Kirjalitan päätapahtumaa vietetään Lastenkulttuurikeskus Rullassa ja Kulttuuritalo Laikussa lauantaina 9.11.2019 klo 10-16. Tapahtumassa säntäillään johtolankojen perässä, ihastellaan Koipihumppaa, harjoitellaan supervoimarohkeutta, keksitään upouusia mielikuvitusurheilulajeja, jumpataan runoja, leikitään supersankariperheiden voimin Tarinadiscossa ja annetaan kirjojen liikuttaa! Luvassa kirjailija- ja kuvittajavieraita, työpajoja, esityksiä ja muuta sanataideohjelmaa koko perheelle. Pukeudu halutessasi kirjallisuuden henkilöksi, paras puku palkitaan!

Rullan näyttelytilassa on marras-joulukuun ajan esillä sanataidenäyttely Lue minut, joka on avoinna myös Kirjalitan aikana. Lue minut -näyttely on oodi kirjoille, tarinoille ja inspiroitumiselle. Toiminnallisessa näyttelyssä pääsee lepäämään kirjapatjalla, seilaamaan ja haaksirikkoutumaan ja avaamaan salaisuuksien kaapin sekä inspiroitumaan minimaailmoista äänimaailman lomassa. Näyttelyn tarkemmat tiedot löytyvät täältä.

Vapaa pääsy!

Tapahtuman koko ohjelma:

Klo 10

Rullan Estradi: Lorujumppa

Lorujumpassa hypitään, kieritään ja kiemurrellaan lorumaailmassa yhdessä vanhemman tai muun oman aikuisen kanssa. Lorujumpan kesto noin 20 minuuttia ja se sopii kaikille ikään ja kokoon katsomatta. Ohjaajana Yöstäjän Minna Kulmala.

Laikun musiikkisalin aula klo 10-16: Lastenkirjakauppa Satunurkan myyntipiste

Satunurkan myyntipöytä notkuu hyvistä lasten- ja nuortenkirjoista. Voit myös tehdä laadukkaita lasten tietokirja- sekä tarra- ja puuhakirjaostoksia. Maksuvälineinä Satunurkan myyntipisteillä käyvät pankkikortit, käteinen ja MobilePay.

Klo 10.30

Laikun Musiikkisali: Koipihumppa -esitys

Koipihumppa, musiikillinen satu lapsille, on näyttelijä Emilia Pokkisen ja huilisti Päivi Pöyhösen lastenteatteriesitys, joka pohjautuu kirjailija Jukka Itkosen runoihin. Lapsille pitää tarjota parasta ja sitä Itkosen tekstit ovat; hauskoja, hulluja ja hervottomia. Ne houkuttelevat teatterileikkiin, niin sanalliseen kuin liikunnalliseen irrotteluun. Kissat, koirat ja kuoriaiset saavat tarinoilleen tukea ja lisäpotkua klassisten huilusävelmien ja villin äänimaailman kautta. Esitys on suunnattu yli 3-vuotiaille lapsille ja pienille koululaisille, kesto 30 minuuttia.

Rullan Estradi: Yöstäjän mielikuvitusurheilun lajitoimisto

Lajitoimistossa keksitään upouusia mielikuvitusurheilulajeja Mielikuvitus-urheilulajien Universuminmestaruus-International -kisoihin (M.U.U.M.I). Tule hakemaan oma kisapassisi lajitoimistosta! Nonstop koko tapahtuman ajan.

Rullan aula: Yöstäjän urheilu-uutiskonttori

M.U.U.M.I -kisat (Mielikuvitus-urheilulajien Universuminmestaruus-International) käyvät kuumimmillaan! Urheilu-uutiskonttorissa pääset laatimaan urheilu-uutisia omasta mielikuvitusurheilulajistasi. Nonstop koko päivän ajan.

Rullan Estradi: Lastenkirjainstituutin Kirjakopla: Lukukuntoon kesäksi!

Onko sinulle kertynyt muutama ylimääräinen kilo lukemattomia kirjoja? Hengästytkö jo muutaman sivun jälkeen? Tule käymään Kirjakoplan pisteellä, ja personal lukutrainerit Aino-Maria ja Lotta tekevät sinulle henkilökohtaisen lukutreeniohjelman! Nonstop koko päivän ajan.

Klo 11

Rullan työpajatila: Kuvittaja Sanna Pelliccioni

Työpaja liittyen Lue minut -näyttelyyn. Näyttely perustuu kuvittaja Sanna Pelliccionin ideoimaan samannimiseen kirjaan, jonka kuvituksiin kirjailija Siri Kolu on tehnyt tekstit ja inspiraatiotehtävät sanataideharjoituksineen. Kesto 45 min. Yhteistyössä Kuvittajat ry.

 

11.30

Rullan Estradi: Runojumppa, kirjailija Jade Haapasalon ja kuvittaja Miia Ojalan haastattelu

 

Klo 12

Laikun Musiikkisali: Vimma-kirjoituskilpailun palkintotilaisuus

Tilaisuudessa julkistetaan Lastenkirjainstituutin ja Karisto Oy:n Sytytä lukemisen vimma! -kirjoituskilpailun voittaja. Kirjoituskilpailussa etsittiin erityisesti 11–14-vuotiaita poikia kiinnostavaa kaunokirjallista käsikirjoitusta.

Rullan työpajatila: Kirjailija Jade Haapasalon ja kuvittaja Miia Ojalan satutuokio

Jade Haapasalon ja Miia Ojalan työpaja perustuu työparin uuteen lastenkirjaan Nenne ja supervoimarohkeus. Työpajaan osallistuvien lasten kesken arvotaan uusia yllätyskirjoja! Kesto n. 45 minuuttia.

Klo 13-15

Kulttuuritalo Laikku, Rullan työpajatila: Suuri salapoliisirata

Yöstäjän Salapoliisiradalla pääset suorittamaan salapoliisiaiheista tehtävää. Kuka on oma salapoliisihahmosi ja millaisen rikoksen jäljille hän pääsee? Tutki, nuuski ja löydä salapoliisitarinan ainekset kulttuuritalo Laikusta! Tehtäväradan päätteeksi kirjailija Netta Walldén ohjaa sinua Rullan työpajatilassa kokoamaan johtolangoista oman salapoliisitarinan. Yhteistyössä Suomen nuorisokirjailijat ry.

Klo 14-16

Laikun Musiikkisali: Kirjalitan Tarinadisco perheille

Tervetuloa leikkimään ja tanssimaan koko perheen voimin Kirjalitan Tarinadiscoon! Tarinadisco aloitetaan Supersankareiden perhe -leikkituokiolla, jossa suunnitellaan perheenä omat supersankarihahmot. Leikissä ohjaaja antaa perheille erilaisia liikunnallisia ja toiminnallisia tehtäviä, joissa pitää ottaa huomioon koko perhe ja auttaa tarvittaessa muita. Voit tuoda mukanasi myös omia supersankarivaatteita. Leikkituokion ohjaa Liikkuva Perhe-hankkeen liikunnanohjaaja Olli-Pekka Toikkonen.

Tarinadiscossa julkistetaan myös Kirjalitta-leikkikilpailun voittaja ja testataan parhaita leikki-ideoita. Pukeudu halutessasi kirjallisuuden henkilöksi, paras puku palkitaan tietenkin kirjapalkinnoilla!