.2023

Kirjabasaari

Klo 10–13

📍 Lastenkirjainstituutti, Puutarhakatu 11 A, 2. krs.

Lue lisää tästä linkistä.

Päätapahtuma: Kirjalitan työpajapäivä

Klo 11–15

📍 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13

Lauantaina 11.11. Kirjalitta huipentuu työpajapäivään Monitoimitalo 13:ssa. Päivän aikana nähdään Teatteri Ilmi Ö:n interaktiivinen ja tarinallinen lastenesitys, päästään osallistumaan leikkeihin, draamaseikkailuun ja työpajoihin sekä tavataan lasten- ja nuortenkirjallisuudesta tuttuja hahmoja. Kirjailijavieraina ovat muun muassa Tatun ja Patun tekijät Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Työpajapäivässä mukana ovat myös Akateemisen kirjakaupan pop up -myymälä sekä kirjastoauto Kosmos, josta voi lainata leikkisiä teoksia.

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Tutustu hurmaavien kirjojen, kirmaavien hurjien, työpajapäivän koko ohjelmaan ja aikatauluun täältä.


Sunnuntai 12.11.2023

Olipa kerran -näyttelyn yleisöopastus

Klo 14

📍 Museokeskus Vapriikki

Opastus sisältyy Vapriikin pääsymaksuun. Kesto noin tunti. Opastus alkaa Vapriikin sisääntuloaulasta.

Tervetuloa satumetsään! Vapriikin Olipa kerran, tarina satujen synnystä on elämyksellinen näyttely saduista, sankareista ja sankarittarista. Esillä ovat tutut ja tuntemattomat sadut Euroopasta ja muualta seitsemän maan ja meren takaa. Tutut satuhahmot tuovat tunnistamisen iloa niin aikuiselle kävijälle kuin pienelle kuuntelijallekin.

Taikametsästä löytyvät itämaiset markkinat ja aarrekammio, prinssi ja prinsessa. Toiminnallisessa näyttelyssä voi heittäytyä satujen sankarin rooliin ja suorittaa erilaisia tehtäviä. Rohkea näyttelykävijä voi raivata tiensä pois alisesta manalasta suorittamalla esteradan ja peittoamalla lohikäärmeen. Jos sankarin viitta alkaa painaa, voi istua rauhassa sienimetsään kuuntelemaan ikiaikaisia satuja. Satugeneraattorilla voi luoda oman satunsa ja valita onnellisen tai onnettoman lopun.