Marraskuun alun pimenevinä iltoina kirjat ja sanataide kohtaavat taikuuden Kirjalitta-festivaalissa. Festivaali on viikon mittainen ja se järjestetään 2.-8.11.2020. Ohjelmassa on taikuuden täyteisiä työpajoja, taikatemppujen harjoittelua, kirjailijavieraita sekä kisailua Harry Potter -tietovisassa. Festivaaliviikolla myös nuorten tekstit pääsevät koristamaan kaupunkia ja tamperelaisille viidesluokkalaisille järjestettävä Kirjaviisaat-kirjatietokilpailu huipentuu neljän luokan välillä käytävään finaaliin.

Kirjalitta on lastenkirja- ja sanataidefestivaali, jossa kirjat, kirjailijat ja nuorten omat tarinat kohtaavat. Tänä vuonna tapahtuman teema on taikuus, joka ulottuu niin kouluihin, kirjastoihin, katukuvaan kuin verkkoonkin. 

“Taikuus-teeman valinta tuntui luontevalta, sillä näinä aikoina jokainen tarvitsee taikavoimia. Tarinoiden taika säkenöi niin luetussa kirjallisuudessa kuin omissa tarinoissammekin. Mielikuvituksen taikavoima mahdollistaa meille astumisen uusiin, vieraisiin maailmoihin ja ennen kokemattomien ihmeiden äärelle. Jokaisella on siis tarinointiin ja tarinoiden kuulemiseen tarvittava taikavoima hyppysissään”, kuvailee festivaalin tuottaja, Sanataideyhdistys Yöstäjän Minttu Tervaharju

Vuodesta 2015 saakka järjestetyn festivaalin ydinajatuksena on nostaa esiin innostavia, osallistavia ja yhteisöllisiä tapoja kokea kirjallisuutta. Tänä vuonna festivaali tuo esille erityisesti sellaisia tekstejä ja tekijöitä, jotka ruokkivat mielikuvitusta ja avaavat oven uusiin, taianomaisiin maisemiin. Kirjalitassa vierailevat muun muassa kirjailijat Magdalena Hai, Hannele Lampela ja Reeta Aarnio sekä tietokirjailija Laura Ertimo ja kuvittaja Satu Kontinen.

Kirjalitta-festivaali järjestetään poikkeustilanteesta huolimatta.

”Festivaali tarjoaa mahdollisuuden hypätä kirjojen ja taikuuden maailmaan turvallisesti sekä striimatun ohjelman että pienelle yleisölle tarjottujen tapahtumien kautta. Festivaalin ohjelmassa on muun muassa lapsille ja nuorille suunnattuja työpajoja, joissa huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä. Tapahtumiin ilmoittaudutaan ennakolta ja niiden yleisömäärä on rajattu”, kertoo Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen.

Festivaalin ohjelmaan kuuluvat lasten ja nuorten tekstinäyttelyt järjestetään tuttuun tapaan ulkotiloissa.

Festivaalin järjestävät Sanataideyhdistys Yöstäjä ja Lastenkirjainstituutti yhdessä tamperelaisten ja valtakunnallisten kirja- ja lastenkulttuuritoimijoiden kanssa. 

Kirjalitta-festivaali 2.-8.11.2020 Tampereella ja verkossa. 

@kirjalitta #kirjalitta

Kategoriat: Kirjalitta