Kirjalitta järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Teemana on tällä kertaa Kirjalitta liikuttaa!

Kirjalitta levittäytyy 4.-10.11.2019 välisenä aikana ympäri kaupungin katukuvaa ja kulttuurikeskuksia. Lastenkirjallisuuteen ja sanataiteeseen liittyvää ohjelmaa järjestetään muun muassa Tampereen kirjastoissa, Kulttuuritalo Laikussa ja Lastenkulttuurikeskus Rullassa. Festivaaliviikon ohjelma rakentuu eri ikäisille suunnatuista työpajoista, esityksistä, näyttelyistä ja kirjailijavierailuista.

Nuoret kirjoittavat kaupunkia -sanataidenäyttely valtaa kaupungin.

Kirjalittaa voi seurata myös somessa tunnisteilla #kirjalitta ja #kirjalittaliikuttaa.

Kirjalitta-viikon ohjelma

4.-10.11. Nuoret kirjoittavat kaupunkia -tekstinäyttely: Kirjalitta liikuttaa!

Sanataideyhdistys Yöstäjä on koonnut 8–18 -vuotiaiden sanataideoppilaiden teksteistä näyttelyn, jonka teemana on tänä vuonna ”Kirjalitta liikuttaa!”. Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely nostaa vuosittain esiin lasten ja nuorten tekijyyttä ja sanataideharrastusta sekä elävöittää kaupunkitilaa.

Ma 4.11.

Tesoman kirjasto klo 10: Kirjailijavieraana lastenkirjailija Tapani Bagge

Kirjailija Tapani Bagge vierailee Tesoman kirjastossa kertomassa työstään ja teoksistaan. Bagge on tullut tunnetuksi monipuolisena, tuotteliaana ja arvostettuna kirjailijana. Tilaisuuden järjestää Tampereen kaupunginkirjasto.

Ti 5.11.2019

Lastenkulttuurikeskus Rulla klo 17: Kirjailijavieraana Siri Kolu

Tule mukaan sanataidetreeneihin lastenkirjailija Siri Kolun kanssa! Siri esittelee Sanna Pelliccionin kanssa tuottamaansa Lue minut -näyttelyä ja kertoo, kuinka omaa mielikuvitusta voi treenata. Kesto 45 min. Yhteistyössä Tampereen työväenopiston Lasten ja nuorten sanataidekoulun kanssa.

Lue minut -näyttely on esillä Lastenkulttuurikeskus Rullassa 12.10.–22.12.2019.

Kaukajärven kirjasto klo 10, Koilliskeskus klo 13: Kirjailijavieraana Tuula Kallioniemi

Kirjailija Tuula Kallioniemi vierailee Kaukajärven kirjastossa ja Koilliskeskuksessa kertomassa työstään ja teoksistaan. Kallioniemi tunnetaan vetävänä tarinankertojana, tilannekomiikan ja verbaalihuumorin taitajana. Tilaisuuden järjestää Tampereen kaupunginkirjasto.

Ke 6.11.2019

Sampolan kirjasto klo 10: Kirjailijavieraana Tuutikki Tolonen

Kirjailija, lasten ja nuorten sanataideopettaja sekä lasten kirjallisuuslehden toimittaja Tuutikki Tolonen vierailee Sampolan kirjastossa kertomassa työstään ja teoksistaan. Tilaisuuden järjestää Tampereen kaupunginkirjasto.

Hotelli Tammer klo 18: Pirkkalaiskirjailijat ry:n kirjallinen klubi Roosalupi goes lanu (aikuisille)

Kirjailijavieraina Magdalena Hai ja Jari Mäkipää. Aikuisille suunnattu tilaisuus. Tilaisuuden järjestää Pirkkalaiskirjailijat ry.

To 7.11.2019

Kirjalitan koululaispäivä pääkirjasto Metsossa

Pääkirjasto Metsossa järjestettävässä Kirjalitan koululaispäivässä luvassa mm. viidesluokkalaisten Kirjaviisaat-tietokilpailu, sanataidepajoja ja kirjailijavieras Roope Lipasti.

Päivän ohjelma:

klo 9 Kirjaviisaat–kirjatietokilpailu tamperelaisille viidesluokkalaisille

Kirjaviisaat on tietokilpailu, joka pohjautuu Pirkanmaan lukudiplomin viidennen luokan kirjoihin. Kilpailuun osallistuneiden luokkien kolmihenkiset joukkueet kilpailevat Kirjaviisaat-mestaruudesta pääkirjasto Metsossa Kirjalitta-festivaalin koululaispäivässä. Pääpalkintona on koko luokan liikuntatunti Tampereen Superparkissa, lisäksi palkintona on Yöstäjän sanataidetyöpaja sekä tietenkin kirjoja. Kilpailun juontaa kirjallisuuden läänintaiteilija, runoilija Anna Elina Isoaro.

klo 10 ja klo 12 Kirjailijavieraana Roope Lipasti

Roope Lipasti on suosittu lastenkirjailija, toimittaja ja kolumnisti, joka on kirjoittanut useita kirjoja sekä lapsille että aikuisille. Yhteistyössä Suomen Nuorisokirjailijat ry.

Huom! Pyydämme ryhmiä ilmoittamaan tulostaan etukäteen lastenosastolle p. 040 653 1988, lapset.metso(at)tampere.fi

Pe 8.11.2019

Pääkirjasto Metso, Lehmus-Sali klo 9.30–16.30: Nuortenkirja nyt! -seminaari

Mitä nuortenkirjallisuudessa tapahtuu nyt meillä ja maailmalla? Lastenkirjainstituutin seminaarissa kuullaan puheenvuoroja ajankohtaisesta nuortenkirjallisuudesta. Ääneen pääsevät niin tutkijat, kustantajat kuin nuoret itsekin. Tutustu seminaarin ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 13.10. mennessä: https://lastenkirjainstituutti.fi/tapahtumat/seminaarit/nuortenkirja-nyt-seminaari

Pääkirjasto Metso klo 13: Kirjailijavieraana Jyri Paretskoi

Muun muassa Shell’s Angels -sarjastaan tuttu iisalmelainen kirjailija Jyri Paretskoi vierailee pääkirjasto Metsossa kertomassa työstään ja teoksistaan.

Kulttuuritalo Laikku klo 18-20: Nuorten Open Mic

Nuorten Open Mic on ikärajaton sanataideklubi, joka on suunnattu ensisijaisesti nuorille, n. 12–25-vuotiaille. Tule esittämään oma runosi, räppisi, biisisi tai lyhytproosatekstisi. Tilaisuuden järjestää ja juontaa Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden koordinaattori Venla Moisala, joka tunnetaan myös lavarunoilijana ja runoaktiivina. Jos haluat lavalle, ilmoittaudu ennakkoon otsikolla ”ILMO NUORET” osoitteeseen: venlanrunoiluyhteiso(at)gmail.com. Myös paikan päällä voi ilmoittautua, mikäli tilaa vielä riittää. Illan aikana esiintyneiden kesken arvotaan lahjakortti Kulttuurikahvila Laikkuun.

Tapahtuma on ikärajaton, esteetön ja pääsymaksuton!

La 9.11.2019

Kulttuuritalo Laikku & Lastenkulttuurikeskus Rulla klo 11-16: Kirjalitan päätapahtuma

Kirjalitta huipentuu kulttuuritalo Laikussa järjestettävään päätapahtumaan lauantaina 9.11.2018 klo 11-16. Luvassa kirjailijavieraita, työpajoja, esityksiä ja muuta sanataideohjelmaa koko perheelle! Tapahtumassa vierailevat mm. kirjailija Netta Walldén ja kuvittaja Sanna Pelliccioni.

Pääkirjasto Metso klo 12.00 – 15.30: Peliviikko: Metso pelaa!

Pääkirjasto Metsossa vietetään kansallista pelipäivää erilaisten pelien parissa. Kerää päivän aikana leimoja pelipassiin ja osallistu palkintojen arvontaan! Tapahtuman järjestää Tampereen kaupunginkirjasto ja Pelimuseo.