Ohjelma

2.10. -18.10. Lapset kirjoittavat kaupunkia -sanataidenäyttelyt

Sanataidenäyttelyt koostuvat Sanataideyhdistys Yöstäjän oppilaiden teksteistä. Näyttelyt nostavat esiin lasten ja nuorten tekijyyttä ja sanataideharrastusta sekä elävöittävät kaupunkitilaa. Näyttelyt sijaitsevat viidessä eri kaupunkikohteessa, joista tekstien teemat kumpuavat.

Lapset kirjoittavat kaupunkia -näyttelyiden sijainnit:

1.       Patosilta, rakkauslukot

2.       Sokoksen herkku, tavaratalo Sokos, Hämeenkatu 21

3.       Rautatieasema, Rautatienkatu 25

4.       Tampere-talo (flyygeli), Yliopistonkatu 55

5.       Monitoimitalo 13, (3.kerros), Satakunnankatu 13

Näyttelyssä mukava olevat ryhmät:

Kirjaseikkailuryhmä (yhteistyössä Ahjolan kansanopisto)
Sanataideryhmä Siivet (yhteistyössä Pirkan opisto, Nokia)
Sanataideryhmä Mysteeri (yhteistyössä Ylöjärven kaupunki).

12.- 16.10. Kysy, kirjailija vastaa

Kirjailijat Maria Turtschaninoff, Salla Simukka, Jari Mäkipää sekä Magdalena Hai vastaavat lukijoiden kysymyksiinne Ask.fm-palvelussa.

12.-16.10. Lastenkirjainstituutin näyttely

Lastenkirjainstituutin näyttelyssä pääset tutustumaan Tapani Baggen, Tuula Kallioniemen, Kirsti Kurosen, Satu Mattila-Laineen ja Sari Peltoniemen kirjoihin, ratkomaan salaisia viestejä ja pohtimaan, ketkä kirjojen henkilöt ovat toimineet kirjailijoina itsekin.

16.-17.10. Kirjavinkkariyhdistyksen kiertue

mm. Lastenkultturikeskus Rullassa ja Monitoimitalossa.

16.10. Lorukylvyt Tampereen neuvoloissa

Osana Kirjalitta-festivaaliä järjestetään lorukylpyjä Tampereen neuvoloissa 6-24-kuisille lapsille vanhempineen. Toiminnan järjestää Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut.

Lorukylpyjen aikataulu pe 16.10.:
klo 9.00 Takahuhdin neuvola
klo 10.30 Kaukajärven neuvola
klo 12.00 Hervannan neuvolaklo 13.30 Lielahden neuvola

16.10. Lastenkirjaohjelmaa Rullassa

klo 9 Rullassa vierailee Koiramäen Tilta-koira ja klo 10 syyslomalaisille tarjoillaan kirjavinkkejä. Työpajassa pääset tekemään uusia tarinoita vanhoihin kansiin!


16.10. Lastenkirjainstituutin Mitä kuuluu lastenkirja? -seminaari
klo 9 pääkirjasto Metsossa

16.10. klo 16-19 Kummallisten kuppikakkujen iltama Lastenkirjainstituutissa.

Haastattelussa lastenkirjailija Veera Salmi, joka tunnetaan muun muassa hulvattomista Puluboi-kirjoistaan.

Lauantai 17.10.

La 17.10. Satutunti Hervannan kirjastossa

Satutunti Hervannan kirjastossa klo 9.30. Satutätinä näyttelijä-lapsiteatterinohjaaja Tuula Hyvättinen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy! Hervannan kirjasto, Insinöörinkatu 38, Tampere.

La 17.10. Kirjavinkkarit iskevät Hämeenkadulle

Lauantaina 17.10. klo 11.00 kirjavinkkaajat Markku Kesti ja Jaana Kakkonen vinkkaavat Hämeenkadulla tapahtumapaviljonki Pauhussa. Pauhun löydät Hämeenkadun rautatieaseman päästä läheltä tavaratalo Stockmannin sisäänkäyntiä.

La 17.10. Mielikuvituskoulu -sanataidetapahtuma pääkirjasto Metsossa

Lauantaina 17.10. klo 11-16 pääkirjasto Metsossa pääsee kokeilemaan millainen on tavallinen koulupäivä Mielikuvituskoulussa. Miten mielikuvitusta oikein koulutetaan? Siitä otetaan selvää Yöstäjän Mielikuvituskoulussa! Tapahtuma nostaa esiin lastenkirjallisuuden merkityksen lasten oman luovuuden lähteenä koko perheen hauskanpidon merkeissä. Tapahtuma on kuin vinksahtanut koulupäivä, jonka lukujärjestykseen kuuluu muun muassa satumaailman maantietoa, runoliikuntaa ja koulukuvausta. Sanataideyhdistys Yöstäjän sanataideopettajat vetävät  monitaiteellisia työpajoja ja ohjelmatuokioita yhdessä tapahtumaan kutsuttavien lastenkirjailijoiden ja muiden esiintyjävieraiden kanssa. Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2, Tampere. Tapahtuma on maksuton. Lue lisää: Mielikuvituskoulu

La 17.10. Satu Mattila-Laine Kahvila Runossa

Kirjailija Satu Mattila-Laine saapuu vierailulle tunnelmalliseen Kahvila Runoon lauantaina 17.10. klo 12. Mattila-Laineen esikoisteos Parantola (Karisto) julkaistiin syyskuussa 2015. Porissa asuva kirjailija työskentelee myös kirjastonhoitajana Pihlavan kirjastossa. Parantola on nuortenromaani, jonka mukana lukija pääsee matkaamaan 1930-luvun Suomeen ja tuon ajan arkeen toiveineen ja pelkoineen. Teoksen päähenkilö on 15-vuotias vintageharrastaja Elisa, jolla on salaisuus: epilepsia. Voimakas kohtaus tempaisee Elisan aikamatkalle 1930-luvun kaatumatautiparantolaan ja seikkailu voi alkaa. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan! Kahvila Runo, Ojakatu 3, Tampere.

 

La 17.10. Kirjalitta-ohjelmaa Koskikeskuksessa

Lauantaina Kirjalitta levittäytyy Tampereen kaduille, kahviloihin ja kulttuurikeskuksiin monipuolisen ja toiminnallisen ohjelman kera. Koskikeskuksen tapahtuma-aukiolla järjestetään päivän aikana kirjailijavierailuja, jaetaan kirjavinkkejä ja pidetään pienimuotoisia työpajoja.

Ohjelma:

12.00 Avaus ja päivän ohjelman esittely
12.30 Kirjavinkkarit Markku Kesti ja Jaana Kakkonen: kirjavinkkejä alakouluikäisille
13.00 Nuorisokirjailijoiden kirjailijakiertue: Anneli Kanto
13.30 Kirjailija Kirsti Kuronen runoilee lasten kanssa
14.00 TAIKE:n kirjailijavierailu: Satu Mattila-Laine
14.30 Kirjavinkkarit Markku Kesti ja Jaana Kakkonen: kirjavinkkejä yläkouluikäisille
15.00 Nuorisokirjailijoiden kiertue: Anneli Kanto, Kirsti Kuronen, Tapani Bagge ja Sari Peltoniemi

La 17.10. Kirjavinkkarit iskevät Sokoksen Ravintola Herkkuun

Lauantaina 17.10. klo 13.30 kirjavinkkaajat Markku Kesti ja Jaana Kakkonen tarjoilevat kirjavinkkejä tavaratalo Sokoksen Ravintola Herkussa (-2krs.) Vinkit on suunnattu pienten lasten perheille. Vapaa pääsy!

La 17.10. Koiramäen Satulauantai Särkänniemessä

Satujen viikko huipentuu Koiramäessä la 17.10. klo 11-16 järjestettävään hyväntekeväisyystapahtumaan, jossa päästään nauttimaan mm. Tampereen teattereiden pienoisesityksistä ja satuhetkistä. Koiramäessä tavataan erilaisia satuhahmoja, ja toki myös maatilan eläimet sekä Koiramäen Tilta ovat menossa mukana. Esitysten ja satuhetkien lomassa voi piipahtaa hauskuttelemassa Koiramäen leikkipisteissä, kuten Drakkulan linnassa tai Koiramäen talossa. Lauantain tapahtuman sisäänpääsylippu on 5 €/ hlö (alle 100 cm sisäänpääsymaksu on vapaaehtoinen). Tapahtuman lipputulot lahjoitetaan kokonaisuudessaan Nenäpäivä-keräykseen. Tarkemman ohjelman löydät Särkänniemen kotisivulta

La 17.10. Nuorisokirjailijoiden kirjailijakiertue

Suomen Nuorisokirjailijoiden kirjailijat jalkautuvat lauantaina Tampereelle.

Tapani Bagge: salapoliisipaja klo 11.30 Rulla, klo 13.15 Pääkirjasto Metso, Mielikuvituskoulu

Anneli Kanto: klo 11.30 Hämeenkadun tapahtumapaviljonki, klo 13.00 Koskikeskus

Sari Peltoniemi: fantasiaolentojen koulutusta klo 12.00 Pääkirjasto Metso, Mielikuvituskoulu klo 13.30 Koiramäki, Särkänniemi

Kirsti Kuronen klo 12.30 Hämeenkadun tapahtumapaviljonki, klo 13.30 Koskikeskus

La 17.10. Uusia tarinoita vanhoissa kansissa Lastenkulttuurikeskus Rullan työpajassa

Asuuko sisälläsi pieni tarinankertoja? Lastenkulttuurikeskus Rulla on avoinna Lasten- ja nuortenkirjallisuuden viikolla torstaista sunnuntaihin ja sen toiminnallisissa työpajoissa laitetaan torstaina ja perjantaina uuteen uskoon vanhoja kirjoja keksimällä niihin uusia tarinoita ja seikkailuja. Lauantaina ja sunnuntaina työpajoissa päästetään luovuus valloilleen ja tehdään aivan omia satukirjoja. Tarina voi olla jännittävä salapoliisitarina, hurja seikkailukertomus tai vaikkapa pieni iltasatu! Lisäksi koko tapahtuman ajan Rullassa on oma rauhallinen lukunurkkaus, jossa voi lukea lapsille satuja. Tapahtuma on maksuton. Lastenkulttuurikeskus Rulla, Finlaysoninkuja 6, Tampere. Avoinna to-pe klo 9-14, la-su klo 11-16. Lue lisää: www.tampere.fi/rulla

La-su 17.-18.10. Lasten Werstas: Satumainen Afrikka

Savanni tömisee! Oletko valmis seikkailuun? Työväenmuseo Werstaalla kaivataan rohkeita, seikkailunhaluisia tutkimusmatkalijoita satumaisen Afrikan löytämiseen. Salaiseen tutkimusmatkaan on hyvä tulla pukeutuneena. Tule ja koe Satumainen Afrikka Lasten Werstas- tapahtumassa 17.-18.10.2015 klo 10-15 värikkäässä perhetapahtumassa. Satumainen Afrikka tarjoaa lapsille tanssia, musiikkia, leikkiä, köllimistä, piperrystä, herkullisia tuoksuja, erikoisia makuja, ihmettelyä, kikatusta, satuja ja monenlaisia työpajoja, jotka tavalla tai toisella liittyvät Afrikkaan. Tapahtuma on maksuton. Koko perheen tapahtuma liittyy Afrikka Suomessa- näyttelyyn. Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8, Tampere. Lue lisää: www.werstas.fi

La 17.10. Kirjailija Kirsti Kuronen Tesoman nuorisokeskuksen kahvipöytävieraana

Kirsti Kuronen vierailee lauantaina klo 18 Tesoman nuorisokeskuksen kahvipöytävieraana. Kirjailija kertoo kirjailijan työstä ja keskustelee nuorten kanssa nuoren itsemurhaa käsittelevän Paha puuska -teoksen (Karisto 2015) teemoista. Tesoman nuorisokeskus, Kohmankaari 11, Tampere.

La 17.10. 1001 Kahvikuppia – Open stage Liikelaiturilla

Tule katsomaan, esiintymään tai muuten vaan mukaan 1001 Kahvikuppia Open stageen! Liikelaituri, Yliopistonkatu 58 D, 1 krs. Vapaa pääsy. Lisätiedot: 1001kahvikuppia.blogspot.fi ja Sisä-Suomen tanssin aluekeskus