KIRJOITA JOS USKALLAT -KIRJOITUSKILPAILUN VOITTAJAT ON VALITTU

Kirjalitta-festivaali ja Haamu Kustannus järjestivät syksyllä 2021 Kirjoita jos uskallat -kauhukirjoituskilpailun. Kilpailussa oli kaksi sarjaa: 5.–6.-luokkalaisille sekä yläkouluikäisille nuorille. 5.–6.-luokkalaisten tehtävänä oli kirjoittaa kummitusjuttu, joka liittyy johonkin heille tuttuun paikkaan. Yläkoululaiset taas kirjoittivat tasan sadan sanan kauhutarinan. 

Kilpailuun osallistui yhteensä 209 lasta ja nuorta ympäri Suomea. 5.–6.-luokkalaisten sarjaan tuli 132 tekstiä ja yläkoululaisten sarjaan 77 tekstiä. Esiraati valitsi kummastakin sarjasta kymmenen parasta tekstiä, jonka jälkeen päätuomari valitsi kummastakin sarjasta yhden voittajan ja kolme kunniamainittua.

Kaikissa palkituissa teksteissä kilpailuteemaa oli lähestytty luovasti ja persoonallisella otteella. Tekstit arvioitiin anonyymisti nimimerkein varustettuina, vasta valinnan jälkeen tarkastettiin kirjoittajien henkilöllisyys. 

Kilpailun esiraatiin kuuluivat Lastenkirjainstituutista kirjastonhoitaja Heidi Juopperi, tuottaja Lotta Luukila, yliopistoharjoittelija Helmi Kalaja sekä Sanataideyhdistys Yöstäjästä sanataideopettaja Minttu Tervaharju. Päätuomarina toimi  kummituskirjailija ja kauhukustantaja Tiina Hautala Haamu Kustannuksesta.

Kilpailussa kummankin sarjan voittaja saa palkinnoksi 50 euroa ja Haamu Kustannuksen lahjoittaman kirjapaketin. Kunniamainitut saavat palkinnoksi Haamun kirjapaketit. Lisäksi kaikki sijoittuneet saavat henkilökohtaisen palautteen tekstistään.

Palkinnot jakautuivat seuraavasti: 
 

5.–6.-LUOKKALAISTEN SARJA 

Voittaja

Kirjoita jos uskallat -kirjoituskilpailun 5.–6.-luokkalaisten sarjan voittaja on  

”Kir(o)jasto”
Kirjoittaja Unna Ketola, nimimerkki ”Crazy cat lady
Oulu 

Perustelut: 
Ihana hirviötarina, jossa on mainiosti valikoitunut tapahtumapaikaksi kirjasto. Lyhyeen tekstiin on saatu kokonainen tarina. Kieli on hyvää ja hiottua, toiston käyttö taitavaa. Minä-kertoja on onnistunut ratkaisu. Huumorin käyttäminen kauhutarinassa on oivallista. Tarinassa on syvempi teema, joka on tuotu hauskan vinksahtaneesti mukaan kertojan arvomaailmaan: jokainen, olipa millainen tahansa, on yhtä rakas ja tärkeä. Kauhutunnelma on mukana läpi linjan. Kohderyhmä on myös hyvin huomioitu, koulumaailma tuodaan mukaan kertomuksen päätteeksi. Otsikon sanaleikki on myös oivallinen!

Lue Kir(o)jasto-teksti.

Kunniamaininnat 

Kirjoita jos uskallat -kirjoituskilpailun 5.–6.-luokkalaisten sarjassa jaetaan myös kolme kunniamainintaa, jotka mainitaan tässä satunnaisjärjestyksessä. 

”Niklas”
Kirjoittaja Volter Rantanen, nimimerkki ”Voltsu
Turku 

Perustelut: 
Tarinassa on perinteistä goottilaista kauhutarinan tunnelmaa hautakivineen ja ränsistyvine miljöineen. Arkisena alkanut tarina saa karmivia ja yllättäviä käänteitä. Klassisen kauhutarinan elementit ovat vahvasti läsnä, kuihtuminen, rapistuminen ja hämmentäväksi käyneet todellisuuden rajat. Surumielinen tarina, jossa kauhu punoutuu päähenkilön sisäiseen maailmaan. 

Lue Niklas-teksti.

”Kummituskartano”
Kirjoittaja Angelina Heinäheimo, nimimerkki ”Kookos
Kylänpää 

Perustelut: 
Lämminhenkinen vanha kunnon aavetarina, jossa vaivaamaan jäänyt asia saa levottoman hengen toimimaan. Muut eivät usko -teema tekee päähenkilöstä rohkean seikkailijan. Vihjeiden seuraaminen tuo mukaan myös arvoituksen ratkaisemisen riemua. Halu kurkottaa yhteyttä tuonpuoleisesta sukupolvien yli tuo toivon ja jatkuvuuden lohdullisia sävyjä. 

Lue Kummituskartano -teksti.

”Kummituslato”
Kirjoittaja Fandy Jeskanen,  nimimerkki ”FJ
Uskali 

Perustelut: 
Hauska seikkailullinen veijaritarina, jossa päähenkilö löytää erikoisen liittolaisen ja paha saa palkkansa. Sujuvaa kerrontaa hyvällä otteella, jopa dekkarimaisin juonenkääntein. Hyvän mielen aavetarina, jossa runollisen maalaileva lopetus loihtii lukijan eteen aavemaisen maiseman. Siinä on turvallinen olo kulkea, kun tietää, että mukana seuraa ystävä. 

Lue Kummituslato-teksti.

YLÄKOULULAISTEN SARJA 

Voittaja

Kirjoita jos uskallat -kirjoituskilpailun yläkoululaisten sarjan voittaja on  

”Pelko yössä”
Kirjoittaja Sara-Maria Korpela, nimimerkki ”Pikku-Piru
Kannus 

Perustelut: 
Tunnelmallinen ja visuaalisesti hieno tarina painajaisten riivaamasta yöstä, johon lukija voi helposti samaistua. Teksti käsittelee oivaltavasti pelon luonnetta, joka saa lisää voimaa itse itseään ruokkien. Tavallinen viaton uninäky muuttuu hetkessä, kun minäkertojana toimiva mahti hiipii mukaan kuvaan. Ilkikurinen ote sopii kauhukuvastoon ja heittää voittamattomasta ja itseriittoisesta vihollisesta lopulta haasteen, joka jää lukijan mieleen kummittelemaan: olisiko tuo sittenkin voitettavissa. Lyhyeen tekstiin saatu poikkeuksellisen vaikuttava tunnelma.

Lue Pelko yössä -teksti.

Kunniamaininnat 

Kirjoita jos uskallat -kirjoituskilpailun yläkoululaisten sarjassa jaetaan myös kolme kunniamainintaa, jotka mainitaan tässä satunnaisjärjestyksessä. 

”Pahempaa kuin kuolema”
Kirjoittaja Noomi Linjama, nimimerkki ”Kaappikellon kyöni”
Helsinki 

Perustelut: 
Hienoa kuvailua ja tunnelmallista kauhua. Tarina ei selitä puhki vaan jättää lukijan arvuuttelemaan tapahtumaa. Keskivaiheilla väläytellään toivoa, sekin kauheaa, mutta sentään tuttua. Se, mikä päähenkilöä odottaa, saa tavallisenkin kauhun tuntumaan houkuttelevammalta. Asia jätetään auki, mutta otsikko antaa vihjeen. 

Lue Pahempaa kuin kuolema -teksti.

Se asuu pinnan alla”
kirjoittaja Selina Syyrakki, nimimerkki ”Uhkarohkea
Helsinki 

Perustelut: 
Lovecraftilaista meri- ja lonkerokauhua, joka vetää mukaansa syövereihin. Taidokas kuvailu vie lukijan suoraan matkustajien joukkoon, pelokkaisiin tunnelmiin tuntematonta uhkaa kohtaamaan. Suolavesi tuoksuu ja pärskeet tuntuvat poskilla, kun kauhun tunne kasvaa. Ja sitten hieno, seesteinen ja tyyni lopetus, kun kaikki on ohi.  

Lue Se asuu pinnan alla -teksti.

Halloween yön kauhut”
Kirjoittaja Olivia Hirviniemi, nimimerkki ”Olivia” 
Jyväskylä 

Perustelut:
Perinteinen kauhujen yö -tarina yllättävästi runomuotoon puettuna. Toimisi mainiosti vaikka kummitusjuhlien avajaisrunona. Esiin marssitetaan liuta kauhukuvaston tuttuja mannekiineja. Tunnelma on synkästä kuvastosta huolimatta mukavan kepeä ja nostaa esiin kauhun karnevalistisen luonteen. 

Lue Halloween yön kauhut -teksti.

Lisätietoja
kirjalitta(a)yostaja.fi

Kategoriat: Kirjalitta