Vuoden 2022 Kirjalitassa matkattiin tarinoiden kyydissä eri maailmoihin. Jo kahdeksatta kertaa vietetyssä Kirjalitassa todelliset ja mielikuvitusmaailmat veivät osallistujat pohtimaan maailmankaikkeutta, fantasiamaailmoja, maapallon rakennetta ja ihmismieltä.

Festivaaliviikon aikana kuultiin eri kirjailijavieraita, vierailtiin sanataidepajoissa, nähtiin koko perheen Iltasadun aika! -iltasatutapahtuma sekä päästiin lukemaan Tampereen katukuvaan levittäytyneitä lasten ja nuorten kirjoittamia tekstejä.

Kirjalitan päätapahtumassa, Maailma kynässä -työpajapäivässä, koottiin Lumotun Tampereen kartta, nähtiin ilmaston lämpenemistä käsittelevä nukketeatteriesitys, päästiin tutkimusmatkalle avaruuteen sekä paljon muuta!

Marraskuussa Tampereen katukuvaa ilahduttivat nuorten ja lasten tekemät tekstit
Aamu Patosillalla

Tuhannet Tampereen keskusta-alueella liikkuneet pääsivät lukemaan lasten ja nuorten tekstejä, kun Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely ilmestyi Tampereen keskeisimpiin kaupunkikohteisiin. Tänä vuonna näyttely ilahdutti kahdeksassa eri kohteessa: Patosillalla, Pikku Kakkosen puistossa, Tammerin puistossa, Kehräsaaren sillalla, Monitoimitalo 13:ssa, Koskikeskuksessa, Akateemisessa kirjakaupassa sekä Cafe Metsossa.

Nuoret kirjoittavat kaupunkia -näyttely nostaa vuosittain esiin lasten ja nuorten tekijyyttä ja sanataideharrastusta sekä elävöittää kaupunkitilaa. Tänä vuonna Sanataideyhdistys Yöstäjän kokoamassa 8–18-vuotiaiden sanataideoppilaiden tekstien näyttelyssä teemana oli ”Mahdollisten maailmojen matkatoimisto”. Näyttelyssä ovat mukana sanataideryhmät Sihinä (8–10-vuotiaat), Rapina (10–13-vuotiaat), Supina (13–15-vuotiaat), Kuiske (15–18-vuotiaat) sekä englanninkielinen The Imaginators (9-12-vuotiaat).

Näyttelypaikoilta löytyi esimerkiksi mielikuvitusmaailmojen turistihahmoja, matkapäiväkirjoja, kuvitteellisten kuherruskuukausikohteiden mainoksia ja ravintoloiden ruokalistoja sekä sanakirjaselityksiä vieraissa maailmoissa matkaaville.

Yksinäisten postitoimisto vastaanotti tänä vuonna yhteensä 56 rohkaisuviestiä!
Onnea Sofia, Julia, Alexia, Rauli ja Andro!

Lastenkirja- ja sanataidefestivaali Kirjalitta sekä Lasten Tampere ry järjestivät syksyllä 2022 Yksinäisten postitoimisto -kirjoituskilpailun tamperelaisille 6.-luokkalaisille oppilaille. Lasten tehtävänä oli kirjoittaa postikortille mahtuva rohkaiseva viesti yksinäiselle hahmolle, joka voi olla ihminen, eläin tai mielikuvitusolento.

Yksinäinen postitoimisto vastaanotti yhteensä 56 kappaletta rohkaisevia viestejä viidestä eri Tamperelaisesta koulusta. Viestit olivat toinen toistaan omaperäisempiä ja rohkaisua saivat muun muassa yksinäinen Kaktus, Kala, Liito-Orava, Päätön muotihirviö, Neville Longbotton sekä Jumbo-Simba.

Kilpailuun osallistuneiden tekstien joukosta valittiin tänä vuonna viisi voittajatekstiä, jotka olivat esillä Tampereen keskusta-alueen Abribus-valomainostauluissa ajalla 7.-20.11.2022. Palkinnot jaettiin voittajille työpajatapahtumassa.

Kaikkiin teksteihin voi tutustua myös Kirjalitan verkkosivuilla

Koululaispäivässä kilpailtiin vuoden 2022 Kirjaviisaat-mestaruudesta

Suositun Miina Supisen kirjailijavierailun lisäksi kisattiin Kirjalitan koululaispäivässä myös Kirjaviisaat-mestaruudesta. Vanhaksi suosikiksi muodostunut Kirjaviisaat-kirjatietokilpailu on tamperelaisille viidesluokkalaisille järjestetty kilpailu, jossa kisataan Pirkanmaan lukudiplomin kirjataitotiedosta.

Pääkirjasto Metsossa käydyssä finaalissa Kirjaviisaat-loppukilpailuun osallistuivat alkukarsinnan neljä parasta luokkaa kolmihenkisin joukkuein. Tänä vuonna voittoon ylsi Kissanmaan koulun 5A -luokka. Tapahtuman juonsi loistava Päivi Haanpää ja kilpailun suosiosta kieli myös se, että opettajilta toivottiin kilpailun laajentamista myös muille luokka-asteille.

Lämpimät onnittelut Kissanmaan koulun 5A -luokkalaisille!

Päivän aikana järjestettiin myös Sanataideyhdistys Yöstäjän fantasiatyöpajat 6.-luokkalaisille, jossa rakennettiin yhteinen fantasiamaailma ja törmättiin ennennäkemättömiin otuksiin!

Yhdessä keksitty fantasiamaailma ja henkilöhahmo, merenmies Henrik Simpukkapää
Sanojen saarilla tarinoitiin Kummajaiskarikolla ja runoiltiin Riimiriutalla
Sanojen saarten varjoteatteriteltta innosti omien tarinoiden luomiseen

Työväenmuseo Werstaalla oli Kirjalitta-viikolla esillä Sanataideyhdistys Yöstäjän tuottama Sanojen saaret -sanataidenäyttely: luova elämystila, jossa pääsi koskemaan esineisiin, leikkimään ja tekemään sanataidetta esimerkiksi runojen, tarinoiden ja varjoteatterin muodossa. Sanojen saaret-elämystilassa järjestettyihin työpajoihin osallistui viikon aikana kahdeksan koululuokkaa, ja viikonlopun ajan tila oli avoinna myös muulle yleisölle. Sanojen saarissa vieraili yhteensä noin 200 kävijää. Näyttely oli Operaatio Pirkanmaan kulttuuritempaus.

Suositussa Iltasadun aika! -iltasatutapahtumassa nautittiin runojen ja satujen lumosta

Tunnelmallista Iltasadun aika -tapahtumaa vietettiin Kirjalitassa keskellä viikkoa Lastenkulttuurikeskus Rullassa. Illan aikana askarreltiin lorukortteja ja leikittiin loruleikkejä, kuultiin kirjailijavieras Leena Ravantin runoja sekä satuja kolmella eri kielellä MLL:n Koko maailman tarinateltassa. Iltapalatarjoilun jälkeen ilta huipentui hurmaavan Soili Perkiön konserttiin.

Soili Perkiön tutut laulut yllyttivät yleisön spontaaniin yhteislauluun. Kuvaaja: Tiia-Maria Tervaharju.
Kirjalitta 2022 sisälsi myös mielenkiintoista ohjelmaa tamperelaisille nuorille
Salla Simukka ja sanataideryhmä Kuiske

Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa pidetyssä Sanataidekoulun nuortenillassa päästiin Kirjalitta-viikon torstaina nauttimaan kahdesta inspiroivasta puheenvuorosta, kun WSOY:n Paula Halkola ja kirjailija Salla Simukka kertoivat omasta työstään. Halkola tarjosi nuorille harvinaisen kurkistuksen kustannusmaailmaan ja kustantajan työkuvaan. Simukan puheenvuoro sai aikaan kiintoisaa keskustelua kirjailijan työstä ja myös todellisia fangirl-hetkiä!

Perjantai-iltapäivä toi mukanaan runsaasti lukiolaisia Pääkirjasto Metson Lehmus-saliin kun Roosalupin vieraina nähtiin pirkkalaiskirjailjat Annukka Salama sekä Elina Pitkäkangas. Molempien puheenvuorot avasivat kirjailijoiden työskentelytapoja sekä purkivat myytin siitä, että kirjailijuus olisi pelkästään luovaa kirjoittamista. Kirjailijoita haastatelleet lukiolaisnuoret olivat keksineet Taru Kumara-Moision johdolla kirjailijoille monia mielenkiintoisia kysymyksiä, joita paikalla olleet kuulijat myös täydensivät.

Annukka Salama, Elina Pitkäkangas ja Taru Kumara-Moisio
Kirjalitta-viikko huipentui lauantaina Maailma kynässä -työpajapäivään!

Kirjalitan päätapahtuma järjestettiin kolmannen kerran työpajapäivänä Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa lauantaina 12.11.

Päivän aikana heräteltiin luontoa yhdessä nukketeatteriryhmä Taiga-Maton kanssa, kurkistettiin alamaailmoihin Konstaapeli Danielin esikoiskirjan kautta, ratkottiin mysteeri Jari Mäkipään osallistavassa esityksessä, tutustuttiin Aurinkokunnan kohteisiin ja sen ulkopuolella oleviin kaasusumuihin, tähtijoukkoihin ja galakseihin Tero Hiekkalinnan tähtiesityksessä sekä tehtiin tulivuoria ja liikuteltiin mantereita Tiedekan työpajassa.

Lisäksi osallistuttiin Tampereen lumotun kartaston luomiseen Laura Ertimon ja Satu Kontisen johdolla, keksittiin mielikuvituksellisia matkakohteita Sanataideyhdistys Yöstäjän mahdollisten maailmojen matkatoimistossa sekö rakennettiin värikkäitä ja solisevia tulevaisuuden perinnesoittimia Teemu Raudaskosken ohjeistuksessa.

Tapahtumassa kiinnostusta herätti myös Monitoimitalo 13:n ovensuulle parkkeerattu kirjastoauto Kosmos, josta sai lainata eri maailmoja avaavia teoksia kotiin mukaan ja taitella itselleen pienen pahvisen miniatyyrikirjastoauton. Ensimmäistä kertaa Kirjalitassa oli mukana myös Tampereen Akateemisen kirjakaupan pop-up -myymälä, josta sai ostettua muun muassa Kirjalitta-viikon kirjailijavieraiden kirjoja.

Maailma kynässä -työpajapäivä kuvina. Kuvaaja: Milka Uusitalo.
Kirjalitta kiittää kaikkia osallistujia ja yhteistyökumppaneita

Kirjalitta toteutettiin yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa. Sanataideyhdistys Yöstäjän ja Lastenkirjainstituutin yhteistyössä koordinoiman festivaalin toteuttamiseen osallistuivat Tampereen kaupunki, Tampereen kaupunginkirjasto, Taiteen edistämiskeskus, Suomen tietokirjailijat ry, Suomen nuorisokirjailijat ry, Pirkkalaiskirjailijat ry, Kuvittajat ry, Operaatio Pirkanmaa, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Nuorten kulttuuripalvelut / Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Tampereen seudun työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulu ja Lasten Keskus.

Suurkiitos myös kirjalahjoituksista Karisto, Lasten Keskus, Myllylahti, Otava, Siltala Tammi ja WSOY!

Ensi vuoteen!

Kategoriat: Kirjalitta