Kirjalitta 2019 liikutti kaupunkilaisia Pispalan portailta Kuntokolmoselle

Viidennen kerran Tampereella järjestetty Kirjalitta tarjosi monipuolisen kattauksen sanataideohjelmaa teemalla Kirjalitta liikuttaa! Kirjalitta 2019 nosti esiin liikunta-, urheilu- ja peliaiheista lastenkirjallisuutta ja pohti, miten tarinat ja liikkuminen yhdistyvät toisiinsa. Viikon ohjelmaan kuului kirjailija -ja kuvittajavierailuja, työpajoja, näyttelyitä, esityksiä, Kirjalitan koululaispäivä Metsossa, Nuortenkirja nyt -seminaari sekä päätapahtuma Lastenkulttuurikeskus Rullassa ja Kulttuuritalo Laikussa.

Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely ilahdutti jälleen kaupunkilaisia yhteensä seitsemässä kaupunkikohteessa Pispalan portailta Tampereen uintikeskukseen. Tällä kertaa 9-17 -vuotiaiden sanataidekoululaisten tekstinäyttelyn teemana oli liikunta ja urheilu. Patosillalla oli esillä urheilullisia oodeja, Pispalan portaissa eri olentojen kuntoiluohjeita, Pikku Kakkosen puistossa kuvitteellisia urheilu-uutisia, Sorsapuistossa uusia urheilulajeja, Kuntokolmosella urheilullisten tyyppien kuvauksia, Tampereen uintikeskuksessa vesiaiheisia tekstejä ja Nääshallissa kuvitteellisten urheilukirjojen takakansitekstejä.

Nuoret kirjoittavat kaupunkia -tekstinäyttely Tampereen uintikeskuksessa.

Tampereen kaupunginkirjasto järjesti viikon aikana useita kirjailijavierailuja eri puolilla kaupunkia. Kirjastoissa esiintyivät Tapani Bagge, Tuula Kallioniemi, Tuutikki Tolonen ja Jyri Paretskoi. Metsossa järjestetyssä Kirjalitan koululaispäivässä koululaiset pääsivät osallistumaan mm. Roope Lipastin kirjailijavierailuun ja Sanataideyhdistys Yöstäjän Tarinan tähti -kirjallisuuspeliin. Kirjaviisaat-tietokilpailussa voiton vei Tammelan koulun 5CK-luokka. Tapahtuman juonsi kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaro. Lauantaina Metson täytti kansallisen peliviikon kunniaksi Metso pelaa -tapahtuma.

Kirjailija Roope Lipasti Kirjalitan koululaispäivässä Metsossa

Viikon ohjelmaan kuuluivat myös mm. kirjailija Siri Kolun esiintyminen ja työpaja Lue minut -näyttelyssä Lastenkulttuurikeskus Rullassa sekä Pirkkalaiskirjailijoiden Roosalupi, jossa vierailivat kirjailijat Magdalena Hai, Jari Mäkipää ja Alexandra Salmela.

Kirjailija Siri Kolu Lue minut -näyttelyssä Lastenkulttuurikeskus Rullassa

Kirjalitta huipentui la 9.11. Lastenkulttuurikeskus Rullassa ja kulttuuritalo Laikussa järjestettyyn päätapahtumaan. Tapahtuma tarjoili kirjailija- ja kuvittajavieraita, työpajoja, lorujumppaa, esityksiä ja muuta sanataideohjelmaa koko perheelle. Sanataideyhdistys Yöstäjän mielikuvitusurheilun lajitoimistossa ja urheilu-uutiskonttorissa keksittiin upouusia mielikuvitusurheilulajeja. Suuri salapoliisirata juoksutti lapsia myös Laikun yläkertaan. Tapahtumassa vierailivat kirjailija Netta Walldén, kirjailija-kuvittaja Sanna Pelliccioni, kirjailija Jade Haapasalo ja kuvittaja Miia Ojala, Lastenkirjainstituutin Kirjakopla sekä Lastenkirjakauppa Satunurkka. Laikun musiikkisalissa nähtiin näyttelijä Emilia Pokkisen ja huilisti Päivi Pöyhösen lastenteatteriesitys Koipihumppa, joka perustuu Jukka Itkosen lastenrunoihin. Tapahtumassa julistettiin myös Lastenkirjainstituutin ja Karisto Oy:n Sytytä lukemisen vimma! -kirjoituskilpailun voittaja. Päivän päätti Kirjalitan Tarinadisco, jossa tanssia  ja leikkiä ohjasi Liikkuva Perhe-hankkeen liikunnanohjaaja Olli-Pekka Toikkonen.

Salapoliisikokelaita Kirjalitan päätapahtumassa

Kirjalitta syntyi tänäkin vuonna yhteistyössä useiden paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa. Sanataideyhdistys Yöstäjän ja Lastenkirjainstituutin koordinoiman festivaalin toteuttamiseen osallistuivat tänä vuonna Suomen nuorisokirjailijat ry, Pirkkalaiskirjailijat ry, Kuvittajat ry sekä Tampereen kaupunki (mm. kaupunginkirjasto, kulttuuripalvelut, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Kulttuuritalo Laikku, Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulu sekä liikuntapalvelut).

Kategoriat: Kirjalitta