Ohjelma 2017

Salapoliisitehtäviä ja sensuroituja lastenkirjoja, sanataidetta ja salaisia päiväkirjoja – näistä ja monesta muusta rakentuu 6.–12.11.2017 pidettävä Kirjalitta, jonka teema on tänä vuonna Erittäin salainen. Luvassa on viikon täydeltä sanataidetta, kirjailijavieraita, työpajoja ja muuta ohjelmaa koko perheelle. Kirjalitta levittäytyy tänä vuonna kaupungille, kulttuurikeskuksiin ja Muumimuseoon – päätapahtuma pidetään lauantaina 11.11.2017 Lastenkulttuurikeskus Rullassa klo 11-16 ja Siperian Pala Caféssa klo 11-15. Katso koko ohjelma alta!

Päätapahtuma Finlaysonilla lauantaina 11.11.2017

Klo 11-16 Kirjalitan päätapahtuma Lastenkulttuurikeskus Rullassa.
Kirjalitta huipentuu Rullan tapahtumaan, jossa on tarjolla monipuolista ohjelmaa koko perheelle. Tule tutustumaan metsäaiheiseen Metsänpeitto-näyttelyyn, askartelemaan, loruttelemaan ja osallistumaan Sanataideyhdistys Yöstäjän työpajoihin. Kulttuuriosuuskunta Uulu esiintyy klo 15. Kirjailijavieraana Marjut Hjelt, Jukka Laajarinne sekä kuvittaja Karoliina Pertamo.

Klo 11–15 Kirjakahvila. Pala Café, Siperian aula.
Siperian kirjakahvilassa nähdään kirjailijahaastatteluita sekä lasten omista teksteistä toimitetun Syyssähikäinen-lehden julkaisu. Kirjailijavieraana Marjut Hjelt, Jukka Laajarinne sekä kuvittaja Karoliina Pertamo. Paikalla myös lastenkirjojen myyjiä, kuten Etana Editions (joka pitää myös pienen työpajan)  ja Amusantti. Satukustannus tuo Miina ja Manu -kirjojen 35-vuotisjuhlien kunniaksi kirjakahvilaan lukutuolin, jonka pehmoiseen syleilyyn voi tulla lukemaan Miina ja Manu -tarinoita.  Kirjakahvilasta vastaa Lastenkirjainstituutti.

Takaisin ylös.

Muut tapahtumat

Maanantai 6.11.2017

Klo 17.30 Tätä en lapselleni lue! -näyttelyn avajaistilaisuus, Koilliskeskuksen kirjasto.
Paikalla Minttu Tervaharju Sanataideyhdistys Yöstäjästä sekä tutkija ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen.

Tiistai 7.11.2017

Klo 10.30 Suomi-persia-lorupiknik, Laivapuiston perhetalo.
Tule tutustumaan suomalaisiin loruihin ja runoihin, leikittelemään kielellä ja nauttimaan yhdessäolosta sanojen, kirjojen ja rytmien äärellä. Lorupiknikkiin ilmoittaudutaan 19.10. mennessä  osoitteeseen taite(a)tampere.fi. Laivapuistolla mahdollisuus tutustua myös Koko maailman tarinatelttaan, jossa luetaan ja luodaan tarinoita eri kielillä. Ohjelman toteuttaa MLL Tampereen osasto, Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE ja Sanataideyhdistys Yöstäjä.

Klo 17.30 – 19.30 Koko perheen salapoliisi-ilta, Pääkirjasto Metso.
Salapoliisitehtävistä koostuva tehtävärata, joka sopii myös perheen pienimmille. Kirjailijavieraana Jukka-Pekka Palviainen. Tapahtuman toteuttaa Sanataideyhdistys Yöstäjä yhdessä Viita-akatemian sanataidekoululaisten kanssa.

Keskiviikko 8.11.2017

Klo 9 Kirjavinkkausjuhla. Sampolan auditorio.
Kirjavinkkausjuhlassa kuullaan kirjavinkkejä nuorilta ja aikuisilta sekä tutustutaan TubeKirjaVink -videoihin. Tuo mukaasi kirja, jonka haluaisit vinkata muille ja lue sitä hetken ääneen yhdessä kaikkien muiden osallistujien kanssa. Saadaanko aikaan jotain sorinaa kovempaa? Juhlan juontaa kirjavinkkauksen todellinen konkari, Marja-Leena Mäkelä. Ohjelman toteuttaa Suomen sanataideopetuksen seura.

Torstai 9.11.2017

Klo 10 Lastenlorunäytelmä Mitä tehtäis? sekä lorupiknik, TTT:n Kellariteatteri.
3–7-vuotiaille suunnattu lorunäytelmä, joka kutsuu lapset ja aikuiset sanojen rikkaaseen maailmaan. Liput 13 eur/kpl (http://www.ttt-teatteri.fi/ohjelmisto/mita-tehtais). Tampereen työväen teatterin ja Sanataideyhdistys Yöstäjän toteuttama, maksuton lorupiknik näytöksen jälkeen Kellariteatterin kahviossa noin kello 11. Piknikiin sisältyy sanataidekasvattajan vetämä lorutteluhetki sekä omien lorukorttien askartelua.

Yhteistyössä Tamperen työväen teatteri – kuvaaja Kari Sunnari

Klo 16.30-19.45 ”Salakieltä? Sanataidetta!”, Sampolan kirjasto.
Viita-akatemian sanataidekoulun ryhmät Supina ja Kuiske johdattavat sanataiteen saloihin.

Perjantai 10.11.2017

Klo 9-16.30 Kuka lukisi minut – lapsen ja kirjan kohtaaminen muuttuvassa maailmassa. Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali.
Lastenkirjainstituutin Suuri lukuseikkailu -seminaari. Seminaarissa on tiedossa kirjailijoiden, kustantajien, tutkijoiden ja lasten parissa työskentelevien puheenvuoroja muun muassa lastenkirjallisuuden kustantamisesta, lastenkirjallisuuden uudesta elämästä valkokankaalla, teatterissa ja selkokirjoissa sekä varhaislapsuuden yhteisistä lukuhetkistä.
Seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen: http://lastenkirjainstituutti.fi/tapahtumat/seminaarit/kuka-lukisi-minut-seminaari.

Takaisin ylös.

Erittäin salainen Muumimuseo 7.-12.11.2017

Muumikirjojen salaisuuksiin keskittyvä retki Kuinkas sitten kävikään -näyttelyyn
Mitä salaisuuksia Muumipeikolla on majakkasaarella, ketä hän tapaa iltaisin, minne katoaa? Mitä Tiuhti ja Viuhti piilottelevat matkalaukussaan? Salaisuuksia ei ikinä kerrota kenellekään, mutta tällä retkelläpä kerrotaan, tule katsomaan ja kuuntelemaan!
Koko perheelle sopiva puolituntinen ti-pe klo 17 ja la-su klo 11. Kullekin retkelle mahtuu mukaan 20 aikuista/lasta, ilmoittautuminen paikan päällä. Retki sisältyy Muumimuseon pääsylipun hintaan.

Sarjakuvatyöpaja Erittäin salainen paikka – piirrä oma strippi
Muumipeikon salainen paikka oli vaikeapääsyisen ryteikön keskellä. Salainen paikka voi olla myös kallion kolossa, kaapin takana tai mielikuvituksessa – ja muita sinne ei päästetä, tai vain harvoja ja valittuja. Tule piirtämään sarjakuva piilopaikastasi tai matkastasi sinne!
Kaikille sopiva ohjattu non stop -työpaja ti-pe 12-18 ja la-su 12-16
Ei ennakkoilmoittautumista. Työpaja sisältyy Muumimuseon pääsylipun hintaan.

Takaisin ylös.

Näyttelyt

Lapset kirjoittavat kaupunkia: Erittäin salainen 6–12.11.2017.
Lasten ja nuorten sanataidenäyttely, joka näkyy ympäri kaupunkia. Näyttelyn toteuttaa Sanataideyhdistys Yöstäjä ry.

Tätä en lapselleni lue! Sensuuritapauksia ja paheksuttuja lastenkirjoja 6.–11.11.2017.
Juopottelua ja väkivaltaa, rasismia ja vessajuttuja – lastenkirjassa! Kirjanäyttelyssä esitellään sekä vanhoja että tuoreempia lasten- ja nuortenkirjoja, jotka ovat joutuneet sisältönsä vuoksi paheksunnan kohteeksi tai sensuroiduksi. Näyttelyn avajaistilaisuus pidetään maanantaina 6.11.2017 klo 17.30 (ks. muut tapahtumat). Näyttely on esillä Koilliskeskuksessa vielä Kirjalitta-viikon jälkeen 24.11.2017 saakka.
Näyttelyn on koonnut Lastenkirjainstituutti.
Koilliskeskuksen kirjasto.
Kirjaston aukioloajat: https://www.tampere.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kirjastot/aukiolot-ja-yhteystiedot/koilliskeskus-kirjasto.html

”Tätä en aikuisille lukisi” 6.–11.11.2017.
Kiroilua ja alapääjuttuja, politiikkaa ja itsetuhoisuutta – lasten kynästä! Mitä lapsilla on lupa kirjoittaa ja sanoa ääneen, ja mitä aikuiset haluavat kuulla? Tekstinäyttelyssä esitellään alle 18-vuotiaiden kirjoittamia tekstejä, jotka ovat sisältönsä vuoksi joutuneet aikuisten paheksunnan tai sensuurin kohteeksi. Näyttelyn toteuttaa Sanataideyhdistys Yöstäjä ry.
Koilliskeskuksen kirjasto.

Takaisin ylös.

Ohjelma tarkentuu lokakuun 2017 aikana.

Vuoden 2016 Kirjalitan ohjelma ja päätapahtuma Yökylässä.