Hannele Lampela

Hannele Lampelan kuva.
Kuva: Niki Strbian.

Hannele Lampela on lasten- ja nuortenkirjailija, joka tunnetaan erityisesti Prinsessa Pikkiriikki sekä Talventaian tarinat –kirjasarjoista. Hänen teoksistaan on tehty useita teatterisovituksia sekä radiokuunnelma. Kirjoja on käännetty tanskaksi, venäjäksi, norjaksi ja viroksi.

Hannele Lampela nähdään Kirjalitassa maanantaina 8.11. klo 10 pääkirjasto Metsossa. Kirjaston kirjailijavierailut ovat vapaasti kaikkien katsottavissa Metso Studio livestreamin kautta. Liveyleisöpaikat on arvottu tamperelaisten alakoululuokkien kesken.  

Yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto.


Vuokko Hurme

Kuvassa kirjailija Vuokko Hurme.
Kuva: Riikka Sipilä.

Vuokko Hurme on helsinkiläinen kirjailija ja lastenkulttuuritoimija, joka on kirjoittanut lasten tietokirjoja, kuvakirjoja ja romaaneja. Hänen teoksiinsa kuuluvat muun muassa kolmiosainen lastenfantasiaromaanisarja Huimaa (Kustantamo S&S 2017, 2018 & 2019) sekä helmikuussa ilmestynyt tietokirja Eläinkirja: kaikenkarvaista faktaa eläinten ystäville (WSOY 2021, kuvitus Anni Nykänen), joka on täynnä outoja ja hauskoja faktoja eläimistä. Hurmeelle myönnettiin tänä vuonna Suomen tietokirjailijat ry:n Tietopöllö-palkinto.

Vuokko Hurme nähdään Kirjalitan koululaispäivässä tiistaina 9.11. klo 10.15 Tampereen pääkirjasto Metsossa. Kirjaston kirjailijavierailut ovat vapaasti kaikkien katsottavissa Metso Studio livestreamin kautta. Liveyleisöpaikat arvotaan tamperelaisten alakoululuokkien kesken.  

Yhteistyössä Suomen nuorisokirjailijat ry. ja Tampereen kaupunginkirjasto.


Maami Snellman

Kuvassa Maami Snellman.
Kuva: Uzi Varon.

Maami Snellman on kirjailija sekä sanataiteen ja varhaiskasvatuksen opettaja. Hän on kirjoittanut sanataidekasvatukseen liittyvien oppaiden lisäksi useita lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja sekä yksin että yhdessä muiden kirjailijoiden ja kuvittajien kanssa. Snellmanin teokset Jaakko Enkeli Lentokenttä katoaa (Myllyllahti 2018) sekä Jaakko Enkeli Lentokenttä ja kermakakkutapaus (Myllyllahti 2019) kertovat Sumuvuoren perheen norjalaisen metsäkissan kommelluksista, Sanna Pelliccionin kuvittamana.

Maami Snellman esiintyy Kirjalitan Iltasadun aika! -iltasatutapahtumassa keskiviikkona 10.11. Lastenkulttuurikeskus Rullassa.

Yhteistyössä Suomen nuorisokirjailijat ry.


Petra ja Pekko Käppi

Kuvassa Petra ja Pekko Käppi.

Petra Käppi ja Pekko Käppi ovat tamperelaisia muusikkoja. Petra Käppi on monipuolinen taiteilija, joka yhdistää työssään muun muassa suomalaista kansanmusiikkia, afrikkalaista perinnemusiikkia, teatteria ja tanssia. Pekko Käppi on merkittävä jouhikon soiton uudistaja ja hän seikkailee eri musiikkityylien rajamaastossa pelottomasti.

Petra ja Pekko Käppi esiintyvät Kirjalitan Iltasadun aika! -iltasatutapahtumassa keskiviikkona 10.11. Lastenkulttuurikeskus Rullassa.


Juha-Pekka Koskinen

Kirjailijan kuva.
Kuva: Hannu Peltonen.

Juha-Pekka Koskinen on monipuolinen kirjoittaja, joka on kirjoittanut teoksia niin aikuisille kuin lapsille ja nuorillekin. Suositusta Benjamin Hawkin merirosvoseikkailuja seuraavasta kirjasarjasta on ilmestynyt kuusi osaa, uusimpana niistä Benjamin Hawk ja kirottu kultaraha (Karisto 2021).

JP Koskinen on mukana Kirjalitassa keskiviikkona 10.11. klo 18–20 Roosalupissa Kulttuuritalo Laikussa.

Yhteistyössä Pirkkalaiskirjailijat ry.


J. S. Meresmaa

Kirjailijan kuva.

J. S. Meresmaa on tamperelainen kirjailija. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia ja kokeillut erilaisia tyylejä ja muotoja: romaanien lisäksi tuotantoon kuuluu novelleja, raapaleita, lastenkirjallisuutta, säeromaaneja sekä selkokirjallisuutta. Meresmaan uusin teos on säeromaani Khimaira (Myllylahti 2021), joka ilmestyi elokuussa.

J. S. Meresmaa on mukana Kirjalitassa keskiviikkona 10.11. klo 18–20 Roosalupissa Kulttuuritalo Laikussa.

Yhteistyössä Pirkkalaiskirjailijat ry.


Riina ja Sami Kaarlan kuva.
Kuva: Karoliina Ek.

Riina ja Sami Kaarla

Riina ja Sami Kaarla ovat kirjailija- ja graafikkopariskunta. Heidän yhteiseen tuotantoon kuuluu muun muassa Pet agents– ja Arttu Tirttu -kirjasarjat. Lisäksi heidät tunnetaan perheen pienimmille suunnatuista muumikirjoista, jotka kunnioittavat Tove Janssonin tuotantoa kaikessa iloisuudessaan.

Riina ja Sami Kaarla esiintyvät torstaina 11.11. klo 13 pääkirjasto Metsossa. Kirjaston kirjailijavierailut ovat vapaasti kaikkien katsottavissa Metso Studio livestreamin kautta. Liveyleisöpaikat on arvottu tamperelaisten alakoululuokkien kesken.

Yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto.


Anne Leinonen

Anne Leinonen on palkittu kirjoittaja ja toimittaja. Hän liikkuu sujuvasti fantasian laajalla kentällä ja sekoittaa eri tyylilajeja toisiinsa. Leinosen tuotantoon kuuluu useita yhteistyössä Eija Lappalaisen kanssa kirjoitettuja nuortenkirjoja, sekä omia novellikokoelmia ja romaaneja.

Anne Leinonen esiintyy Kirjalitassa torstaina 11.11. Tampereen työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulun ryhmille.


Paula Noronen

Paula Norosen kuva.
Kuva: Aapo Huhta.

Paula Noronen on kirjailija, tv-esiintyjä ja käsikirjoittaja, joka kirjoittaa kirjoja kaikenikäisille huumorin ystäville. Norosen Supermarsu –lastenkirjasarja on noussut suureen suosioon ja kirjoissa esiintyviä hahmoja onkin nähty myös elokuvissa ja näytelmissä.

Paula Noronen nähdään perjantaina 12.11. klo 10 pääkirjasto Metsossa. Kirjaston kirjailijavierailut ovat vapaasti kaikkien katsottavissa Metso Studio livestreamin kautta. Liveyleisöpaikat on arvottu tamperelaisten alakoululuokkien kesken.

Yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto.


Jade Haapasalo ja Martin Bonke

Kuvassa Jade Haapasalo ja Martin Bonke.

Jade Haapasalo on kirjailija, kääntäjä ja kustannustoimittaja ja Martin Bonke toimii graafisena suunnittelijana sekä kuvittajana. Yhdessä he tekevät Valo –kirjasarjaa, jossa seurataan Valo nimisen lapsen elämää. Sarjan teoksia on ilmestynyt kaksi: Valo ja yön pimeä (Kids.fi, 2021) ja Valo menee kouluun (Kids.fi, 2021).

Jade Haapasalo ja Martin Bonke pitävät Kesytetään mörköjä -työpajan Kirjalitan Kummien juttujen työpajapäivässä lauantaina 13.11. nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.


Reetta Niemelä

Reetta Niemelän kuva.
Kuva: Sampo Korhonen.

Reetta Niemelä on runoilija ja lastenkirjailija. Kirjoittamisen lisäksi hän toimii aktiivisesti lastenkulttuurin parissa ja on muun muassa ohjannut erilaisia sanataidepajoja. Hänet tunnetaan erityisesti Milja – lastenkirjasarjasta (Otava), mutta tuotantoon mahtuu myös lukuisia muita teoksia, kuten kummallisista otuksista kertova lastenrunokirja Kammotuksia (Lasten keskus 2019, kuvitus Marjo Nygård).

Reetta Niemelä pitää Kirjeitä ihmisille ja postia kammotuksille! -työpajan Kirjalitan Kummien juttujen työpajapäivässä lauantaina 13.11. nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.

Yhteistyössä Suomen tietokirjailijat ry.


Tuomas Kärkkäinen

Kuvassa Tuomas Kärkkäinen.
Kuva: Anna Autio.

Tuomas Kärkkäinen on helsinkiläinen kuvittaja, graafinen suunnittelija ja itseoppinut ämminkäistutkija. Suomen ämminkäiset värikuvina (Kustantamo S&S, 2021) on Kärkkäisen esikoislastenkirja. Tämä otusbongaajan opas neuvoo tarkastelemaan ympäristön tuttuja ja tavallisia asioita uusin silmin, sillä ne saattavat kertoa ämminkäisten olevan lähellä!

Tuomas Kärkkäinen pitää Otusbongauksen alkeet – Opi perusasiat ämminkäisistä -työpajan Kirjalitan Kummien juttujen työpajapäivässä lauantaina 13.11. nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.

Yhteistyössä Kuvittajat ry.


Silja Sillanpää

Kuvassa Silja Sillanpää.
Kuva: Veikko Somerpuro.

Silja Sillanpää on vapaa käsikirjoittaja, kirjailija ja esiintyjä. Hän on kirjoittanut lastenkirjojen lisäksi oppikirjoja, lastenmusiikkia ja -näytelmiä sekä käsikirjoittanut lastenohjelmia. Ylen tv-sarjaan Salasaaren seikkailijat pohjautuva Salasaaren salaisuudet (WSOY 2021, kuvitus Marja Siira) kutsuu lukijan osallistumaan seikkailuun eriskummallisen saaren sopukoihin!

Silja Sillanpää pitää Salasaaren salapajan Kirjalitan Kummien juttujen työpajapäivässä lauantaina 13.11. nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.

Yhteistyössä Suomen nuorisokirjailijat ry.


Pia Krutsin ja Jani Ikonen

Kuvassa Pia Krutsin ja Jani Ikonen.
Kuva: Jani Ikonen.

Pia Krutsin on sanataidekasvattaja, lastenkulttuurituottaja sekä kirjailija ja Jani Ikonen on palkittu kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Krutsinin esikoisteos Kaupunki Kukaties (WSOY, 2021) on täynnä seikkailuja runokaupungin kaduilla. Kekseliäitä riimejä täydentää Jani Ikosen kuvitus, joka tuo teokseen lisää rytmiä ja hauskoja yllätyksiä.

Pia Krutsin ja Jani Ikonen pitävät Runokaupungin löytötavaratoimisto nonstop-pistettä Kirjalitan Kummien juttujen työpajapäivässä lauantaina 13.11. Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.


Emilia Pokkinen

Emilia Pokkinen on tamperelainen näyttelijä. Monipuolisena näyttelijänä hän on esiintynyt niin kameran edessä kuin liveyleisöillekin, pienillä sekä suurilla lavoilla. Useiden eri produktioiden lisäksi Pokkinen on pitänyt runo- ja monologiesityksiä erilaisissa tilaisuuksissa sekä ääninäytellyt kuunnelmissa ja lasten piirretyissä elokuvissa.

Emilia Pokkinen esiintyy Kirjalitassa yhdessä Tulitaideyhdistys Flamman kanssa lauantaina 13.11.


Flamma Fire Duo

Tamperelaisen Tulitaideyhdistys Flamman Tulishow huipentaa Kirjalitta-festivaalin työpajapäivän lauantaina 13.11. Flamma Fire Duo on kahden tuliammattilaisen muodostama tulishow kokoonpano. Pitkällä kokemuksella ja taitavalla tulenhallinnalla luodaan ikimuistoinen esitys, jonka eloisa ja hehkuva tunnelma kruunataan näyttävillä asuilla ja tunnelmallisella musiikilla.

Kuvassa Flamma Fire Duo.