Marraskuussa on iltasadun aika!

Marraskuinen ilta, keskiviikkona 7.11., on omistettu iltasaduille. Eikä ihan mille tahansa iltasaduille, vaan lasten keksimille! Sanataideyhdistys Yöstäjä järjestää tuolloin koko perheelle suunnatun Iltasadun aika! -tapahtuman, jossa julkistetaan lasten ideoimista saduista koottu satukirja. Tapahtumapaikkana on MLL:n Laivapuiston perhetalo Tampereella (Tiiliruukinkatu 1) ja kellonaika 18-20. Tapahtuma on maksuton, mutta siihen on ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse posti(a)yostaja.fi.

Tapahtuman ohjelmassa on tietysti iltasatutuokioita, niin monta kuin yhden illan aikana ehtii! Iltatapahtuman henkeen kuuluvat iltasatujen lisäksi toki muutkin iltatoimet: yleisölle tarjotaan iltapalaa ja Uulun kehtolauluja, ja paikalle voi saapua yöpuvussa, jotta kotiin palattua on helppoa pujahtaa suoraan unten maille. Paikan päällä voi myös kokeilla sanataiteilua Yöstäjän työpajassa ja napata mukaansa iltasatuvinkkarin parhaat kirjavinkit. Tapahtuman juontajana ja illan emäntänä toimii lastenkirjailija Kaisa Happonen.

Tapahtumassa julkaistavan satukirjan sadut on keksitty syksyn aikana järjestetyn iltasatuhankkeen työpajoissa, joissa Yöstäjän sanataidekasvattajien johdolla rakennettiin yhteinen satumaailma, sadun sankari ja tietysti myös seikkailu! Työpajoihin ovat osallistuneet päiväkotiryhmät ja avoimen varhaiskasvatuksen kerhoryhmät. Muutamaan työpajaan oli myös mahdollista osallistua oman vanhemman kanssa. Yhteensä työpajoja pidettiin 16, ja jokaisen tuloksena syntyi siis upouusi satu.

Iltasadun aika -hankkeen myötä haluamme innostaa perheitä ja päiväkotien henkilökuntaa paitsi lukemaan myös kädestä pitäen tekemään itse omia iltasatuja konkreettisten vinkkien avulla. Lukemisen ja omien tarinoiden keksimisen suhde on ilmeinen. Mediassa jylläävä huolipuhe keskittyy syyllistämään nykyvanhempia, jotka eivät enää lue lapsille riittävästi. Iltasadun aika! -hankkeella ja satukirjalla käännämme huomion lasten omaan toimijuuteen: innostamalla lapset yhteisölliseen tarinointiin synnytetään positiivinen suhde myös kirjallisuuteen.

Hankkeen ohjaajina ovat toimineet Sanataideyhdistys Yöstäjän sanataidekasvattajat Pia Krutsin ja Katja Krekelä. Sadut on kirjaa varten viimeistellyt lastenkirjailijanakin tunnettu Katja Krekelä. Työpajojen ja tapahtuman järjestämiseen on saatu tukea Taiteen edistämiskeskukselta sekä Alli Paasikiven säätiöltä, ja yhteistyökumppanina hankkeessa on toiminut MLL:n Tampereen osasto.

Iltasadun aika! -tapahtuma on osa Kirjalitta – lastenkirja- ja sanataidefestivaalin ohjelmaa.

Lisätietoja:
Pia Krutsin, toiminnanjohtaja
Sanataideyhdistys Yöstäjä
045 134 0878
posti(a)yostaja.fi

Lataa tiedote PDF-tiedostona

Kategoriat: Kirjalitta