Vuoden 2020 Kirjalitta-festivaalissa kirjat
ja sanataide kohtasivat taikuuden

Viikon mittainen Kirjalitta-festivaali järjestettiin 2.-8.11.2020 Tampereella ja verkossa. Kirjalitta järjestettiin jo kuudennen kerran ja tällä kertaa festivaali tarjosi monipuolisen kattauksen sanataideohjelmaa teemalla Taikavoimaa tarinoista. Esille nostettiin erityisesti sellaisia tekstejä ja tekijöitä, jotka ruokkivat mielikuvitusta ja avaavat oven uusiin, taianomaisiin maisemiin.

Kirjalitta järjestettiin poikkeustilanteesta huolimatta. Festivaali tarjosi mahdollisuuden hypätä turvallisesti kirjojen ja taikuuden maailmaan verkossa tapahtuvan ohjelman ja rajatulle yleisölle tarjottujen Iltasadun aika! ja Taikakoulun työpajapäivä -tapahtumien kautta. Lisäksi festivaaliviikolla oli virtuaalista ohjelmaa, muun muassa kirjailijavieraita sekä tamperelaisille viidesluokkalaisille järjestettävän Kirjaviisaat-kirjatietokilpailun finaali suorana lähetyksenä. Kirjatietouttaan pääsi testaamaan myös Harry Potter -etätietovisassa.

Nuorten sanataidenäyttelyt tavoittivat kymmeniä tuhansia kaupungilla liikkujia

Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely nostaa vuosittain esiin lasten ja nuorten tekijyyttä ja sanataideharrastusta sekä elävöittää kaupunkitilaa. Näyttely ilahdutti jälleen yhteensä kuudessa kaupunkikohteessa Patosillalta Sorsapuistoon. Tällä kertaa 9-18-vuotiaiden sanataidekoululaisten tekstinäyttelyn teemana oli tarinoiden taikavoima. Patosillalla oli esillä lemmenjuomien reseptejä, Pikku Kakkosen puistossa loitsuja ja taikakauppojen mainoksia, Sorsapuistossa ja Monitoimitalo 13:ssa taikaolentojen päiväkirjamerkintöjä sekä taianomaisia ruokalistoja, Kuntokolmosella taikuuden sanakirjan sivuja ja Tammerin puistossa muun muassa taikaolentojen nettikeskusteluja.

Nuoret kirjoittavat kaupunkia -sanataidenäyttely, Patosilta.

Tampereen keskusta-alueella oli näyttävästi esillä myös Taikuuden varjolla -kirjoituskilpailun voittajatekstejä JCDecaux’n Abribus-mainostauluissa . Kirjalitta kutsui alkusyksystä kaikki Suomen sanataidekoulut, sanataiteen perusopetuksen oppilaat ja muut 7–18-vuotiaat sanataideharrastajat osallistumaan kirjoituskilpailuun, jonka teemana oli taikuus. Kilpailuun osallistuttiin laatimalla vastaus kirjailija Salla Simukan kirjoittamaan tekstiin ’Varjon avunpyyntö’. Kilpailuun osallistui yhteensä 70 nuorta sanataideharrastajaa 10 eri paikkakunnalta, ja kisan taso oli hyvin korkea. Määrällisesti eniten tekstejä saatiin Jyväskylästä ja Oulusta.

Taikuuden varjolla -kirjoituskilpailuun osallistuneen Seela Vigmanin teksti.

Vanhat suosikit ja uudenlaiset sisällöt muodostivat taianomaisen kokonaisuuden

Kirjaviisaat-kirjatietokilpailun finaali lähetettiin ensimmäistä kertaa suorana lähetyksenä Tampereen Mediakoulun Koulukanavalla. Finaalilähetys tavoitti yli 600 katsojaa. Tasaisessa kilpailussa voittoon kiri Messukylän koulun 5B-luokka. Toiseksi tuli Atalan koulun 5B ja muille sijoille pääsivät Leinolan koulun 5B ja Kissanmaan koulun 5A -luokat. Kirjaviisaat-lähetyksen jälkeen kirjailija Magdalena Hai esiintyi Koulukanavalla vastaillen sanataideoppilaiden kysymyksiin.

Kirjaviisaat-tietokilpailun finaalin kuvaukset.

Suosittu Iltasadun aika! -tapahtuma parin vuoden takaa teki paluun, kun tarinoiden ystävät kokoontuivat sanataiteen äärelle Lastenkulttuurikeskus Rullaan keskiviikkona 4.11. Ohjelmassa oli tarinoita, runojumppaa, kirjavinkkejä ja musiikkia Rullan taianomaisen Metsänpeitto-näyttelyn keskellä. Illan (etä)kunniavieras oli Prinsessa Pikkiriikin äitinäkin tunnettu lastenkirjailija Hannele Lampela.

Iltasadun aika -tapahtumassa etäkirjailijavieraana Hannele Lampela.

Kirjalitta- viikon ohjelmaan kuului myös kirjailija Terhi Rannelan esiintyminen Tampereen työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulun ryhmille, Tampereen pääkirjasto Metson Peppi Pitkätossu -näyttely sekä Harry Potter -etätietovisa. Tietovisa saavutti suursuosion. Visaan osallistui 43 joukkuetta ympäri Suomen. Yhteensä joukkueissa oli osallistujia yli 120.

Kirjalitta huipentui lauantaina 7.11. järjestettyyn Taikakoulun työpajapäivään. Tapahtuma tarjoili nimensä mukaisesti taianomaisia työpajoja. Tiedekan velhokoulussa tehtiin tiedettä, joka näyttää taikuudelta, Yöstäjän johdolla opeteltiin loitsuja, taikatemppujen saloihin tutustuttiin taikuri Timo Tiikkaisen opastuksella ja Näpsän työpajassa tehtiin salaisia viestejä. Lisäksi ohjelmassa oli Taikuuden varjolla -kirjoituskilpailun palkintojenjako.

Taikakoulun työpajapäivän tunnelmia.

Lauantaina oli tarjolla myös virtuaalista ohjelmaa. Kirjailija Salla Simukka vastaili suorassa livestriimissä sanataidekoululaisten kysymyksiin. Kirjailijavelho Mervi Heikkilä taas tarjoili maagisia kirjoitusharjoituksia kolmessa 10 minuutin mittaisessa lähetyksessä. Sekä Salla Simukan että Mervi Heikkilän ovat nähtävissä Kirjalitan YouTube-kanavalla. Kanavalta löydät myös festivaalissa mukana olleiden kirjailijoiden videoita.

Kirjalitan YouTube-kanavalle pääset tästä.

Kirjalitta kiittää kaikkia osallistujia ja yhteistyökumppaneita

Kirjalitta toteutettiin yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa. Sanataideyhdistys Yöstäjän ja Lastenkirjainstituutin yhteistyössä koordinoiman festivaalin toteuttamiseen osallistuivat Suomen tietokirjailijat ry, Suomen nuorisokirjailijat ry, Pirkkalaiskirjailijat ry, Kuvittajat ry, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Tampereen kaupunki (mm. kaupunginkirjasto, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13 ja Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulu) sekä Tammi, Kustantamo S&S, Karisto, Otava ja Haamu Kustannus.

Ensi vuoteen!

Kategoriat: Kirjalitta