Kirjalitta 2023 kiittää!

Hurmaavat kirjat kirmaavat, hurjat! Lastenkirja- ja sanataidefestivaali Kirjalitta järjestettiin Tampereella 6.–12.11.2023 jo yhdeksättä kertaa. Kirjalitan teemana oli leikki, ja viikon ohjelmassa nostettiin esiin sekä leikkiä toimintana että erilaisia sanaleikkejä.

Festivaaliviikon aikana kuultiin eri kirjailijavieraita, vierailtiin sanataidepajoissa ja tapahtumissa sekä päästiin lukemaan Tampereen katukuvaan levittäytyneitä lasten ja nuorten kirjoittamia tekstejä. Kirjalitan työpajojen ja kirjailijavierailujen kohderyhmänä olivat pirkanmaalaiset lapset ja nuoret sekä lapsiperheet. Näyttelyt olivat esillä kaikille, jotka liikkuivat Tampereen kaduilla. Kirjalitta tavoitti jälleen hyvin sekä lapsiperheet että koululaiset. Festivaaleilla esiintyivät kirjailijat Aivo Havukainen ja Sami Toivonen, Kaisa Happo ja Anne Vasko, Kirsti Kuronen, Karoliina Suoniemi, Iisa Juva, Laura Ruohonen, Vilja-Tuulia Huotarinen, Harri István Mäki, Dess Terentjeva, Roope Lipasti, Mari Luoma, Arttu Unkari, Kalle Veirto ja Mikko With.

Kirjalitan näyttelyt tavoittivat tuhansia katsojia

Tuhannet Tampereen keskusta-alueella liikkuneet pääsivät jälleen ihailemaan lasten ja nuorten tekstejä Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttelyissä ympäri Tampereen keskustaa. Tänä vuonna näyttely ilahdutti kuudessa eri kohteessa: Patosillalla, Pikku Kakkosen puistossa, Kauppakeskus Ratinassa, Monitoimitalo 13:ssa, Akateemisessa kirjakaupassa sekä Cafe Metsossa. Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely nostaa vuosittain esiin lasten ja nuorten tekijyyttä ja sanataideharrastusta sekä elävöittää kaupunkitilaa.

Tänä vuonna näyttelyn teemana oli ”Sanaleikkejä”. Näyttelyssä olivat mukana sanataideryhmät Sihinä A ja B (8–10-vuotiaat), Rapina (10–13-vuotiaat), Supina (13–15-vuotiaat), Kuiske (15–18-vuotiaat) sekä englanninkielinen Creative writing -ryhmä (10–12-vuotiaat). Näyttelypaikoilta löytyi esimerkiksi vokaalirunoja, kuvitteellisten leikkien ohjeita, runomatematiikkaa, kuvarunoja, mielikuvituskieltä ja aforismeja.

Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely Patosillalla

Kirjalitan vuotuisen kirjoituskilpailun teema oli Aforismileikki, ja siihen osallistuivat tamperelaiset 3.- luokkalaiset. Lasten tehtävänä oli kirjoittaa leikkiaiheinen mietelause. Kilpailuun saatiin yhteensä 40 leikkisää aforismia viidestä tamperelaisesta koulusta. Kilpailuun osallistuneiden tekstien joukosta valittiin viisi voittajatekstiä, jotka olivat esillä Tampereen keskusta-alueen Abribus-valomainostauluissa 6.-19.11.2023. Voittajatekstit on valinnut ensin esiraati, johon kuuluivat Minttu Tervaharju ja Simo Nieminen Sanataideyhdistys Yöstäjästä sekä Oona Masar Lastenkirjainstituutilta. Lopulliset voittajat valitsivat sanataidekoulun nuoret. Palkinnot jaettiin voittajille työpajatapahtumassa. Kaikkiin teksteihin voi tutustua Kirjalitan verkkosivuilla.

Aforismileikin voittajat

Koko viikon ajan oli esillä myös muita kirjallisuusaiheisia näyttelyjä. Peloton Peltohiiri – lastenkuvakirjanäyttelyssä oli esillä Aleksi ja Meri Korpelan neliosaisen Peloton Peltohiiri -kirjasarjan kuvitukseksi tehtyjä guassimaalauksia. Kuvitukset tehnyt Aleksi Korpela oli paikalla näyttelyssä perjantaina 10.11. keskustelemassa kuvituksista. Tilaisuuden järjesti Pispalan Kirjastoyhdistys ry.
Pispalan kirjastossa.

Lastenkulttuurikeskus Rullassa oli näytteillä Sanna Pelliccionin Onni-poika -kirjoihin perustuva näyttely Onni on olla, ja Lastenkirjainstituutissa Leikitään lastenkirjoissa -kirjanäyttely. Museokeskus Vapriikin Olipa kerran, tarina satujen synnystä -näyttelyssä järjestettiin yleisöopastus Kirjalitta-sunnuntaina 12.11.

Unohdettujen satujen arkisto -elämystila kutsui lapset tutustumaan unohdettuihin satuihin

Pääkirjasto Metson satuhuoneessa oli Kirjalitta-viikolla Sanataideyhdistys Yöstäjän tuottama Unohdettujen satujen arkisto – elämystila. Unohdettujen satujen arkisto oli sanataiteen keinoin toteutettu mielikuvitusnäyttely: elämystila, joka toimi vuorovaikutteisena oppimis- ja kokemusympäristönä. Elämystila kannusti lapsia tutkimaan, luomaan, kirjoittamaan ja kertomaan, ja toi esiin positiivisin tavoin lukemisen ja kirjoittamisen taitoja.

Elämystilan toteutti Sanataideyhdistys Yöstäjä ry yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjaston, Sara Hildén -akatemian sekä Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulun kanssa. Elämystilassa järjestettiin viikon aikana koulutyöpajoja, sanataideryhmien ja lorupiirien kokoontumisia sekä satutunteja sekä avoimia ovia. Unohdettujen satujen arkistossa vieraili yhteensä noin 700 kävijää.

Sara Hildén -akatemian oppilaiden luoma toivomuskaivo

Kirjaviisaat kisailivat Kirjalitan koululaispäivässä

Kirjalitan koululaispäivässä kisattiin jälleen Kirjaviisaat-mestaruudesta. Kirjaviisaat-kirjatietokilpailu on tamperelaisille viidesluokkalaisille järjestetty tietokilpailu, jonka aiheena ovat Pirkanmaan lukudiplomin kirjat. Pääkirjasto Metsossa käydyssä finaalissa Kirjaviisaat-loppukilpailuun osallistuivat alkukarsinnan neljä parasta luokkaa kolmihenkisin joukkuein. Vuoden 2023 Kirjaviisaat löytyvät Koiviston koulun 5A-luokasta, joka sai palkinnoksi lahjakortin Tampereen kiipeilykeskukseen sekä kirjapaketin. 2. sijalle yltänyt Vuoreksen koulun 5C-luokka palkittiin niin ikään kirjoilla sekä Yöstäjän sanataidepajalla.

Päivän aikana päästiin osallistumaan myös Mari Luoman kirjailijavierailuun ja Yöstäjän sanataidepajoihin Unohdettujen satujen arkisto -elämystilassa. Koululaispäivään osallistui paikan päällä 380 koululaista ja opettajaa, ja Tampereen Mediakoulun koulukanavan kautta tilaisuutta seurasi etänä jopa 2300 henkilöä.

Kirjaviisaiden yleisöä

Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtasivat Ylöjärven Leijassa

80-vuotisjuhlavuottaan viettävä Pirkkalaiskirjailijat ry järjesti Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -klubin tiistaina 7.11. Ylöjärven Leija-kirjastossa klo 18 osana Kirjalitta-viikkoa. Tilaisuudessa keskusteltiin lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvostuksesta, lajin muuttumisesta vuosikymmenten saatossa ja uusimmista virtauksista. Puheenvuoron saivat sekä tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen että kirjailijat Harri István Mäki ja Dess Terentjeva. Tilaisuuden järjestivät Pirkkalaiskirjailijat ja Ylöjärven kaupunginkirjasto.

Esiintyjät

Iltasatutapahtuma ilahdutti alle kouluikäisiä ja perheitä

Perheen pienemmille suunnattua Iltasadun aika -tapahtumaa vietettiin Lastenkulttuurikeskus Rullassa ke 8.11. Illan aikana nautittiin kirjailijavieras Kirsti Kurosen esiintymisestä, kuultiin satuja kuudella eri kielellä MLL:n Koko maailman tarinateltassa ja keksittiin upouusia satuolentoja Yöstäjän satuhahmoanalyysissa. Illan aikana arvottiin Kirsti Kurosen kuvakirjoja. Iltapalatarjoilun jälkeen ilta huipentui Juho Kanervon ja Kielo Kärkkäisen konserttiin.

Juho Kanervo ja Kielo Kärkkäinen

Torstain illassa oli tarjolla monsteririimejä ja nuortenkirjallisuutta

Sanataidekoulun kaikille avoin nuortenilta järjestettiin torstaina 9.11. Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa. Nuortenkirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen kertoi yleisölle kirjailijuudestaan ja työstään: muun muassa Finlandia-palkitusta nuortenkirjastaan Valoa valoa valoa sekä sen parhaillaan elokuvateattereissa pyörivästä samannimisestä filmatisoinnista. Lukufiilis-verkkolehden toimituspäällikkö Sofia Blomberg esitteli yleisölle Lukufiilistä, sen toimintaa ja siihen osallistumista. Nuortenilta järjestettiin yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulun kanssa.

Tampereen Työväen Teatterissa taas päästiin kirjoittamaan monsteririimejä lastenrunoilija ja Merimonsterit-esityksen ohjaaja Laura Ruohosen opastuksella. Ruohosen esiintymisen jälkeen osa osallistujista siirtyi katsomaan teatterin uutta Merimonsterit-esitystä.

Laura Ruohonen

Isämies innosti koululaisia

Isämies-kirjoistaan tunnettu Arttu Unkari vieraili Peltolammin kirjastossa pe 10.11. Koulun kolmas- ja neljäsluokkalaiset olivat valmistautuneet kirjailijavierailuun etukäteen tutustumalla Isämies-kirjojen aiheisiin ja luovaan kirjoittamiseen Yöstäjän sanataidepajoissa. Nelosluokkalaiset myös haastattelivat kirjailijavierasta. Arttu Unkarin vierailuun ja työpajoihin osallistui 350 lasta.

Arttu Unkari koululaisten kanssa

Kirjalitta-viikko huipentui leikkiaiheiseen työpajapäivään

Kirjalitta huipentui hurmaavien kirjojen, kirmaavien hurjien, työpajapäivään Monitoimitalo 13:ssa lauantaina 11.11. Päivä oli täynnä tarinoita, leikkiä sekä lasten- ja nuortenkirjallisuudesta tuttuja hahmoja ja kirjailijoita. Teatteri Ilmi Ö:n interaktiivisessa ja tarinallisessa lastenesityksessä Runokissa Roosa kadottaa riimin yleisö auttoi Runokissaa etsimään kadottamaansa riimiä. Somana ry:n kanin leikkiteatteriseikkailussa lapset auttoivat kania rakentamaan talvipesän ja vainuamaan ruokaa talvivarastoon. Tatu ja Patu -kirjasarjan tekijät Aino Havukainen ja Sami Toivonen kertoivat haastattelussa työskentelystään ja siitä, mistä he saavat villit ideansa. Toivonen myös piirsi yleisön toiveiden pohjalta, ja piirros arvottiin lopuksi yhdelle onnekkaalle. Monitoimitalolla nähtiin myös itse Tatu ja Patu!

Tatu ja Patu vanhempineen

Karoliina Suoniemen työpajassa Kauan sitten – leikkejä ja tarinoita viikinkiajalta pulavuosiin päästiin leikkimään ikivanhoja leikkejä ja tutustuttiin loruihin, ihmeteltiin lasten elämää ennen vanhaa sekä tutkittiin pelien historiaa. Kaisa Happonen ja Anne Vasko vierailivat työpajapäivässä uuden teoksensa Mur – Pieni lintukirja kanssa. Mur-Karhun työpajassa, lintumetsässä, päästiin askartelemaan muun muassa Mur-naamioita ja tutustumaan kuvakirjoihin ja karhuun. Iisa Juvan Leikki leikkinä -taikapajassa taas askarreltiin upeita ja värikkäitä taikaesineitä – jännittäviä naamioita ja kimaltelevia taikasauvoja. Yöstäjän uraohjauksessa autettiin löytämään jokaisen oma yöminä ja uusi, satumainen ammatti. Kaikki yöttömät yöllistettiin.

Mur-naamioita suunnittelemassa

Työpajapäivän aikana pääsi myös lainaamaan kirjoja tapahtumassa vierailleesta kirjastoauto Kosmoksesta, ja kirjaostoksia tehtiin Tampereen Akateemisen kirjakaupan pop-up -myymälästä, jossa oli tarjolla muun muassa Kirjalitta-viikon kirjailijavieraiden kirjoja. Lisäksi tapahtumassa arvottiin esiintyjien uusimpia teoksia, lahjoituksia tekivät Otava ja Tammi.

Kirjalitta kiittää yhteistyökumppaneita

Kirjalitta toteutettiin jälleen yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa. Sanataideyhdistys Yöstäjän ja Lastenkirjainstituutin yhteistyössä koordinoiman festivaalin toteuttamiseen osallistuivat Tampereen kaupunki, Tampereen kaupunginkirjasto, Suomen tietokirjailijat ry, Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry, Pirkkalaiskirjailijat ry, Ylöjärven kaupunginkirjasto, Kuvittajat ry, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Nuorten kulttuuripalvelut / Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulu, Sara Hildén -akatemia sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton Tampereen osasto, Kauppakeskus Ratina, Café Metso, Akateeminen Kirjakauppa. Kirjalahjoituksista saatiin Otavalta, Into Kustantamolta, Myllylahdelta ja Tammelta. Festivaalia ja sen sisältöjä rahoittivat Taiteen edistämiskeskus, Tampereen kaupunki, OKM, Kuvittajat ry sekä Operaatio Pirkanmaa.

Lämpimät kiitokset kaikille Kirjalittaan osallistuneille! Ensi vuonna Kirjalitta järjestetäänkin jo 10. kertaa, ja teemana on tietenkin Juhlat!

Kategoriat: Kirjalitta