Kirjalitta kiertueella -hanke on päättynyt

Vuodesta 2015 saakka järjestetty lastenkirja- ja sanataidefestivaali Kirjalitta laajeni 2018-2019 maakunnalliseksi hankkeeksi. Suomen kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto myönsi Sanataideyhdistys Yöstäjä ry:lle 45 000€ kärkihankeavustuksen, jolla Kirjalitta -tapahtumapäivät järjestettiin yhteensä seitsemässä Pirkanmaan kunnassa syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana.

Kirjalitta-tapahtumat kunnissa sisälsivät tuttuun tapaan kirjailija- ja asiantuntijavierailuja, sanataidepajoja, lasten tekstejä, näyttelyitä ja muuta osallistavaa ohjelmaa lapsille, nuorille ja perheille. Kirjallisuusvalinnoissa panostettiin erityisesti pirkanmaalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden näkyvyyden lisäämiseen. Suurin osa kunnissa vierailleista kirjailijoista olivat Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäseniä.

Tapahtumapäivien lisäksi hankkeessa toteutettiin kunnissa kiertävä, toiminnallinen Sanojen saaret -näyttely, jonka tarkoituksena on innostaa koululaisia lukemaan ja kirjoittamaan ja tarjota uusia ideoita sekä valmiita tehtäväsisältöjä äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen. Näyttely pystytettiin paikalliseen kouluun tai kirjastoon, ja se oli esillä jokaisessa osallistuvassa kunnassa useamman viikon ajan.

Kirjalitta Tampereella

Kiertuehankkeen käynnisti viikolla 45 järjestettävä Tampereen Kirjalitta-festivaali 5.-11.11.2018 teemanaan luonto ja ympäristö. Festivaaliviikon ohjelmassa oli mm. kirjailijavierailuita, työpajoja, näyttelyitä ja Katti Matikaisen juontama päätapahtuma Kulttuuritalo Laikussa. Kirjalitassa vierailivat mm. kirjailijat Arja Puikkonen, Hannu Hirvonen, Kaisa Happonen, Tapani Bagge ja Tuula Kallioniemi, kuvittajat Pasi Pitkänen ja Anne Vasko, sanataideopettaja Maami Snellman, lasten tietokirjailijat Karoliina Suoniemi ja Titta Kuisma sekä tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen. Päätapahtumassa nähtiin myös kirjatietokilpailun jännittävä finaali, kun tamperelaiset viidesluokkalaiset kisasivat Pirkanmaan lukudiplomin kirjojen pohjalta Kirjaviisaat-mestaruudesta. Festivaalin ohjelmaan kuului myös mm. sanataideoppilaiden Lue luontoa -sanataidenäyttely Tampereen katukuvassa ja mainostauluissa, Luonto-Liiton kanssa tuotetut satukätköt, Pirkkalaiskirjailijat ry:n Roosalupi-tapahtuma ja muut Tampereen Tarinatehtaalla järjestetyt tapahtumat sekä Iltasadun aika! -tapahtuma MLL:n tiloissa Laivapuiston perhetalossa. Sanojen saaret -näyttely oli esillä Lastenkulttuurikeskus Rullassa 29.5.–28.6.2019.

 

Kirjalitta Pirkkalassa

Pirkkalan Kirjalitta-tapahtuma järjestettiin Pirkkalan pääkirjastossa la 8.12.2018 aiheenaan historiallinen fantasia. Tapahtuman ohjelmassa oli kirjailija Päivi Alasalmen työpaja lapsille, Yöstäjän Fantasiaolentotyöpaja ja luontorunoaskartelu, Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtajan Kaisa Laaksosen Suuri lukuseikkailu -luento aikuisille, fantasiakirjavinkkausta, kirja-arvonta, satutunti sekä paikallisten 2. luokkalaisten satusarjakuvanäyttely. Sanojen saaret -näyttely oli esillä Pirkkalan kirjastolla kahden viikon ajan. Kirjalitta-viikolla Pirkkalan katukuvassa ja kirjastossa oli esillä myös Sanataideyhdistys Yöstäjän sanataideoppilaiden tekstejä teemalla ”Lue luontoa”.

Kirjalitta Valkeakoskella

Kirjalitta-tapahtuma järjestettiin Valkeakosken pääkirjastolla la 26.1.2019 fantasiametsä-teemalla. Päivän ohjelmaan kuului Sari Peltoniemen fantasiatyöpaja, Yöstäjän satuhahmoanalyysi ja lorukylpy, Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtajan Kaisa Laaksosen luento, Valkeakosken teatteriopiston Late IV -ryhmän improesitys, Valkeakosken musiikkiopiston äänimaisematyöpaja, fantasiakirja-arvonta sekä kirjaston oma kollaasirunotyöpaja. Kuvataide- ja käsityökoulu Emil oli luonut tapahtumaan upean fantasiametsä-näyttelyn, joka oli esillä kirjastossa la 26.1. – la 16.2. Tapahtuman tarjoilusta vastasi Valkeakosken Pelastakaa lapset ry:n pop-up -kahvila ja kirjamyynnistä Lastenkirjakauppa Satunurkka.  Sanojen saaret -näyttely oli esillä Valkeakosken Sorrilan koulussa 8.1.-29.1.2019.

Kirjalitta Ruovedellä

Kirjalitta-tapahtuma järjestettiin Ruoveden kunnankirjastossa la 16.2.2019, teemana olivat arvoitukset ja rikostarinat. Kirjailijavieraana oli kirjailija ja käsikirjoittaja Jari Mäkipää. Yöstäjän Salapoliisikoulussa lapset pääsivät suorittamaan salapoliisiaiheista tehtävärataa. Tehtäväradan päätteeksi Jari Mäkipää ohjasi lapsia kokoamaan johtolangoista oman salapoliisitarinan. Ohjelmassa oli myös kirjaston pakohuonepeli sekä Sisä-Suomen poliisilaitoksen koordinaattorin Mikko Pitkäsen luento nettikiusaamisesta, seksuaalirikoksista netissä sekä salasana- ja tekijänoikeusasioista. Tarjoilusta vastasi Ruoveden 4H-yhdistyksen buffetti ja kirjamyynnistä Lastenkirjakauppa Satunurkan myyntipiste. Sanojen saaret -näyttely oli esillä Ruoveden yhtenäiskoulussa 31.1.-4.3.2019.

 

Kirjalitta Ylöjärvellä

Kirjalitta vieraili Ylöjärven kaupunginkirjastossa la 9.3.2019 teemanaan kummituskekkerit. Ohjelmassa oli lasten- ja nuortenkirjailija Harri István Mäen kummitusaiheinen sarjakuvatyöpaja, Yöstäjän Kauhuolentokonttori ja keppinukkeaskartelu, tietokirjailija Eero Ojasen luento kummittelusta, Nukketeatteri Leijan Ketun keitto -esitys, Lastenkirjakauppa Satunurkan myyntipiste sekä kummituskirja-arvonta. Yöstäjä oli koonnut myös oppilaidensa kauhuaiheisia tekstejä kirjaston seinille. Sanojen saaret -näyttely oli esillä Metsäkylän koulussa 6.3.-2.4.2019.

Kirjalitta Pälkäneellä 

Kirjalitta -tapahtuma järjestettiin Pälkäneen pääkirjasto Arkissa ja Kostian koululla la 6.4.2019 teemanaan sanoilla leikkiminen ja erityisesti runot. Tapahtumassa esiintyivät kirjailijat Kaisa Happonen ja Kalle Veirto sekä kansallisen lukutaitofoorumin asiantuntija Aleksis Salusjärvi. Yöstäjän Sanasukelluksia-pisteisiin kuului esimerkiksi runo-onginta, irtosanoilla toteutettava action-runoilu, Yöstäjän runorobotti sekä taaperoiden lorukylpy. Kirja-arvonnassa arvottiin mm. Kaisa Happosen ja Kalle Veirton kirjoja. Paikalla oli myös Lastenkirjakauppa Satunurkan myyntipiste.

Kirjalitta-päivä laajeni yhteistyössä Kostian koulun kanssa myös koko koulun kirjallisuuspäiväksi, johon osallistuivat kaikki alakoulun 306 oppilasta. Päivän aikana eri luokka-asteet tutustuivat sanataiteen eri puoliin mm. nukketeatterin, kirjailijavierailun, sanataidepajojen ja Sanojen saaret- näyttelyn muodossa.  Sanojen saaret -näyttely oli esillä Kostian koulussa 4.4.-2.5.2019.

Kirjalitta Virroilla 

Kirjalitta vieraili Virtain kaupunginkirjastossa la 11.5. klo 11-14. Tapahtuman teemana olivat seikkailujen sankarit ja kelmit. Lastenkirjailija Katja Krekelä ohjeisti Supersankarin muotokuvaamossa lapsia keksimään omat supersankarihahmot, jotka kuvataiteilija Verna Tervaharju kuvitti. Yöstäjän Kelmikehittämössä lapset loivat rekvisiitan avulla omat superpahiksensa. Kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaro luennoi eri-ikäisille suunnatusta sanataidepedagogiikasta. Tapahtumassa vieraili myös Lastenkirjakauppa Satunurkan myyntipiste. Kirja-arvonnassa arvottiin Katja Krekelän kirjoja. Sanojen saaret -näyttely oli esillä Rantatien koulussa 6.5.-24.5.2019.

 

Kirjalitta kiertueella -hanke tavoitti arviolta 8400 henkilöä ja sen sisällöt saivat paljon kiitosta niin festivaaliyleisöltä kuin hankkeeseen osallistuneiden koulujen opettajilta ja oppilailta. Erityistä kiitosta saivat jälleen lasten ja nuorten tekstit sekä Sanojen saaret -näyttely, jossa lapset pääsivät itse tarinoimaan, runoilemaan ja käyttämään mielikuvitustaan. Kirjalitta kiertueella -hankkeessa kirjallisuuden sisältöihin ja erilaisiin tekstilajeihin tutustuttiin ennakkoluulottomalla, uteliaalla ja taiteenalojen rajoja ylittävällä tavalla. Kirjalitta kiertueella -tiimi kiittää lämpimästi hankkeeseen osallistuneita yhteistyökumppaneita, kirjastoja, yleisöä, oppilaita ja opettajia! Seuraavan kerran Kirjalittaa vietetään taas Tampereella 4.-10.11.2019.

”Vuoden harmainta aikaa kirkastavat ja innoittavat taas lasten ja nuorten upeat tekstit. Kiitos!”

”Aivan loistava kokonaisuus. Innosti oppilaita ja vilkas sählärikin rauhoittui jännittävien juttujen äärelle. Kokonaisuudessa oli hienosti huomioitu useat aistit ja kokemuksellisuus.”

”Kokonaisuus (Sanojen saaret) oli hienosti suunniteltu ja ympäristö oli saatu todella virikkeelliseksi. Näyttely motivoi myös oppilaita, jotka saattavat kokea lukemisen, oman tuottamisen jne haastavaksi. Näyttely tarjosi myös paljon virikkeitä jatkotyöskentelyyn.”

”Palveli loistavasti meidän lukemisen monialaista oppimiskokonaisuutta.”

”Minun oppilaani eivät olisi enää muualla viihtyneetkään.”

 

Kategoriat: Kirjalitta