Mari Rantasila kokosi listan lapsuuden lempikirjoistaan

Paula Halkola/ lokakuu 18, 2015/ Kirjalitta

Mari.Rantasila.1

Mari Rantasila on näyttelijä, elokuvaohjaaja ja muusikko, joka on tullut tutuksi mm. Risto Räppääjä -elokuvien ohjaajana. Koska lastenkirjallisuus ja lukeminen ovat lähellä Rantasilan sydäntä, päätti hän koostaa Kirjalitta-festivaalia varten listan  lempikirjoistaan noin 4-12 -vuotiaana.

1.Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
Astrid Lindgren on yksi parhaista lastenkirjailijoista. Eniten hänen teoksistaan minua kosketti Peppi. Oli rohkaisevaa lukea, miten Peppi pärjäsi maailmassa yksinään. Ajattelin lapsena: ”Jos Peppi pärjää, pärjään minäkin!

2. Louisa M.Alcott: Pikku naisia
Klassikko, mikä antoi erilaisia tytönmalleja. Itse koin olevani samanlainen kuin Jo.

3. H.C. Andersenin satuja
Luin näitä satuja uudelleen ja uudelleen. Suosikkini oli Tuhma Jussi, joka sai prinsessan vaimokseen mielikuvituksen ja huumorinsa avulla, ei rikkauksia levitellen.

4. Aapeli: Koko kaupungin Vinski
Kirjassa oli paljon kiinnostavia hahmoja sekä vetävä tarina ja kukapa ei haluaisi kuvitella olevansa välillä näkymätön. Näkymättömyyspulveria tein itsekin, ei tosin toiminut niin kuin kirjassa.

5. Kirsi Kunnas: Hanhiemon iloinen lipas
Näitä runoja opettelin ulkoa. Kirjassa on sekä hauskoja että koskettavia tarinoita. Kuvitus tukee tekstiä hienolla tavalla. Kirsi Kunnaksen rytmittäminen ja kieli on mukaansatempaavaa, siksi runot innostivat.

6. Wilhelm Busch: Max ja Moritz
Tämä kirja oli kauhea, mutta myös kiehtova: Jos on ilkeä ja tuhma, saa karmean kuoleman eli paha saa aina palkkansa. Tässä kirjassa opetus vietiin todella pitkälle.

7. Thorbjörn Egner: Hyppelihiiri myökkipyökki metsässä
Muutin 4-vuotiaana keskikaupungilta maalle. Tästä syystä minua kiinnosti kirjassa kaupunkilaishiiren ja maalaishiiren kohtaaminen. Kirjassa on lauluja, sekä sanat että nuotit. Koska en tuntenut lauluja etukäteen, keksin sanoille omia säveliä. Saman kirjailijan Kolmeen iloiseen rosvoon en tätä voinut tehdä, koska tunsin sävellykset etukäteen. Hyvä kirja sekin, muuten.

8. Eila Kaustia: Konkeli
Tämä kirja lohdutti minua, kun olin kipeänä.

9. Marie -Louise Fischer: Kymppi juksauksessa
Olin kova narraamaan, mikä ei ollut aina hyvä asia. Smastuin voimakkaasti tämän kirjan päähenkilöön tästä syystä.

10. Pentti Huhtala: Peikkokirja, kuvat Usko Laukkanen
Tässä kirjassa nimenomaan kuvitus sai mielikuvitukseni lentoon. Tarinatkin innostivat. Kokonaisuus sai minut leikkimään erilaisia peikkoja kotimme kallioilla.