Kaisa Happonen & Anne Vasko

Kuva Anne Vaskosta ja Kaisa Happosesta

Kaisa Happonen kirjoittaa lapsille ja nuorille oivaltavasti ja samaistuttavasti. Hänen kirjoittamansa ja Anne Vaskon vuodesta 2016 kuvittamat Mur-karhusta kertovat kuvakirjat ovat valloittaneet pienet ja isot lukijat niin meillä kuin maailmalla. Mur-kuvakirjasarjaa onkin käännetty lukuisille kielille. Happonen on kirjoittanut Karri Paleface Miettisen kanssa nuorille runovallankumoukseen innostavan Revi se! -kirjan sekä ilmastoahdistukseen pureutuvan Ilmastotekokirjan. Happonen on työskennellyt myös Ylen lasten- ja nuortenohjemissa juontajana, toimittajana ja tuottajana.

Anne Vasko, Kirjalitan vuoden 2023 hovikuvittaja, on palkittu kuvittaja ja lastenkirjailija. Hänen Jellona Suuri -teoksensa sai Rudolf Koivu -palkinnon 2011, ja kirja oli myös vuoden 2010 Finlandia Junior -palkintoehdokkaana. Vasko on omien lastenkirjojensa lisäksi kuvittanut lukuisten kirjailijoiden teoksia, muiden muassa Tittamari Marttisen, Tuula Korolaisen, Kirsi Kunnaksen ja Johanna Venhon.

Kaisa Happonen ja Anne Vasko pitävät työpajan Kirjalitan työpajapäivässä 11.11. klo 13.00–14.30 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.

Kuva: © Milka Alanen / Tammi


Aino Havukainen & Sami Toivonen

Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat pariskunta rakastetun Tatu ja Patu -kaksikon takana. Heidän kynistään ovat lähtöisin lukuisat seikkailut Outolan kaupungissa, ja kirjoista veljekset ovat loikanneet niin teatterin lavalle kuin valkokankaillekin. Kaksikon hulvattomat seikkailut ovat hurmanneet niin lapset kuin aikuiset. 

Tatun ja Patun Suomi sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2007, ja vuonna 2010 Havukainen ja Toivonen palkittiin lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Kirjapöllöllä. Lastenkulttuurin valtionpalkinnon he saivat 2017.

Tatu ja Patu -kirjojen lisäksi Havukainen ja Toivonen ovat kirjoittaneet myös teokset Vauhtiässät Max & Olivia (1997) sekä Veera-sarjan. Heidän kuvituksiaan voi löytää esimerkiksi Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä -kirjoista.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat haastattelussa Kirjalitan työpajapäivässä lauantaina 11.11. klo 12.45–13.30 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.

Kuva: © Katja Tähjä / Otava

Kuva Aino Havukaisesta ja Sami Toivosesta

Päivi Heikkilä-Halttunen

Kuva Päivi Heikkilä-Halttusesta

Päivi Heikkilä-Halttunen on tutkija, kriitikko, tietokirjailija ja kouluttaja – todellinen lastenkirjallisuuden asiantuntija. Hän on arvioinut Lastenkirjahylly-blogissaan satoja lasten- ja nuortenkirjoja, ja kirjoittaa niistä lisäksi Helsingin Sanomiin, Onnimanniin ja Kuvittaja-lehteen. Lukemaan innostaminen ja lastenkirjallisuuden esiin nostaminen ovat Heikkilä-Halttuselle tärkeitä teemoja.

Päivi Heikkilä-Halttunen esiintyy Kirjalitta-viikolla keskiviikkona 8.11. klo 18–19.30 Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -klubilla Ylöjärven Leija-kirjastossa. Illan teemana on pirkanmaalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus eilen ja tänään, ja sen järjestää 80-vuotisjuhliaan viettävä Pirkkalaiskirjailijat ry. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.


Vilja-Tuulia Huotarinen

Vilja-Tuulia Huotarinen debytoi runoilijana teoksella Sakset kädessä ei saa juosta (2004) ja on sen jälkeen luonut vahvaa kirjallista uraa myös prosaistina, päätoimittajana ja Turun kirjamessujen ohjelmajohtajana. Hän on myös opettanut sanataidetta. Huotarisen nuortenromaani Valoa valoa valoa voitti Finlandia Junior -palinnon vuonna 2011, ja tänä vuonna elokuvateattereihin on tullut siihen pohjautuva samanniminen elokuva. Hänen kirjojaan on käännetty useille kielille. Huotarinen asuu sekä Helsingissä että Reykjavíkissa.

Vilja-Tuulia Huotarinen esiintyy Kirjalitan nuortenillassa torstaina 9.11. klo 17.30–18.30 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Kuva: © Mikko Palonkorpi / Siltala

Kuva Vilja-Tuulia Huotarisesta

Aleksi ja Meri Korpela

Kuva Aleksi ja Meri Korpelasta

Aleksi Korpela on kuvataiteilija ja Meri Korpela muotoilija. Yhdessä he ovat myös Peloton Peltohiiri -lastenkirjasarjan tekijät. Meri kirjoittaa tarinat, Aleksi vastaa kuvituksen viimeistelystä – mutta luonnostelua ja muokkausta he tekevät myös yhdessä.

Galleria Lastenkirjassa on Peloton Peltohiiri -näyttely aina 10.11. asti. Esillä on kirjasarjan kuvitukseksi tehtyjä guassimaalauksia. Galleria sijaitsee Pispalan lastenkirjastossa Tahmelan huvilalla. Näyttelyn järjestää Pispalan Kirjastoyhdistys ry

Kuvitukset tekevä Aleksi Korpela kertoo tarinoita kuvien takaa Galleria Lastenkirjan näyttelyssä perjantaina 10.11. klo 16–17.30.

Kuva: © Sampo Korhonen / Otava


Kirsti Kuronen

Lempäälässä asuvan Kirsti Kurosen kirjailijanura on kestänyt kohta 20 vuotta. Vili Voipio -romaanit olivat alku upealle uralle, johon kuuluu teoksia niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Runojen ja romaanien lisäksi Kuronen on kirjoittanut useita säeromaaneja, ja hän onkin lajin pioneereja Suomessa. Hänet on palkittu sekä Topelius-palkinnolla että Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla. 

Kirjalitan leikki-teema on Kuroselle erityisen tärkeä. ”Vapaassa leikissä ja tarinoissa kaikki on mahdollista. Ilman mielen leikkiä ei olisi kirjoja”, hän kertoo.

Kirsti Kuronen nähdään Kirjalitan Iltasadun aika! -tapahtumassa keskiviikkona 8.11. klo 18–20 lastenkulttuurikeskus Rullassa. Tapahtumaa suositellaan ensisijaisesti 4–10-vuotiaille.

Kuva: © Mikael Soininen / Karisto

Kuva Kirsti Kurosesta

Roope Lipasti

Kuva Roope Lipastista

Roope Lipasti tunnetaan monipuolisena kirjailijana, jonka tuotantoon kuulu romaanien lisäksi ainakin näytelmiä, sarjakuvia, oopperalibrettoja ja kolumneja. Useita lastenkirjasarjoja kirjoittanut Lipasti taitaa erilaiset tarinat: Lätkä-Lauri-sarja vie jääkiekon maailmaan, Aavepartio-sarjassa tarjotaan sopivasti jännitystä ja Turun palo-sarjassa sukelletaan historiallisiin maisemiin lasten näkökulmasta. Lipastille on myönnetty Lasten LukuVarkaus-, Anni Polva- ja Runeberg Junior -palkinnot.

Roope Lipasti esiintyy Kirjalitassa torstaina 9.11. klo 10 Tesoman kirjaston Lysti-salissa. (Vain etukäteen varanneille koululuokille)

Yhteistyössä: Tampereen kaupunginkirjasto

Kuva: © Otto Virtanen / WSOY


Lukufiilis – Sofia Blomberg

Sofia Blomberg on Lukufiilis-verkkolehden toimituspäällikkö. Nuortenillassa Blomberg esittelee yleisölle Lukufiilistä, sen toimintaa ja siihen osallistumista. Lukufiilis on nuortenkirjallisuuteen keskittyvä verkkolehti, joka käsittelee lukemista sekä esittelee ajankohtaisimmat kirjat, kirjailijat ja ilmiöt. Lehteä tekevät 13–19-vuotiaat nuoret ympäri Suomen. Lehteä julkaisee Lukukeskus.

Sofia Blomberg esiintyy Kirjalitan nuortenillassa torstaina 9.11. klo 17 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Lukufiilis
Sofia Blomberg Lukufiilis

Mari Luoma

Kuva Mari Luomasta

Mari Luoma on kirjailija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hänen Romeo ja hirviöt -kirjasarjansa kertoo Addisonin sukukartanosta, joka onkin varsin eriskummallinen opinahjo. Kauhun, komedian ja sarjakuvan yhdistelmä on kerännyt innostuneita lukijoita. Luoman uusin lastenromaani Ihan tavallinen hirviöperhe puolestaan kertoo kolmosista joiden perhe on melkein tavallinen – mitä nyt vanhemmat ovat hirviöitä. Luoma on sekä kirjoittanut että kuvittanut teoksensa. Mari Luoman kuvituksia löytyy myös esimerkiksi Timo Parvelan, Roope Lipastin, Satu Varjosen ja Jukka Laajarinteen kirjoista.

Mari Luoma esiintyy Kirjalitan koululaispäivässä tiistaina 7.11. klo 10–11 pääkirjasto Metson Lehmus-salissa (vain etukäteen varanneille koululuokille).

Yhteistyössä: Tampereen kaupunginkirjasto

Kuva: © Kieran Sheehan / WSOY


Harri István Mäki

Harri István Mäki on ylöjärveläinen kirjailija ja kuvittaja, joka myös opettaa kirjoittamista. Mäki on kirjoittanut lasten- ja nuortenromaaneja, romaaneja, näytelmiä, kuunnelmia ja TV-käsikirjoituksia. Mäki on kuvittanut useita omia kirjojaan, mutta hänen tussinjälkeään löytyy myös monien muiden kirjailijoiden teoksista. Kuvitusten lisäksi Mäki on piirtänyt sarjakuvia ja julisteita.

Harri István Mäki esiintyy Kirjalitta-viikolla keskiviikkona 8.11. klo 18–19.30 Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -klubilla Ylöjärven Leija-kirjastossa. Illan teemana on pirkanmaalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus eilen ja tänään, ja sen järjestää 80-vuotisjuhliaan viettävä Pirkkalaiskirjailijat ry. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Kuva Harri István Mäestä

Emma Rapala & Iisa Juva

Kuva Emma Rapalasta ja Iisa Juvasta

Emma Rapala on opettaja ja bloggaaja, jonka Leikki leikkinä -blogi innostaa kasvattajia leikkimään rohkeasti ja luovasti. Iisa Juva on opettaja ja taidekasvattaja, joka myös tuottaa lastentapahtumia. Heidän yhteise Leikki leikkinä- ja Leikki leikkinä pihalla -kirjansa kannustavat lasten ja aikuisten yhteisiin leikkihetkiin. ”Kirjoissamme leikki, luovuus ja yhdessä tekeminen ovat pääosassa. Toivomme, että kirjamme rohkaisisivat tutkimaan ja kokeilemaan vailla osaamisen painetta”, he kertovat. ”Paras leikki on värikäs, äänekäs ja sotkuinen!”

OHJELMAMUUTOS: Emma Rapala on estynyt saapumaan. Iisa Juva nähdään Kirjalitan työpajapäivässä lauantaina 11.11. klo 13.30–14.15 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.


Laura Ruohonen

Laura Ruohonen on lastenrunoilija, näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja. Hänen näytelmiään on käännetty liki kolmellekymmenelle kielelle. Ruohosen monipuoliseen tuotantoon kuuluu näytelmien lisäksi kuunnelmia, televisio- ja elokuvakäsikirjoituksia, esseitä, lauluja ja runoja. Palkittu kirjailija tunnetaan myös lastenrunokirjoistaan, joista useissa on Erika Kallasmaan kuvitus. Vuonna 2019 ilmestynyt Merimonsterit-runokirja on nyt Tampereen Työväen Teatterin ohjelmistossa Laura Ruohosen ohjaamana ja käsikirjoittamana: Professorit Pii ja Emeritus kohtaavat monenlaisia otuksia musiikin ja hilpeän kielileikittelyn lomassa.

Laura Ruohonen lukee Kirjalitta-viikolla runoja ja kirjoittaa lasten kanssa uusia monsteririimejä Eino Salmelaisen näyttämön lämpiössä torstaina 9.11. klo 17.30. Vapaa pääsy.

Klo 18.30 saman päivänä alkaa Merimonsterit-esitys, johon myydään erilliset pääsyliput (23 €) teatterin lippumyymälässä ja osoitteessa ttt-teatteri.fi

Yhteistyössä: Tampereen Työväen Teatteri

Kuva: © Jonne Räsänen / Otava

Kuva Laura Ruohosesta

Sagolik

Kuva Sagolikista

Sagolik on Helsingissä 2008 perustettu kokeellista laulelmaa esittävä duo. Juho Kanervon (sello) ja Stina Koistisen (laulu) saumattomassa yhteissoitossa kuuluu ystävyys, joka tekee musiikista rehellistä ja helposti lähestyttävää, kuulijan iästä riippumatta. Duon omintakeinen ja hetkessäkin syntyvä musiikki on laajan äänimaailman ja hiljaisuuden, valon ja pimeän sekä ruman ja kauniin, jatkuvaa vuoropuhelua.

Sagolik esiintyy keskiviikkona 8.11. klo 18–20 Iltasadun aika! -iltasatutapahtumassa Lastenkulttuurikeskus Rullassa. Tapahtumaa suositellaanensisijaisesti 4–10-vuotiaille.

Esiintyjämuutos: 8.11. Iltasadun aika! -tapahtumassa Sagolikin Stina Koistista tulee Juho Kanervon rinnalle tuuraamaan tamperelainen laulaja & lauluntekijä Kielo Kärkkäinen.


Karoliina Suoniemi

Karoliina Suoniemi on tamperelainen tietokirjailija ja opettaja. Hänen koko perheelle suunnattuja lasten ja arjen historiasta kertovia kirjoja on ilmestynyt jo viisi. Kirjoissa kerrotaan monipuolisella ja selkeällä tavalla siitä, millaista oli lasten ja perheiden elämä eri aikakausina, niin kuninkaan hovissa kuin tehdaskaupungeissakin.

Karoliina Suoniemi pitää Kirjalitan työpajapäivässä 11.11. klo 12.15–13.00 työpajan Kauan sitten – leikkejä ja tarinoita viikinkiajalta pulavuosiin Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.

Kuva: © Heidi Viherjuuri

Kuva Karoliina Suoniemestä

Somana ry

Kuva Somana ry:n Kanin ja Ketun draamaseikkailusta

Somana ry on vuonna 2007 perustettu tamperelainen kulttuuriyhdistys, joka järjestää mm. lasten ja nuorten teatteritoimintaa, draamakasvatusta sekä erilaisia kursseja ja tapahtumia. Toiminnassa on mukana joukko taide- ja kulttuurialojen ammattilaisia. Kirjalittaan Somana tuo leikkiteatteriseikkailun, jossa jokainen pääsee heittäytymään mukaan.

Somana ry:n Kanin ja ketun leikkiteatteriseikkailu on käynnissä Kirjalitan työpajapäivään 11.11. klo 11.30–13.00 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.

Kuva: © Somana ry


Teatteri ILMI Ö

Teatteri ILMI Ö:n missiona on luoda uutta lasten- ja nuortenteatteria ja kulttuurista vanhustyötä sekä kehittää teatterin osallistavia työtapoja ja yleisötyötä. Teatteritaide on uuden löytämistä, rohkeita kohtaamisia ja osallisuutta.

Runokissa Roosa kadottaa riimin on tarinallinen lastenesitys, joka rakentuu runouden ympärille. Runokissa Roosa tarvitsee apua löytääkseen kadottamansa riimin. Mutta mikä on riimi? Ja mikä on runo? Miten riimi liittyy runoon ja liittyykö se? Mitä kaikkea runo voi kertoa ja sanoa? Voiko kuka tahansa kirjoittaa runon? Esityksessä etsitään erilaista runoutta ja seikkaillaan sanataiteen ja kielikuvien maailmassa. Esitys on interaktiivinen, lapset saavat myös itse kokeilla erityyppisten runojen kirjoittamista ja esittämistä Runokissan avustuksella. Yhdessä saadaan kokemus siitä, mikä on loppusointu, haiku tai vaikkapa räppi.

Runokissa Roosa kadottaa riimin -esitys nähdään Kirjalitan työpajapäivässä lauantaina 11.11. klo 11.15–12.05 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa.

Kuva: © Teatteri ILMI Ö

Kuva Runokissa Roosasta

Dess Terentjeva

Kuva Dess Terentjevasta

Dess Terentjeva on tamperelainen kirjailija, joka kirjoittaa nuorille ja aikuisille. Hänen tuotantoonsa kuuluu mm. Neonkaupunki-fantasiasarja (yhdessä Susanna Hynysen kanssa) sekä kaksi säeromaania, Ihana ja Freestyle. Ihana voitti WSOY:n TaajuusZ-kirjoituskilpailun ja oli muiden muassa Lasten ja nuorten Finlandia -ehdokkaana 2021. Terentjevan tuotannossa on usein toiseuden teemaa sekä sateenkaarinäkökulma.

Dess Terentjeva esiintyy Kirjalitta-viikolla keskiviikkona 8.11. klo 18–19.30 Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -klubilla Ylöjärven Leija-kirjastossa. Illan teemana on pirkanmaalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus eilen ja tänään, ja sen järjestää 80-vuotisjuhliaan viettävä Pirkkalaiskirjailijat ry. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Kuva: © Sonja Siikanen / Sapfograf


Arttu Unkari

Arttu Unkarin alakoululaisille suunnattu Isämies-sarja tarjoaa seikkailuja ja huumoria. Kaupungin kahelein poliisi eli isämies Ensio Luokkanen ei selviäisi ilman tytärtään Oonaa ja tämän ystävää Eeliä. Kai Vaalion kuvittamien teosten sivuilta löytyy yksityiskohtia bongattaviksi. Luokanopettajana työskentelevä Unkari tuntee kohdeyleisönsä ja tietää keinoja, joilla koukuttaa nuori lukija kiinni kirjaan.

Arttu Unkari esiintyy Kirjalitassa pe klo 10 Peltolammin koululla (vain etukäteen varanneille koululuokille).

Yhteistyössä: Tampereen kaupunginkirjasto

Kuva: © Jonne Räsänen / Otava

Kuva Arttu Unkarista

Kalle Veirto

Kuva Kalle Veirtosta

Kalle Veirto on on lahtelainen kirjailija, jonka lasten- ja nuortenkirjoissa sattuu ja tapahtuu. Humoristisissa romaaneissa seikkaillaan usein Lahdessa, ja urheilu on yksi keskeinen kirjojen aihe. Veirto on itse kuvannut kirjojaan veijariromaaneiksi, joiden tyylilaji on ”kovaksi keitetty naivismi, jossa tennissukka-anarkistisia asenteita”. Veirto on saanut useita kirjallisuuspalkintoja, kuten Topelius-palkinnon 2015, Lastenkulttuurin valtionpalkinnon 2017 ja Laivakello-palkinnon 2019. Tunnetuimpia Veirron teoksista ovat Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka-kirjat, joiden pohjalta on tehty myös elokuva.

Kalle Veirto esiintyy Kirjalitassa tiistaina 7.11. klo 10 Koilliskeskuksen kirjastossa (vain etukäteen varanneille koululuokille).

Yhteistyössä: Tampereen kaupunginkirjasto

Kuva: © Juha Tanhua / Karisto


Mikko With

Oululaisen Mikko Within nuortenkirjat Saakelin satanen ja Saakelin sieppaus yhdistävät jännityksen, huumorin ja helppolukuisuuden. Lukijat ovat kiittäneet sarjaa sen vauhdikkaista juonenkäänteistä ja viihdyttävyydestä, ja Saakelin satanen ylsi myös Topelius-palkintoehdokkaaksi. Within aikuisille suunnattu teos, omakohtainen Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta on tummasävyisempi. Kirja alkaa puolison syöpädiagnoosista ja päättyy hänen kuolemaansa kahdeksan vuotta myöhemmin.

Mikko With esiintyy Kirjalitassa keskiviikkona 8.11. klo 13 Hervannan kirjastossa (vain etukäteen varanneille koululuokille).

Yhteistyössä: Tampereen kaupunginkirjasto

Kuvatiedot täydentyvät